REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stambaus Didžiosios Britanijos verslo interesams atstovaujančios organizacijos pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame vyriausybę ragina išsaugoti laisvąją prekybą su Europos Sąjunga (ES), kai šalis trauksis iš bloko, praneša BBC.

Stambaus Didžiosios Britanijos verslo interesams atstovaujančios organizacijos pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame vyriausybę ragina išsaugoti laisvąją prekybą su Europos Sąjunga (ES), kai šalis trauksis iš bloko, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškimą pasirašė Britų pramonės konfederacija (CBI), IT įmonių interesams atstovaujanti grupė „TechUK“ ir dar kelios panašios grupės. Lobistai įspėja, kad prekyba su ES pagal Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles reikš, jog daugumai prekių, kurios parduodamos Didžiojoje Britanijoje, bus taikomi nauji tarifai, o tai paskatins kainų kilimą.

REKLAMA

Maisto produktai, anot jų, gali pabrangti vidutiniškai 20 proc., o automobiliai – 10 procentų.

„Mes gerbiame referendumo rezultatus, bet vyriausybė turi užtikrinti, kad pasitraukimo sutarties sąlygos skatintų stabilumą, klestėjimą ir gyvenimo kokybės gerėjimą“, – rašoma pareiškime.

„Visi patikimi tyrimai rodo, kad prekyba pagal pagrindines PPO taisykles padarys didelę žalą Didžiosios Britanijos ekonomikai ir mūsų prekybos partnerių ūkiams“, – įspėja verslo organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma jos Didžiosios Britanijos vyriausybę ragina pasirūpinti pereinamuoju laikotarpiu, kurio metu nebūtų staigių prekybos taisyklių pokyčių.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Teresa Mei) spalio 2 dieną pareiškė, jog ketina panaikinti 1972 metais priimtą Europos Bendrijų aktą, kuriuo šalyje buvo nustatyta ES teisės aktų viršenybė.

Šio įstatymo panaikinimas įsigalios tik tada, kai Didžioji Britanija išstos iš ES. Tam šalis turi aktyvuoti Lisabonos sutarties 50 straipsnį, pagal kurį oficialiai pradedamas šalies išstojimo iš ES procesas ir nustatomos jo taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. May kol kas tiksliai nenurodė, kada šis straipsnis bus aktyvuotas ir, atitinkamai, kada bus pradėtos oficialios dvejų metų derybos dėl išstojimo sąlygų. Tačiau užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) yra sakęs, kad tai greičiausiai įvyks 2017 metų pradžioje.

„Brexit“ „temdo“ euro zonos ekonomikos augimo perspektyvas

Didžiosios Britanijos birželį vykusiame referendume priimtas sprendimas palikti Europos Sąjungą (ES) „temdo“ euro zonos ekonomikos augimo vidutiniu laikotarpiu perspektyvas, pareiškė Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghis (Marijus Dragis).

REKLAMA

„Daugelis sakiusiųjų kalbas pažymėjo, kad trumpalaikis Didžiosios Britanijos referendumo rezultato poveikis buvo ne toks dramatiškas, kaip buvo baimintasi“, – pareiškė bankininkas, dalyvavęs Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) metiniuose susitikimuose, kuriuose daug dėmesio buvo skirta vis labiau plintančiam nepritarimui globalizacijai, kurį parodė ir „Brexit“ balsavimas.

„Tačiau tikėtis, kad nebus jokių pasekmių, greičiausiai būtų per drąsu“, – pareiškė M. Draghis ir pažymėjo, kad pasekmės priklausys nuo to, kiek laiko prireiks Didžiosios Britanijos pasitraukimui iš ES užbaigti.

„Visgi, be jokios abejonės, tai yra dar vienas iš tų politinių neapibrėžtumo veiksnių, kurie temdo ekonomikos augimo perspektyvas“, – pareiškė ECB vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų