REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
H. Clinton ir D. Trumpo debatai (nuotr. SCANPIX)

Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, kad nepaisant smerkiančios respublikonų lyderių visoje šalyje reakcijos į paviešintą įrašą su jo vulgariais pasisakymais apie moteris, jis niekada neatsisakys savo siekio tapti Baltųjų rūmų šeimininku.

23

Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, kad nepaisant smerkiančios respublikonų lyderių visoje šalyje reakcijos į paviešintą įrašą su jo vulgariais pasisakymais apie moteris, jis niekada neatsisakys savo siekio tapti Baltųjų rūmų šeimininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažai respublikonų lyderių nusigręžė nuo partijos kandidato į prezidentus, kai buvo paskelbtas įrašas, kaip jis giriasi bandymais suartėti su moterimis. Net respublikonų kandidatas į viceprezidentus, Indianos gubernatorius Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), pareiškė, kad negali nei toleruoti, nei teisinti D.Trumpo pastabų 2005 metų vaizdo įraše, kuris sukėlė paniką milijardieriaus būstinėje – Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ - ir visoje Respublikonų partijoje, iki rinkimų likus mėnesiui ir jau vykstant išankstiniam balsavimui.

REKLAMA

„Meldžiamės už jo šeimą“, - sakė M.Pence'as pareiškime, kurį paskelbė atšaukęs pasirodymą Viskonsine, suplanuotą drauge su Atstovų Rūmų pirmininku Paulu Ryanu ir Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininku Reince'u Priebusu, dieną prieš tai pasmerkusiais D.Trumpo pastabas. Tačiau abu jie visiškai savo paramos kandidatui į prezidentus neatšaukė.

Politinę audrą sukėlė 2005 metų įrašas, kurį aptiko ir penktadienį paskelbė „The Washington Post“ ir „NBC News“. Įraše D.Trumpas, kuris tuo metu jau buvo vedęs dabartinę savo žmoną Melanią, kalba apie bandymus turėti lytinių santykių su kita ištekėjusia moterimi. Jis taip pat giriasi, kad moterys leidžia jam jas bučiuoti ir čiupinėti jų lytinius organus, nes jis yra įžymus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai esi žvaigždė, jos leidžia tau tai daryti. Gali daryti bet ką“, - įraše sako D.Trumpas ir po kelių sekundžių priduria: „Čiupk joms už p... Gali daryti bet ką.“

Apie savo impulsus bučiuoti gražias moteris jis sako: „Net nelaukiu.“ Šeštadienio naktį, netrukus po vidurnakčio, D.Trumpo kampanijos štabas paskelbė vaizdo pareiškimą su respublikonų kandidato atsiprašymu.

„Klydau ir atsiprašau“, – sako D.Trumpas, tačiau tuojau pat priduria, kad šie demaskavimai yra „nieko daugiau“, tik – dešimtmečio senumo „pramoga“. Numatydamas tikėtiną ataką per sekmadienį vyksiančius antruosius prezidento rinkimų kampanijos debatus su demokratų kandidate Hillary Clinton, D.Trumpas taip pat pabrėžė, kad jo varžovė padarė didesnių nuodėmių moterų atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu pasakęs kvailysčių, - sakė D.Trumpas. - Bet yra didelis skirtumas tarp šių žodžių ir kitų žmonių veiksmų. Billas Clintonas iš tikrųjų priekabiavo prie moterų, o Hillary baugino, puldinėjo, gėdino ir gąsdino jo aukas.“

Perpildė kantrybės taurę

Nors kilusi pasipiktinimo banga padidino skilimą ir taip dėl D.Trumpo nesutariančioje Respublikonų partijoje, daug kas vis tiek liko ištikimi šiam politikos naujokui. Viskonsino rinkėja Jean Stanley užsivilko marškinėlius su užrašu „Viskonsino moterys myli Trumpą“ ir vadino P.Ryaną „išdaviku“ už tai, kad jis smerkė kandidato į prezidentus komentarus.

REKLAMA

„Jis – tikras žmogus“, - apie Niujorko magnatą sakė J.Stanley, apsupta D.Trumpo šalininkų per mitingą Viskonsine, kur jis turėjo pasirodyti. Tačiau nemažai respublikonų pareigūnų iš virtinės valstijų, nuo Jutos iki Alabamos ir Naujojo Hampšyro, nusprendė, kad pastaroji buvusios realybės televizijos žvaigždės „bomba“ perpildė jų kantrybės taurę. Daugiau kaip tuzinas respublikonų - senatorių, Atstovų Rūmų narių ir gubernatorių – šeštadienį paskelbė, kad nebalsuos už D.Trumpą.

Tarp jų yra partijos 2008 metų kandidatas į prezidentus, Arizonos senatorius Johnas McCainas, kuris D.Trumpą palaikė net po to, kai milijardierius suabejojo, ar šį buvusį karo belaisvį reikėtų laikyti karo didvyriu, nes jis buvo „sučiuptas“.

REKLAMA

„Jis nebuvo mano pasirinkimas, bet kaip buvęs kandidatas galvojau, jog svarbu man gerbti faktą, kad Donaldas Trumpas laimėjo daugumos delegatų (balsus) pagal mūsų partijos nustatytas taisykles“, - sakoma J.McCaino pareiškime.

Tačiau atsižvelgiant į D.Trumpo „šios savaitės elgesį, neįmanoma toliau reikšti net sąlyginės paramos jo kandidatūrai“, nurodė J.McCainas. Daugelis žengė dar toliau ir ragino D.Trumpą išvis pasitraukti iš rinkimų kovos.

„Galvojau, kad šio kandidato rėmimas buvo geriausias dalykas mūsų šaliai ir mūsų partijai, - sakoma Atstovų Rūmų narės iš Alabamos Marthos Roby pareiškime. - Dabar visiškai aišku, kad geriausias dalykas mūsų šaliai ir mūsų partijai yra Trumpo pasitraukimas ir leidimas (užimti jo vietą) kokiam nors atsakingam, gerbiamam respublikonui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų