REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija Karaliaučiaus krašte dislokuoja branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Iskander“, šeštadienį BNS patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Rusija Karaliaučiaus krašte dislokuoja branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Iskander“, šeštadienį BNS patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, raketų dislokavimas ir panaudojimas įtrauktas į regione rengiamų pratybų scenarijų. L.Linkevičiaus nuomone, taip Maskva bando didinti spaudimą Vakarams, tikėdamasi nuolaidų derybose dėl situacijos Sirijoje ir Ukrainoje.

REKLAMA

„Visoje Rusijoje dabar vyksta pratybos ir štabų mokymai. Karaliaučiuje taip pat vyksta pratybos, ir jų scenarijuje yra „Iskander“ raketinių kompleksų dislokacija ir galimas panaudojimas. Apie tai mes žinome“, - BNS šeštadienį sakė ministras.

Jo teigimu, modernizuotų raketinių kompleksų veikimo atstumas yra ki 700 kilometrų. Tai reiškia, kad jos galėtų pasiekti ne tik Baltijos šalis ir Lenkiją, bet ir Vokietijos sostinę Berlyną.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tai tradicinis scenarijus, kai eskaluojama situacija laukiant derybinių nuolaidų iš Vakarų. Blefavimo ir bauginimo metodai buvo labai veiksmingi praeity. Bet po to, kai Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Sirijoje kai kurios Vakarų šalys ima traktuoti kaip karo nusikaltimus, panašūs metodai gali ir nesuveikti“, - kalbėjo ministras.

L.Linkevičius atsisakė detaliau komentuoti Estijos žiniasklaidos pranešimus, kad raketos gabenamos Baltijos jūra automobilių ir traukinių keltu.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija pratyboms Karaliaučiaus krašte dislokuoja „Iskander“ raketas. Maskva ne kartą teigė, kad raketos ateityje ten gali būti dislokuotos visam laikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos URM reiškia susirūpinimą dėl „Iskander“ dislokavimo Kaliningrade

Lietuvos užsienio reikalų ministerija yra susirūpinusi dėl neskelbtų pratybų Kaliningrado srityje, Rusijai nusprendus ten dislokuoti raketas „Iskander“.

Netikėti kariniai patikrinimai, ginkluotės kaupimas Kaliningrado srityje ir jau ne kartą išsakyti Rusijos planai dėl raketų „Iskander“ dislokavimo Kaliningrado srityje Lietuvai visada kėlė susirūpinimą. Tokie veiksmai galimai pažeidžia vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį, didina įtampą regione, mažina pasitikėjimą ir neigiamai veikia regiono saugumą.

REKLAMA

Tai dar kartą parodo Rusijos agresyvų nusiteikimą NATO šalių atžvilgiu bei patvirtina būtinybę visapusiškai įgyvendinti NATO vadovų susitikimo Varšuvoje sprendimus dėl NATO atgrasymo ir gynybos pajėgumų stiprinimo.

Tokius Rusijos veiksmus bei jų vertinimą Lietuva nuosekliai pristato ir pristatys įvairiose tarptautinėse saugumo struktūrose, tarp jų ir NATO Taryboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų