REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui dar mažiausiai ketverius metus vadovaus Daina Gudzinevičiūtė. Šaulė, 2000 metais Sidnėjaus olimpiadoje laimėjusi aukso medalį, buvo vienintelė kandidatė į LTOK prezidento kėdę ir penktadienį Vilniuje vykusioje LTOK Generalinėje asamblėjoje patvirtinta kone vienbalsiai.

Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui dar mažiausiai ketverius metus vadovaus Daina Gudzinevičiūtė. Šaulė, 2000 metais Sidnėjaus olimpiadoje laimėjusi aukso medalį, buvo vienintelė kandidatė į LTOK prezidento kėdę ir penktadienį Vilniuje vykusioje LTOK Generalinėje asamblėjoje patvirtinta kone vienbalsiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

50-metė LTOK vadovė slaptai balsuojant rinkimuose sulaukė 56 Generalinės asamblėjos narių palaikymo, du buvo prieš ir vienas biuletenis nepasiekė urnos.

REKLAMA

„Tai yra rezultatas to, kad mums pavyko darbas bandant suvienyti visą sporto bendruomenę ir aišku Generalinės asamblėjos narius, mūsų narius. Tai įvertinimas ir tai matosi balsavime“, - po tv3.lt kalbėjo naujai perrinkta D. Gudzinevičiūtė.

Kas lėmė jūsų sprendimą kandidatuoti antrai LTOK prezidentės kadencijai? – paklausiau LTOK vadovės.

– Labai daug nepabaigtų darbų, komandos palaikymas ir Generalinės asamblėjos palaikymas.

– Kokie darbai per tuos ketverius metus buvo reikšmingiausi, kuriais didžiuojatės?

– Ataskaitoje visa tai ir susakiau. Balsavimas parodė vienybę narių, tai irgi mūsų darbo įvertinimas. Žinoma, viešumas, skaidrumas, didėjantis finansavimas federacijoms. Tai labai svarbu. Ir tai, kokį didelį žingsnį padarėme judėdami su masiniais renginiais, olimpinio švietimo programomis. Visa tai neliko nepastebėta mūsų narių, kaip ir visos visuomenės.

REKLAMA
REKLAMA

– Šiuolaikinėje visuomenėje gal atrodo kiek neįprasta, kad renkamasi iš vieno kandidato. Kaip nutiko, kad nėra daugiau pretendentų į LTOK vadovo kėdę?

– Į tai atsako balsavimo rezultatai.

– Žiniasklaidoje nevienareikšmiškai metami kaltinimai, kad LTOK sumažino LTOK generalinės asamblėjos narių skaičių, įstatais eliminavo opoziciją, suformavo „savų ratą“ ir ignoruoja visus „nedraugus“. Ką galite atsakyti į tai?

– Įstatų ruošimas truko dvejus metus ir buvo atsižvelgta į Lietuvos respublikos įstatymus ir į visas rekomendacijas iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK). Tai buvo ne narių skaičiaus mažinimas, o pritaikymas pačių įstatų ir Generalinės asamblėjos narių prie Asociacijų įstatymo. Ankstesni įstatai buvo ruošti prieš priimant Asociacijų įstatymą ir ten buvo pažeidžiamas įstatymas, nes kai kurias organizacijas atstovavo du nariai. To būti negali. Iš Tarptautinio olimpinio komiteto buvo keli išsamūs reikalavimai, jūs juo galite rasti Olimpinėje chartijoje. Jų manymu, tik sportiniai pasiekimai, kaip anksčiau buvo olimpiniai čempionai, negali būti vienintelė sąlyga patekimui į Generalinės asamblėjos narius. Jie buvo pakeisti panašia nuostata. TOK netvirtino įstatų kol mes jų nepakeitėme. Į visas rekomendacijas TOK buvo atsižvelgta, nes be jų įstatai tiesiog negalėjo būti patvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl LTOK vadovo kadencijų skaičius vis dar nėra terminuotas? Net TOK prezidentas gali šias pareigas eiti tik dvi kadencijas.

– Tie kurie nesupranta, maišo, kad yra nustatytas TOK vadovų nustatytas kadencijų skaičius. Jis renkamas pirmai kadencijai aštuoniems, o antrai – ketveriems metams. Nacionaliniams olimpiniams komitetams Olimpinė chartija sako, kad prezidentas renkamas ketveriems metams ir gali būti perrenkamas. Ir viskas. Dėti tai, kas neprivaloma... Kiti sako, na, tai būtų gražu, bet gražu prie įstatymo neprirašysi.

REKLAMA

– Koks pagrindinis iššūkis būtų kitoje kadencijoje?

– Bus tęsiami visi pradėti darbai, na o didžiausi iššūkiai yra olimpinės žaidynės, nes kai pradėjome ruoštis Rio de Žaneirui prieš pora metų, supratome, kad jau gerokai per vėlu. Esame susitarę su vienu miestu šalia Tokijaus, kuris net pritaikys sporto bazes kuo patogesnes mūsų olimpiečių aklimatizacijai ir pasirengimui olimpinėms žaidynėms.

LTOK prezidentė į viceprezidentų postus pasiūlė Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentą Romualdą Bakutį, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentę Liliją Vanagienę ir sporto meistrų asociacijos „Penki žiedai“ prezidentą Saulių Galadauską. Į LTOK generalinio sekretoriaus postą D.Gudzinevičiūtė antrai kadencijai pasiūlė Valentiną Paketūrą, o į iždininko, taip pat antrai kadencijai – Rimgaudą Balaišą. Prie Vykdomojo komiteto narių prezidentė pakvietė prisijungti olimpietę Austrą Skujytę. Generalinės asamblėjos nariai balsavimu patvirtino naują LTOK prezidentės komandą.

REKLAMA

LTOK nariai pasiūlė tris revizijos komisijos narius – Lietuvos sporto medicinos federacijos prezidentą Algimantą Blažį, Lietuvos badmintono federacijos prezidentą Vilmantą Liorančą ir Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidentą Gintarą Skorupską. Generalinė asamblėja šias kandidatūras patvirtino.

Į LTOK Vykdomojo komiteto narius išrinkti Leonardas Čaikauskas, Lietuvos žolės riedulio federacijos prezidentas, Edvinas Eimontas, Lietuvos futbolo federacijos prezidentas, Albinas Grabnickas, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas, Lina Kačiušytė, Lietuvos olimpiečių asociacijos prezidentė, Agnė Vanagienė, Lietuvos taekwondo federacijos atstovė ir Gediminas Gutkauskas, Lietuvos žirginio sporto federacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti LTOK vadovybės rinkimai vyks po ketverių metų.

Generalinės asamblėjos sesijoje LTOK prezidentė taip pat įteikė LTOK garbės nario ženklo žymenį generaliniam sekretoriui Viačeslavui Kalininui. Atsidėkodama už sėkmingą sportininkų pasirodymą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, LTOK prezidentė įteikė Olimpinius žiedus Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos prezidentui Aleksandrui Alekrinskiui, Lietuvos irklavimo federacijos prezidentui Dainiui Pavilioniui ir Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentui Bronislovui Vyšniauskui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų