REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumos partijų atstovai prieš Seimo rinkimus deklaruoja tikslą, kad Lietuva nebebūtų minima tarp alkoholio vartojimo lyderių pasaulyje - esminį dėmesį greta kovos su emigracija ir skurdu partijos žada skirti alkoholio bei su jo vartojimu susijusioms problemoms, kai kurie politikai užsimoję imtis radikalių permainų.

Daugumos partijų atstovai prieš Seimo rinkimus deklaruoja tikslą, kad Lietuva nebebūtų minima tarp alkoholio vartojimo lyderių pasaulyje - esminį dėmesį greta kovos su emigracija ir skurdu partijos žada skirti alkoholio bei su jo vartojimu susijusioms problemoms, kai kurie politikai užsimoję imtis radikalių permainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2014 metais vienam vyresniam nei 15 metų žmogui Lietuvoje teko 15,4 litro grynojo alkoholio. Pagal šį rodiklį Lietuva yra trečia pasaulyje ir nusileidžia tik Moldovai bei Baltarusijai.

REKLAMA

Vien per aštuonis šių metų mėnesius dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo 13, sužeisti 186 žmonės. Pernai neblaivių vairuotojų sukeltuose autoįvykiuose žuvo 15 žmonių, 345 sužeisti. Policijos duomenimis, žmogus dėl neblaivių vairuotojų kaltės žūsta kas devintame eismo įvykyje. Ugniagesių informacija rodo, kad pernai iš 128 gaisruose žuvusių žmonių 41 buvo neblaivus.

Aštresnio politikų ir visuomenės dėmesio sulaukia ne beveik nekintanti statistika, o skaudūs su alkoholio vartojimu susiję įvykiai: sausio pradžioje Kėdainių rajono Saviečių kaime Aurelijus Beras du iš keturių savo mažamečių vaikų, kaip įtariama, įmetė į kieme esantį šulinį. Vaikai per kelias minutes žuvo paskendę ir sušalę. A.Beras šiuo metu teisiamas, bet posėdžiuose nedalyvauja, nes yra gydomas.

REKLAMA
REKLAMA

Šį savaitgalį Vilniaus rajono Narbutiškių viensėdyje po automobilio ratais pakliuvo ir mirtinai sužalota metukų ir trijų mėnesių mergaitė - mažametę kliudė jos nepastebėjęs dėdė, jis buvo vartojęs alkoholio, nors leistinos normos neviršijo. Žuvusią mergaitę, kaip ir dar keturis savo dviejų dukrų vaikus teismo sprendimu globoja močiutė. Močiutei įvykio metu nustatytas sunkus girtumas.

Tikisi, kad padės priverstinis gydymas, pašalpų atėmimas

Reaguodami į tokius įvykius, dalis partijų vedlių rinkimuose numato ir radikaliausias priemones, pavyzdžiui, taikyti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo - tokį siūlymą kritikavo žmogaus teisių gynėjai. Dar buvusi socialdemokratų ministrė Rimantė Šalaševičiūtė iškėlė idėją, jog priverstinai hospitalizuojami galėtų būti ir tie asmenys, kuriems alkoholizmas dar nediagnozuotas mediciniškai, bet yra įtariamas. Priverstinai asmenys būtų gydomi jei keltų pavojų artimiesiems. Taip pat gydyti siūlyta alkoholiu piktnaudžiaujančias nėščiąsias. Pataisos Seime nebuvo svarstytos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis partijų, įskaitant ir pačius socialdemokratus, pasisako prieš tokį žmogaus teisių suvaržymą, argumentuodami, jog tokia praktika taikyta sovietmečiu ir nedavė naudos. Tačiau yra ir palaikančių idėją: tam pritaria „Tvarka ir teisingumas“, o Lietuvos lenkų rinkimų akcija - krikščioniškųjų šeimų sąjunga siūlo priverstinį gydymą taikyti tik nepilnamečiams. „Tvarkiečių“ vedlys Remigijus Žemaitaitis siūlo iš šių asmenų atimti ir socialines pašalpas, jei tokios yra skiriamos.

„Jei fiksuojamas žmogaus vartojimas, jam stabdomas pašalpos mokėjimas ir žmogus priverstiniu būdu yra gydomas. Duok Dieve, kad bent du žmonės iš dešimties pasveiktų“, - BNS sakė R.Žemaitaitis.

REKLAMA

Lenkų rinkimų akcijos sąrašo lyderė Rita Tamašunienė skeptiška dėl priemonių taikymo suaugusiems.

„Bet turime labai negražius rodiklius vaikų alkoholizmo. Vis dėlto vaikas dar nėra suaugęs žmogus, jo pasirinkimas kenkia jam pačiam, jo sveikatai, tai reikėtų vaikus gydyti“, - sako R.Tamašunienė.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad vietoje priverstinio gydymo partija sieks įdarbinti dvigubai daugiau socialinių darbuotojų, kurie galėtų padėti nuo alkoholio priklausomiems asmenims ir identifikuoti galimą pavojų. Lėšų jiems įdarbinti konservatoriai žada rasti optimizavę socialinės paramos tinklą, taip pat panaudoti valstybės įmonių dividendus.

REKLAMA

Valstybės monopolis ir visiškas reklamos draudimas

Nuo 2012-ųjų Lietuvoje turėjo įsigalioti visiškas alkoholio reklamos draudimas, tačiau likus mažiau nei mėnesiui Seimas draudimą atšaukė ir paliko tik kai kuriuos apribojimus: draudimą reklamuoti alkoholį per televiziją ir radiją nuo 6 iki 23 val., laikraščių ir žurnalų viršeliuose. Lauko reklamoje paliktos išimtys alui, jo mišiniams ir vynui, o internete reklama iki šiol nėra ribojama.

Vertinant aštuonias partijas, kurios, apklausų duomenimis, patektų į Seimą, didžioji jų dalis į visišką draudimą žiūri skeptiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar negirdėjau, kad policininkas nustotų ar pradėtų gerti dėl atsiradusios reklamos, kad ambasadoriai per priėmimą dėl reklamos pradeda gerti. Per televiziją tikrai nereklamuoja alaus „Tornado“. O jei reklamuoja brendį ar konjaką - savo žmona, jei jums yra gripas, manau, išgeriate“ - dėstė „tvarkiečių“ atstovas R.Žemaitaitis.

Visišką reklamos draudimą bei kitus radikalius sugriežtinimus palaiko tik Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Jokios reklamos, specialios parduotuvės, ribotas laikas, parduotuvių kiekis mažas, prieinamumas maksimaliai mažiausias. Jei nori nusižudyti nuo alkoholio, visada gali sėsti į keltą ir plaukti kitur, ką ir daro suomiai“, - BNS teigia Naglis Puteikis.

REKLAMA

LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis patvirtina, kad partija žengia toliau siūlydama įvesti valstybės monopolį prekybai alkoholiu. Pokyčiai, anot jo, būtų vykdomi palaipsniui, diskutuojant su verslu - pradžioje prekyba būtų iškeliama į specializuotas parduotuves.

„Nė vienas absoliutus draudimas prasmės neturi, jis turi būti pagrįstas, visuomenei suprantamas ir protingas bei duodantis efektą“, - sako S.Skvernelis.

Valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas taip pat pritaria visiškam reklamos draudimui, tačiau dėl reklamos balsuojant Seime anksčiau socialdemokratų nuomonės išsiskyrė - A.Sysas sako, kad sutarimo nėra ir dabar.

REKLAMA

Specialioms parduotuvėms nepritaria tik keli

Didžioji dalis partijų palaiko Skandinavijos šalyse ir kai kuriose kitose valstybėse galiojančią tvarką, kuomet alkoholis parduodamas tik specializuotose parduotuvėse. Tam visiškai nepritaria tik „tvarkiečiai“, o Lenkų rinkimų akcija nenorėtų tokių parduotuvių matyti tik kaimo vietovėse, aiškindami, jog prekyba tik alkoholiu čia verslas neužsiims, todėl suklestės nelegali rinka. „Tvarkiečiai“ tokį pavojų įžvelgia ir miestuose.

„Pasisakome už specializuotas parduotuves, bet ne valstybinį monopolį“, - sako TS-LKD vadovas G.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradiciškai verslo suvaržymams besipriešinančių Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas tvirtina, kad reklamos draudimas, partijos nuomone, būtų „trukdymas vartotojui“, bet liberalai sutiktų su kitų partijų siūlomu kompromisu dėl alkoholio prekybos iškėlimo.

„Jei (LVŽS partijos vadovas Ramūnas) Karbauskis „užlauš“, kad turi būti valstybės monopolis, galėtų būti kompromisas specializuoti skyriai, parduotuvės“, - sako jis.

Sutariama dėl stipresnės alkoholio antireklamos

Partijos vadovas, premjeras Algirdas Butkevičius LRT rinkimų debatams skirtoje laidoje reiškė įsitikinimą, kad efektyviai kovoti su problema padeda socialinės reklamos, nevyriausybininkų inicijuoti įvairūs prevenciniai projektai. Nuo 2016-ųjų pradžios šalyje veikia specialus Sveikatos stiprinimo fondas, kuriame sukauptos lėšos ir skiriamos tokiai veiklai. Šiuo metu jam skiriama 0,5 proc. alkoholio akcizo - prognozuojama, kad šiemet tai galėtų sudaryti 1,2-1,3 mln. eurų.

REKLAMA

Būtent apie šį fondą daugiausia ir kalba į Seimą pretenduojančios partijos - visos jos žada didinti tam skiriamą dalį.

Seime vykstančius svarstymus padidinti į fondą skiriamą dalį net iki 2 proc. nuo akcizo palaiko „darbiečiai“, „tvarkiečiai“, TS-LKD - pastarosios vadovas G.Landsbergis priduria, kad partija sieks, jog fondą valdytų ne politikai, o žiniasklaidos savireguliacinės institucijos.

Seimo rinkimų pirmasis turas vyks šį sekmadienį.

Autorius: Ignas Jačauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų