REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisidengdamas logistinėmis pratybomis Rusijos karinis Baltijos laivynas iš Ust Lugos į Kaliningrado sritį permeta operatyvinį taktinį raketų kompleksą „Iskander“, penktadienį, remdamasis informuotu šaltiniu, pranešė portalas ERR.ee.

Prisidengdamas logistinėmis pratybomis Rusijos karinis Baltijos laivynas iš Ust Lugos į Kaliningrado sritį permeta operatyvinį taktinį raketų kompleksą „Iskander“, penktadienį, remdamasis informuotu šaltiniu, pranešė portalas ERR.ee.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pervežimui naudojamas automobilių ir traukinių keltas „Ambal“, kuris šiuo metu plaukia Baltijos jūra ir penktadienį turi pasiekti Kaliningradą.

REKLAMA

Neatmetama galimybė, kad su „Iskander“ perkėlimu yra susiję vakar Rusijos naikintuvų įvykdyti Estijos ir Suomijos oro erdvės pažeidimai.

Operatyvinis taktinis raketų kompleksas „Iskander“ Rusijos armijoje apginklavimui priimtas 2006 metais. Jis skirtas tiksliam taikinių sunaikinimui nuo 50 iki 500 kilometrų nuotoliu (kai kurias duomenimis – iki 700 km).

2010-2011 metais šiais kompleksais buvo apginkluota 36-oji raketų brigada, dislokuota prie Čiudo ežero (12 paleidimo sistemų). Būta pranešimų, kad „Iskander“ buvo dislokuoti ir Karaliaučiaus srityje, bet oficialiai ši informacija nebuvo patvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA

„Iskander“ sistemos yra skirtos sunaikinti strategiškai svarbius objektus – oro uostus, kelius, geležinkelio jungtis, karines bazes ir pan. Dislokavusi tokį ginklą Kalinigrade Rusija savo raketomis galėtų pasiekti teritorijas nuo pietų Lenkijos iki centrinės Suomijos.

Visų raketinių brigadų perginklavimas Rusijos armijoje minėtais „Iskander“ kompleksais numatytas baigti 2018 metais.

Primename, kad šią savaitę paaiškėjo, jog Rusija, nutrūkus deryboms su JAV dėl Sirijos, šioje valstybėje dislokavo priešlėktuvinės gynybos sistemas „S-300“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu informacija pasitvirtins, tai gali reikšti diplomatinį spaudimą JAV

Politologas Deividas Šlekys pažymėjo, kad visų pirma reikėtų išsiaiškinti, ar ši informacija pasitvirtins, ar tai bus dar viena Rusijos paskleista antis keliant informacinį triukšmą, siekiant nukreipti kalbas į neegzistuojančius dalykus, ir užgožiant tą pačią Siriją.

„Jeigu tai yra tiesa, tai gali reikšti papildomą diplomatinį spaudimą JAV, po plutonio sutarties atšaukimo ir panašiai. Reikėtų matyti tai, kaip daug didesnio žaidimo dalį,“ – pasakojo politologas.

REKLAMA

NATO šalių ir Vakarų valstybių sąjungininkių atsakas į tokius veiksmus, jeigu informacija pasitvirtintų, anot D. Šlekio, yra nesileisti įbauginamiems.

„NATO sąjungų pajėgų dislokavimas Baltijos šalyse ir Lenkijoje, neatšaukti pradėtus darbus,“ – teigė D. Šlekys, pridūręs, kad JAV kaip atsaką gali į Baltijos jūrą vėl pasiųsti savo eskadrinį mininką, kaip jau buvo darę anksčiau.

Rusų karo laivas praplaukė Bosforo sąsiauriu į Siriją

Rusijos karo laivas „Mirage“ penktadienį praplaukė Bosforo sąsiauriu pakeliui į Viduržemio jūrą paremti Rusijos bombardavimų kampaniją Sirijoje, pranešė AFP reporteriai.

REKLAMA

Iš Sevastopolio bazės Kryme ketvirtadienį išplaukusi korvetė leidosi į misiją kitiems jūrų laivyno laivams apsaugoti nuo priešiškų antvandeninių ir povandeninių karo laivų.

Pasak reporterių, praplaukiančiame sparnuotųjų raketų paleidimo sistemomis ir artilerija apginkluotame laive matyti rusų karo jūrininkai.

Šis laivas buvo panaudotas 2008 metais dėl Pietų Osetijos kilusiame Rusijos kare su Gruzija.

Rusijos karo laivynas pirmą kartą sparnuotosiomis raketomis atakavo objektus Sirijoje pernai spalį iš Kaspijos jūros, paskui – gruodį iš povandeninio laivo Viduržemio jūroje.

Pastaruoju metu, kai Maskva suintensyvino savo operacijas Sirijoje, Bosforo sąsiauriu į abi puses praplaukia dešimtys rusų karo laivų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų