REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pareigūnai penktadienį oficialiai apkaltino Rusijos vyriausybę nukreipus kibernetines atakas prieš politines Amerikos organizacijas ir pareiškė, kad tais įsilaužimais „siekta kištis į politinį JAV procesą“.

JAV pareigūnai penktadienį oficialiai apkaltino Rusijos vyriausybę nukreipus kibernetines atakas prieš politines Amerikos organizacijas ir pareiškė, kad tais įsilaužimais „siekta kištis į politinį JAV procesą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie kaltinimai Rusijai išsakyti tuo metu, kai šalių santykiai jau ir taip yra pakrikę dėl NATO gynybos ir aklavietėje įstrigusių pastangų nutraukti kruviną pilietinį karą Sirijoje. Ir tai pirmas oficialus Vašingtono kaltinimas Maskvai po serijos kibernetinių atakų.

REKLAMA

„Mes esame įsitikinę, remdamiesi tų pastangų mastu ir jautrumu, kad tik aukščiausio rango pareigūnai galėjo leisti tokią veiklą“, – sakoma bendrame JAV teritorinio saugumo departamento ir Nacionalinės žvalgybos direktorato pranešime.

Oficialiame pareiškime sakoma, kad JAV žvalgybos bendruomenė „yra įsitikinusi, jog Rusijos vyriausybė nurodė įsilaužti į JAV asmenų ir institucijų, tarp jų ir JAV politinių organizacijų, elektroninio pašto dėžutes“.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos į kibernetines Rusijos atakas prieš prezidento rinkimus JAV reaguos „mūsų pasirinktu laiku ir vieta“, sakė vienas administracijos pareigūnas, dar pridurdamas, kad ta reakcija gali būti užmaskuota.

„Imsimės veiksmų savo interesams apginti, taip pat ir kibernetinėje erdvėje, ir darysime tai savo pasirinktu laiku ir vieta“, – sakė jis, pavartodamas karinių kampanijų leksiką.

„Visuomenei nebūtina žinoti, kokių veiksmų imtasi ir kokių veiksmų dar imsimės“, – pridūrė jis. Savo ruožtu Kremlius tokius kaltinimus atmeta kaip „nesąmonę“. „Kiekvieną dieną prezidento Vladimiro Putino interneto puslapį puola kelios dešimtys tūkstančių įsilaužėlių, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Labai daug šių išpuolių galima atsekti iki Jungtinių Valstijų, tačiau mes kaskart nekaltiname Baltųjų rūmų ar Lenglio (CŽV būstinės).“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių pareiškime sakoma, kad elektroninių laiškų iš įsilaužtų pašto dėžučių paskelbimas „WikiLeaks“ ir kitose interneto svetainėse bei internetinės personos „Guccifer 2.0“ paskelbta informacija „atitinka Rusijos organizuojamų pastangų metodus ir motyvaciją“.

„Šių informacijos vagysčių ir paskelbimo tikslas yra kištis į JAV rinkimų procesą“, – teigiama minėtame pareiškime. Tačiau jame Rusija nekaltinama dėl pastarųjų kibernetinių atakų prieš kai kurių valstijų rinkimines duomenų sistemas.

REKLAMA

„Kai kurios valstijos neseniai susidūrė su atvejais, kai skenuojamos ir tikrinamos jų su rinkimais susijusios sistemos. Ir daugeliu atvejų tarnybines stotis, iš kurių tai buvo daroma, valdė Rusijos kompanija, – sakoma pareiškime. – Tačiau šiuo metu negalime šios veiklos sieti su Rusijos valdžia.“

Kol kas neaišku, kaip Vašingtonas reaguos į tokią padėtį. Anksčiau pareigūnai sakė, kad bet kokios kibernetinės atakos prieš svarbias JAV institucijas paskatins atsaką diplomatinių ar ekonominių sankcijų ar net kibernetinių priemonių pavidalu.

REKLAMA

Vyksta FTB tyrimas

Šiuo metu Federalinis tyrimų biuras (FTB) tiria, kas nutekino Demokratų nacionalinio komiteto elektroninius laiškus, kuriuos liepą paskelbė „WikiLeaks“. Internetinių įsilaužėlių grupė, besinaudojanti vardu „Guccifer 2.0“ taip pat paskelbė nutekintų elektroninių laiškų ir teigia, kad buvo įsilaužusi į buvusio JAV prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) vadovaujamą fondą „Clinton Foundation“.

Tačiau amerikiečių paskelbtame pareiškime nurodoma, kad „būtų labai sudėtinga, net ir valstybinio lygio įsilaužėliams, įsilaužti ir pakeisti rinkimų rezultatus kibernetinės atakos metu“.

Ir taip pat yra todėl, kad JAV rinkimų sistema yra labai decentralizuota ir ją sudaro tūkstančiai valstijų ir vietos lygio valdžios institucijų. „Valstijos užtikrina, kad balsavimo mašinos nėra prijungtos prie interneto, jos dažnai tikrinamos ir prižiūrimos daugelyje lygmenų, kurie sudaro mūsų rinkimų sistema“, – konstatuojama pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų