REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė penktadienį pasirašė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias perkant alkoholį asmens dokumento bus privaloma reikalauti tik iš jaunų asmenų.

Prezidentė penktadienį pasirašė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias perkant alkoholį asmens dokumento bus privaloma reikalauti tik iš jaunų asmenų.

REKLAMA

„Prezidentė ragina visas politines jėgas ir socialiai atsakingą verslą neimituoti kovos su alkoholizmu, o imtis rezultatyvių alkoholio prieinamumą ir vartojimą mažinančių priemonių“, - rašoma prezidentės spaudos tarnybos BNS perduotame komentare.

Pasirašytame įstatyme numatyta, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens privalo reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik tuo atveju, kai yra abejonių, kad jam yra mažiau nei 18 metų. Jis įsigalios nuo kitų metų.

Seimas kol kas nėra patvirtinęs baudų už dokumento reikalavimą iš vyresnių asmenų.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme nurodyta, kad prekybininkai turi teisę dokumento reikalauti ir iš vyresnių asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, šiuo metu Seime svarstymo laukia dešimtys su alkoholio ribojimu susijusių pataisų, tarp jų – ir šalies gyventojų pateikti pasiūlymai dėl alkoholio reklamos ribojimo, griežtesnio licencijavimo, specializuotų parduotuvių, visuomenės švietimo.

REKLAMA

D.Grybauskaitės teigimu, rimtų, situaciją iš esmės keičiančių sprendimų reikia nedelsiant, nes priklausomybių liūne grimzta apie 150 tūkst. žmonių, tačiau tik trečdalis jų ieško pagalbos.

„Nesprendžiama alkoholizmo problema toliau didėja, provokuodama ir dar labiau užaštrindama daugelį skaudžių socialinių problemų“, - rašoma komentare.

Vilimas: stabdome savo iniciatyvą

LPĮA vykdantysis direktoriaus Laurynas Vilimas vylėsi, kad naujosios iniciatyvos likimas bus visiškai kitoks. 

„Naująja tvarka siekėme reikšmingų ir naudingų pokyčių visuomenei. Tikėjome, kad bendro tikslo – kovoti su alkoholio keliamomis problemomis - sieksime kartu su valdžios atstovais. Deja. Veikiame laikydamiesi įstatymų, todėl stabdome savo iniciatyvą ir prašymą iš visų perkančiųjų alkoholį, rodyti asmens amžių liudijantį dokumentą. Nuoširdžiai dėkojame tiems, kurie suprato memorandumo tikslus ir juos palaikė. Ir toliau stengsimės apsaugoti nepilnamečius, lengvinti darbo sąlygas savo kasininkams, tęsime įvairius socialinės atsakomybės projektus“ – LPĮA vykdantysis direktoriaus Laurynas Vilimas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas prezidentės pasirašytas pataisas ypatingos skubos tvarka priėmė rugsėjo pabaigoje.

Šią pataisą inicijavo keli socialdemokratai, reaguodami į prekybininkų susitarimą asmens dokumento reikalauti iš visų alkoholio pirkėjų. Nuo rugsėjo 2-osios tokia alkoholio įsigijimo tvarka galioja prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa"“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse.

Iniciatyvą iš visų alkoholio pirkėjų reikalauti dokumento pasiūlę prekybininkai teigė siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą.

Prekybininkai neseniai paskelbė, kad nuo akcijos pradžios joje dalyvaujančiose parduotuvėse alkoholio parduota 9 proc. mažiau negu per tą patį 2015 metų laikotarpį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų