REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Lenkų rinkimų akcija dirbtų su visais, išskyrus konservatorius (nuotr. Fotodiena.lt)

Sekmadienį Lietuvos žmonės renka naują valdžią. Balsavimas rinkimų apylinkėse prasidėjo 7 val. ir baigsis 20 valandą. Iš viso rinkimų biuletenyje daugiamandatėje apygardoje yra 14 sąrašų. Dvylika partijų savarankiškai dalyvaus rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas.

12

Sekmadienį Lietuvos žmonės renka naują valdžią. Balsavimas rinkimų apylinkėse prasidėjo 7 val. ir baigsis 20 valandą. Iš viso rinkimų biuletenyje daugiamandatėje apygardoje yra 14 sąrašų. Dvylika partijų savarankiškai dalyvaus rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad patektų į Seimą, partija turi surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų  balsų, koalicijai barjeras yra aukštesnis – 7 procentai.

REKLAMA

Papildyta 19.23 val.

Policijos departamentas atnaujino informaciją, kad iki 19 val. iš viso gauti 57 pranešimai apie galimus pažeidimus.

Papildyta, kad pradėtas pirmas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumų teise.

Kaune pranešėja nuvyko į rinkimų apylinkę, norėjo balsuoti, tačiau negalėjo, nes sistemoje buvo pažymėta, kad ji jau prabalsavo ir jai parodė padirbtą jos parašą. Įvykio aplinkybės tiriamos.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 18.12 val.

Iki 18 val. VRK duomenimis jau balsavo 44,42 proc. (įskaičiuojant ir balsavusius iš anksto) rinkėjų. „Neišvengėme nesklandumų, tačiau rinkimai vyksta pakankamai normaliai. Ikiteisminių tyrimų, kiek žinau, dar nepradėta, bet remiantis tam tikrais pranešimais policija yra arti to, kad pradėtų. Dėl rinkėjų aktyvumo, tai lyginant su praėjusiais rinkimais – šioks toks atsilikimas. Džiugina, kad užsienyje labai aktyviai balsuojama. O netrukus lauks stiprus išbandymas, kai skaičiuosime balsavimo rezultatus. Tikimės, kad sistema veiks gerai“, - tv3.lt pasakojo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pridūrė, kad jei žmonės bus atėję iki 20 val., tai net ir po to laiko jie bus aptarnauti: „Mano žiniomis, eilių dabar nėra ir taip jau kelios valandos. Tad problemų tikrai neturėtų būti. Visi norintys turėtų spėti atlikti pilietinę pareigą.“

Paklaustas dėl viešoje erdvėje pasklidusios informacijos, kad dėl techninių nesklandumų buvo nutekinti asmeniniai rinkėjų duomenys, Z. Vaigauskas teigė, kad šis atvejis bus tiriamas atitinkamų institucijų.

Apie nutekintus duomenis tv3.lt pranešė skaitytojas Tadas Sugintas. Jis pastebėjo, kad rinkėjopuslapis.lt atsidarius rinkėjo kortelę, keliskart paspaudus atnaujinti puslapį – pateikia ką tik ten apsilankiusių žmonių korteles su adresais, gimimo datomis.

REKLAMA

Papildyta 15.53 val.

„Baltųjų pirštinių“ atstovai pranešė, kad iki 15 valandos gauta virš 160 skundų dėl galimų pažeidimų. Keliose savivaldybėse stebėtojai jau bendradarbiauja su policija dėl galimo rinkėjų papirkimo. Dėl to sustiprintos stebėtojų pajėgos Pagėgių, Zarasų, Raseinių, Kauno ir Vilniaus savivaldybėse.

Tokių atvejų jau virš 10. Dažniausiai pastebimi įtartini mikroautobusiukai, prie kurių prieina ir nueina vis nauji žmonės, o po to keliauja į rinkimų apylinkę. Toliau pastebima nemažai rinkimų komisijų darbo klaidų ir balsavimo pažeidimų.

REKLAMA

Pagal atnaujintas taisykles, kiekvienoje apylinkėje turi būti bent viena balsavimo kabina be užuolaidėlės – pasitaikė nemažai apylinkių, kur visos kabinos buvo su užuolaidomis. Gauta informacija apie tokį atvejį, kur balsavimo kabinos vienoje apylinkėje buvo net sulūžusios.

Pastebėta dar viena grubi klaida – neantspauduoti biuleteniai. Pranešėjai teigia, kad rinkimų komisijos narys turėjo neatnspauduotų biuletenių krūvelę ir užanspaudavo juos tik pačiam rinkėjui paprašius.

Papildyta 15.39 val. 

Policijos departamento atstovai patvirtino, kad remiantis iki15 val. surinkta informacija iš viso gauti 33 pranešimai apie galimus pažeidimus. Pranešta, kad daugiausiai pranešimų sulaukta iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Utenos apskričių. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 14.05 val.

Šių metų Seimo rinkimai yra nedemokratiškiausi Lietuvos istorijoje, nes už politines jėgas agituoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, prieš rinkimus pasitelkiama teisėsauga, mano partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

„Kažkodėl man atrodo, kad šitie rinkimai įeis į Lietuvos istoriją kaip labiausiai nedemokratiški rinkimai“, – sekmadienį Vilniuje su žmona Laima atėjęs balsuoti žurnalistams sakė „tvarkiečių“ lyderis.

Tuo pačiu jis teigė esąs įsitikinęs, kad per šiuos rinkimus „Tvarka ir teisingumas“ laimės tiek pat vietų Seime kaip ir prieš ketverius metus. 2012 metais partija po antrojo rinkimų turo laimėjo 11 mandatų.

REKLAMA

„Manyčiau, kad turėtume turėti tiek, kiek anoje kadencijoje“, – sakė politikas.

„Tvarkiečių“ lyderis tvirtino, kad nenorėtų dirbti su konservatoriais ir liberalais: „Tik nepatyrę politikai sako, kad neitume su kažkuo. Aš asmeniškai nenorėčiau darbuotis su konservatoriais ir liberalais.“

Papildyta 13.35 val.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis Saulius Skvernelis, sekmadienį balsavęs parlamento rinkimuose, apie įtakingas pareigas, į kurias galėtų pretenduoti, kalbėti nepanoro.

„Aš tikiuosi gerų rezultatų bet kokiu atveju“, – sekmadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis, paklaustas, kokių rezultatų tikisi Seimo rinkimuose.

REKLAMA

S. Skvernelis tikino, jog kol kas apie premjero, ministro ar kitas aukštas pareigas negalvoja.

„Lietuvos Respublikos Seimo nario. [...] Čia yra Seimo rinkimai, tai kol kas kalbėkime apie, kas šiandien yra svarbiausia, tai iš tikrųjų tapti Seimo nariu ir tinkamai atstovauti savo apygardą“, – apie asmenines politines ambicijas kukliai kalbėjo S. Skvernelis.

Papildyta 13.20 val.

Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija sekmadienį tikisi peržengti 7 proc. barjerą daugiamandatėje apygardoje.

„Mūsų lūkestis peržengti 7 proc. ribą, nes neturint didelės frakcijos neįmanoma įvykdyti programos, o turint didelę frakciją programą galima vykdyti net ir būnant opozicijoje“, - BNS telefonu iš Klaipėdos sakė N.Puteikis, kur Danės apygardoje balsavo kartu su žmona.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, ateinančioje kadencijoje 7 proc. barjerą peržengusi koalicija galėtų dirbti ir valdančiojoje daugumoje, ir opozicijoje.

Jis tvirtino, kad kol kas nebuvo jokių derybų su didžiųjų partijų lyderiais dėl galimų porinkiminių darinių.

„Aš manau, kad niekas netiki iš didžiųjų partijų lyderių, kad mes peržengsime tuos 7 proc., todėl niekas ir nekalba“, - sakė N.Puteikis.

Papildyta 13.05 val.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis tiki, kad partija peržengs 5 proc. ribą ir sako, jog yra pasiruošę dirbti su visomis politinėmis jėgomis, išskyrus konservatorius.

REKLAMA

„Akivaizdu, kad peržengsime - yra labai didelis rinkėjų palaikymas mūsų organizacijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos. Šiandien už mus balsuoja ne tik tautinės mažumos, bet ir vis daugiau lietuvių (...) manau, kad balsų bus žymiai daugiau, nei turėjome praeitus rinkimus“, - teigė V.Tomaševskis, sekmadienį su žmona balsavęs Buivydiškių rinkimų apylinkėje.

Pats V.Tomaševskis Seimo rinkimuose nedalyvavo, jis pasirinko likti Europos Parlamento nariu.

Papildyta 12.55 val. 

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) speciali sistema sekmadienį buvo sutrikusi, tačiau rinkimams tai nesutrukdė, sako VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

„Buvo trumpas sistemos sutrikimas, mes aiškinamės priežastis, bet rinkėjo kortelės balsuojant nereikėjo ir užteko asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Buvo trumpalaikis sutrikimas, ir manom, kad nepaveikė komisijų darbo, rinkėjai galėjo balsuoti“, – BNS sakė L.Matjošaitytė.

Socialiniuose tinkluose sekmadienį pasirodė pranešimų, kad į apylinkę be rinkėjo kortelės atvykę žmonės dėl sistemos sutrikimų negalėjo balsuoti, nes nebuvo galima patikrinti, ar jie yra sąrašuose. VRK pirmininko pavaduotoja tvirtina, kad rinkėjo kortelė nėra būtina, užtenka asmens tapatybę patvirtinančio dokumento.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 12.43 val.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas po vidurdienio pranešė, kad gauta 16 pranešimų, daugiausiai iš Vilniaus, Kauno, Utenos apskričių.

Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.

Papildyta 12.34 val.

Seimo rinkimuose sekmadienį iki vidurdienio balsavo 12,06 proc. rinkėjų, o kartu su išankstinio balsavimo duomenis tai sudaro 18,74 proc. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas sekmadienį per spaudos konferenciją pažymėjo, kad šie rinkimai – pirmieji, kuomet aktyvumas skelbiamas kas valandą, o ne tik 10, 14 ir 19 val., kaip visuose ankstesniuose rinkimuose.

Papildyta 12.17 val.

Rinkimų komisijos susidūrė su neplanuotais trukdžiais - gauta informacija, kad neveikia sistema, kurioje tikrinama rinkėjų informacija išduodant rinkėjo lapelį.

Dėl lūžusios sistemos nepasiekiama ir informacija apie rinkėjų aktyvumą.

Papildyta 12.00 val. 

11 val. duomenimis, iš viso Seimo rinkimuose (su išankstiniais balsais) rinkimuose jau yra balsavę 15,73 proc. rinkėjų

Bendras aktyvumas per praėjusius rinkimus siekė 52,93 procento, o rinkimų dieną iki 14 val. buvo balsavę 25,85 proc., iki 19 val. – 44,62 proc. rinkėjų.

REKLAMA

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, kad iki šiol dienos policijoje yra gauti 57 pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus, pradėti du ikiteisminiai tyrimai – Druskininkų ir Alytaus apskrityse.

„Daugiausia pranešimų išankstinio balsavimo metu buvo gauta iš Tauragės, Alytaus, Kauno, Šiaulių apskričių, mažiausiai – iš Marijampolės, Telšių, pastebėti tokie galimi pažeidimai kaip rinkėjų pavežėjimas, neblaivių asmenų atėjimas balsuoti, rinkimų stebėtojai nurodinėja, už ką balsuoti, į balsavimo apylinkę ateina asmenys su kandidatų lankstinukais, gavome nusiskundimų, kad plėšomi rinkimų plakatai, agitacijos draudimo laikotarpiu vykdoma agitacija“, – sakė L.Matjošaitytė.

Pasak jos, sekmadienį policija gavo penkis pranešimus apie galimus pažeidimus, Anykščiuose pranešta apie galimą balsų pirkimo atvejį. „Anykščiuose gautas pranešimas, kad dvi moterys ir vyras siūlė balsuoti už vieną partiją ir siūlė 10 eurų už balsavimą, informaciją tikrina policijos pareigūnai“, – sakė VRK pirmininko pavaduotoja.

Papildyta 11.50 val.

Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis nesiėmė prognozuoti, kiek mandatų „darbiečiai“ gali iškovoti po abiejų rinkimų turų.

REKLAMA

„Tiek, kiek rinkėjai patikės“, - klausiamas apie lūkesčius sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, dėl galimų koalicijų dar su nieko nebuvo tartasi, tačiau teigė, jog pirmieji pokalbiai gali vykti jau sekmadienio naktį paaiškėjus pirmiesiems rezultatams.

„Šiandien yra visa naktis, tam ji ir bus skirta“, - žurnalistams sakė „darbiečių“ vadovas.

Papildyta 11.30 val.

Kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus tikina, kad Seimo rinkimuose balsavo už tuos, kurie galėtų grąžinti žmonių pagarbą parlamentui.

„Aš balsavau už stabilumą, nes žmonių pasirinkimas suteiks progą sudaryti stabilią Vyriausybę, nors ji ir bus koalicinė“, – užsiminė V. Adamkus.

Jo įsitikinimu, naujasis Seimas, visų pirma, turėtų imtis tų darbų, kurie nebuvo pajudinti jau seniai.

„Pajudinti tuos įstatymus, kurie 10 metų dulka seimūnų stalčiuose, tai būtent švietimo reforma ir socialiniai kai kurie klausimai, kurie turėtų būti pajudinti“, – tikino V. Adamkus.

Papildyta 10.49 val.

Seimo rinkimuose sekmadienį iki 10 val. balsavo 4,8 proc. rinkėjų, šiek tiek mažiau nei per praėjusius rinkimus 2012 metais, tačiau įvertinus ir išankstinio balsavimo duomenis aktyvumas šiemet – šiek tiek didesnis.

REKLAMA

Šiuose Seimo rinkimuose iš anksto – savivaldybėse, specialiuose paštuose bei namuose – balsavo 6,66 proc. rinkėjų, užsienyje esančiuose kariniuose vienetuose balsavo dar 202 piliečiai. Kartu su sekmadienio balsais, bendras aktyvumas jau siekia 11,48 proc., rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiami duomenys.

Praėjusiuose rinkimuose savo valią iki 10 val. rinkimų dieną buvo pareiškę 5,35 proc. rinkėjų, bet išankstiniame balsavime dalyvavo šiek tiek mažiau – 5,51 proc. rinkėjų, dar 199 kariniuose daliniuose užsienyje esantys piliečiai, ir bendras aktyvumas siekė per 10,8 procento.

Bendras aktyvumas per praėjusius rinkimus siekė 52,93 procento, o rinkimų dieną iki 14 val. buvo balsavę 25,85 proc., iki 19 val. – 44,62 proc. rinkėjų.

Rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyti 2 mln. 504 tūkst. 267 rinkėjai, maždaug 75 tūkst. mažiau nei per 2012 metų rinkimus. 

Papildyta 10.30 val.

Savo balsą atidavęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, į klausimus atsakinėjo labai diplomatiškai ir nesiryžo spėlioti. Paklaustas, ar yra nusiteikęs dar ketverius metus vadovauti Vyriausybei, socdemų lyderis teigė, kad tai priklausys nuo visuomenės valios.

REKLAMA

Apie galimas koalicijas po Seimo rinkimų premjeras kalbėjo nenoriai.

„Koaliciją aš įsivaizduoju tokią, kuri galės suderinti savo programines nuostatas ir turės bendrą supratimą, ką Lietuvoje reikėtų artimiausiu metu nuveikti, pavyzdžiui, kokius darbus reikia pratęsti ir įgyvendinti. Mano išskirtinės sritys būtų švietimo sistema ir sveikatos apsaugos sistemos tolimesnė reforma ir pertvarka, ir taip pat, kalbant, universitetų tam tikras problemas“, – aiškino premjeras, neįvardindamas, su kokiomis politinėmis jėgomis socdemai labiausiai norėtų dirbti po rinkimų.

Papildyta 09.40 val.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis žurnalistams teigė, kad konservatoriai tikisi nestokoja geros nuotaikos ir parlamento rinkimuose tikisi iškovoti daugiau negu 40 mandatų Seime.

Konservatorių lyderis džiaugėsi rinkėjų aktyvumu ir ragino piliečius rinkimuose būti aktyvius nepaisant to, kokią partiją jie palaiko.

„Nenorėčiau vertini, kad vienai ar kitai partijai aktyvumas turi būti naudingas. Tai yra pilietinė pareiga, žmonės turi ateiti balsuoti ir aš visus tuos, kurie dar spės pamatyti mano žodžius iki užsidarant balsavimo apygardoms, tikrai kviečiu ateiti balsuoti - nepriklausomai, už kurią partiją“, - kalbėjo jis.

REKLAMA

Papildyta 09.30 val.

Sekmadienį Lietuvoje prasidėjus balsavimui, policija gavo vieną pranešimą apie plakatą, kabantį neleistinoje vietoje.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad į pareigūnams nuvykus į nurodytą vietą Biržų rajone informacija nepasitvirtino.

Šeštadienį policija gavo 14 pranešimų, daugiausia dėl neleistinos agitacijos. Nuo balsavimo pradžios šalies policijos įstaigos yra gavusios 54 pranešimus, pradėti du ikiteisminiai tyrimai.

Papildyta 9.02 val.

Vilniaus Naujamiesčio rinkimų apygardos Mindaugo rinkimų komisijos pirmininkė Agna Balcevič BNS sekmadienį prognozavo, kad ryte rinkėjai bus pasyvesni dėl lietaus. „Pirmo rinkėjo sulaukėme po 7 val., per pirmą pusvalandį balsavo trys žmonės“, - teigė A.Balcevič.

Naujamiesčio rinkimų apygardos Vytenio rinkimų apylinkės komisijos vadovas Aleksandras Kočegarovas BNS sakė, kad rinkėjų antplūdžio tikimasi po bažnytinių mišių. „Didesnio aktyvumo lauktume po pamaldų,“ - teigė jis.

Papildyta 8.47 val.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ pranešė, kad politinės agitacijos metu jau gavo 59 skundus dėl galimų pažeidimų. Labiausiai rinkėjai piktinosi įvairiose automobilių aikštelėse paliktomis transporto priemonėmis, ant kurių puikuojasi politinė kandidatų reklama.

REKLAMA

Maža to, šeštadienį labiau nei pastarosiomis rinkimų dienomis suintensyvėjo politinė agitacija socialiniuose tinkluose – juose politinė reklama darosi nevaldoma.

Portalas tv3.lt rašė, kad Seimo rinkimuose šią savaitę jau balsavo per 137 tūkst. žmonių – 26 tūkst. daugiau nei per praėjusius rinkimus tuo pačiu laikotarpiu. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, nuo trečiadienio iki penktadienio savo valią išankstiniame balsavime savivaldybėse, specialiuose paštuose bei namuose pareiškė 137 tūkst. 842 arba 5,53 proc. visų rinkėjų. Iš jų per 75 tūkst. balsavo iš anksto savivaldybėse, daugiau kaip 13 tūkst. – specialiuose paštuose ir dar beveik 50 tūkst. rinkėjų namuose.

Aktyviausi iki šiol buvo Nalšios (9,41 proc.), Varėnos-Trakų (9,25 proc.), Šalčininkų-Vilniaus (9,18 proc.), Lazdijų-Druskininkų (9,13 proc.), Biržų-Kupiškio (8,99 proc.) apygardų rinkėjai. Kol kas mažiausiai rinkėjų balsavo Naujosios Vilnios (1,92 proc.), Marių (2,17 proc.), Panerių (2,21 proc.), Baltijos (2,47 proc.), Šeškinės (2,51 proc.), Šilainių (2,57 proc.) apygardose. Šiemet Seimo rinkimuose registruota 2,49 mln. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Per praėjusius Seimo rinkimus tuo pačiu laikotarpiu savo valią buvo pareiškę per 111 tūkst. arba 4,34 proc. visų rinkėjų: apie 50 tūkst. išankstiniame balsavime savivaldybėse, apie 14 tūkst. tūkst. specialiuose paštuose ir per 47 tūkst. namuose.

Balsavimas iš anksto bei specialiuose paštuose jau baigėsi, o balsavimas namuose dar buvo tęsiamas ir šeštadienį. Namuose balsuoti gali neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, taip pat sulaukę 70 metų ir vyresni, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę.

Iš anksto savivaldybėse trečiadienį ir ketvirtadienį galimybę balsuoti turėjo piliečiai, sekmadienį negalintys atvykti į rinkimų apylinkę, o specialiuose paštuose balsavo esantieji sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atliekantieji karo tarnybą, taip pat esantieji sulaikymo ir įkalinimo įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų