REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stipriai politinei kampanijai reikalingos lėšos, kurių partijos gauna ne tik iš savų biudžetų, bet ir Lietuvos gyventojų aukų. Jų deklaruotose aukose Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) matyti, kad kandidatai dosniai apdovanoja ir savo partijas, ir kitus kandidatus, o tuo tarpu išdalinus leidžiamą sumą, juos paremia ir šeimos nariai.

Stipriai politinei kampanijai reikalingos lėšos, kurių partijos gauna ne tik iš savų biudžetų, bet ir Lietuvos gyventojų aukų. Jų deklaruotose aukose Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) matyti, kad kandidatai dosniai apdovanoja ir savo partijas, ir kitus kandidatus, o tuo tarpu išdalinus leidžiamą sumą, juos paremia ir šeimos nariai.

REKLAMA

Įstatymas neleidžia aukoti juridiniams asmenis, tačiau galime matyti, kad nors kandidatams aukoja fiziniai asmenys, jie yra verslininkai. Visgi VRK teigimu, jų pajamos yra deklaruotos kaip fizinio asmens, tad pažeidimų dėl tokių aukų nėra. 

Be to, yra apribota kiek kandidatai gali aukoti. Vienas asmuo kiekvienam kandidatui gali paaukoti 7570 Eur neviršijančią sumą, o kandidatas savo politinei kampanijai negali skirti daugiau nei 15140 Eur.

Šeimos rėmimų galima rasti beveik kiekvienoje partijoje

Vyras, žmona, vaikai, tėvai – savo artimuosius remia ne tik morališkai, bet ir finansiškai. Štai Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narę Oną Balžekienę 2000 eurų parėmė sūnus Vygintas Balžekas, o Edmundą Kvederį 150 eurų Virginijus Kvederis.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partijoje galime pamatyti, kad Juozą Oleką parėmė žmona Aurelija Olekienė 100 eurų.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatui Rimantui Jonui Dagiui 1000 eurų pervedė sūnus Jonas Dagys. O Mantas Adomėnas gavo 1500 eurų iš Onos Adomėnienės ir 2000 iš Povilo Adomėno. Visgi šalia lėšų parašyta, kad kandidatas dar neapsisprendęs ar šias lėšas priimti.

REKLAMA

Darbo partijos narės Ievos Kačinskaitės – Urbonienės aukotojų sąraše – Valdemaras Kačinskas, paaukojęs iš viso 1000 eurų. Valdui Skarbaliui paaukojo 412 eurų Anatanas Skarbalius, o 500 eurų Bronislovas Skarbalius. Dabartinei Žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei 2800 eurų pervedė jos vyras Regimantas Baltraitis. O žmonai Vilijai Filipovičienei 1000 eurų – vyras Ivanas Filipovičius.

Atrodytų, kad Darbo partijoje giminių aukojimo ryšys - stipriausias. Visgi reikia pastebėti, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ar partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatai yra atstovaujamieji. Tai reiškia, kad aukos skiriamos pačiai partijai ir ji išdalina jas kandidatams. 

REKLAMA
REKLAMA

Matyti, tik kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai paaukojo ne tik pats Ramūnas Karbauskis maksimaliai leidžiamą sumą – 15140 eurų, bet ir jo šeima pravedė beveik maksimalią sumą: Česlovas Vytautas Karbauskis – 7000 eurų, Jurga Karbauskytė – 7000 eurų.

Tarp aukotojų – verslininkai

VRK pateiktose deklaracijose nurodomi tik fiziniai asmenys. Tačiau užtenka vardus ir pavardes suvesti į „Google“ ir paaiškėja, kad kai kurie jų turi savo verslus.

Pavyzdžiui plastikos chirurgas Gintaras Karalevičius parėmė liberalus 2081,20 eurų, tačiau šalia nurodyta, kad partija dar neapsisprendė dėl priėmimo. 6000 eurų pervedė „LL investicijos“ valdybos narys Antanas Vainauskas. Šio verslininko pavardė figūruoja istorijose apie akcijų pirkimus pardavimus su JAV energetikos įmone „Chevron“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų kandidatui Simonui Gentvilui po 3000 eurų pervedė Audronis Stackevičius, įmonės Wood Line Titnagas direktorius ir „Inreal“ nekilnojamojo turto valdymo departamento vadovą Agnių Tamošaitį.

Pažvelgus į socialdemokratų partiją, tarp aukotojų galima matyti UAB „Biotechpharma“ valdybos pirmininką Vladą Algirdą Bumelį. Jis 3000 eurų paaukojo Rimantei Šalaševičiūtei. Naujasis Nevėžis vadovas Gediminas Krutulus 2000 eurų skyrė Linui Linkevičiui ir 1000 eurų Juozui Bernatoniui. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai 3000 eurų pervedė verslininkas Antanas Bosas, po 7000 eurų bulvių ūkiu besiverčiantys Edas Sasnauskas ir Simona Sasnauskaitė, 5000 eurų „Joniškio statybos“ vadovas Viktorijas Pamparas, 7570 eurų „Luna Montis“ vadovas Mindaugas Kuncė.

REKLAMA

Konservatorių Antaną Matulą parėmė jo kandidatuojamos apygardos, Pasvalio „Rotary“ klubo nariai: Rolandas Rastaukas, Povilas Balčiūnas ir Gintautas Gegužinskas – po 2000 eurų. Politikui Žygimantui Pavilioniui 7570 eurų paaukojo medžiotojas, Joniškio „Audruvis“ vadovas Sigitas Petraitis. Agnei Bilotaite 2000 eurų – „Vaikų pasaulis“ vadovas Vigantas Žala. Mykolas Majauskas susilaukė po 6000 eurų aukų iš advokato Antano Vainausko ir Jurgio Rubaževičiaus.

„Tvarkos ir teisingumo“ bei Lenkų rinkimų akcijos partijų negalima įvertinti dėl duomenų trūkumo. Darbo partijoje pastebimiausios pačių kandidatų pervedamos lėšos.

Remia patys save ar kolegas

Įdomybių galima pastebėti ir pačių kandidatų aukose. Itin dosni – darbietė Vilija Filipovičienė. Savo kampanijai ji pervedė 15140 eurų, kolegai Vytautui Gapšiui – 2500 eurų, o į pačios partijos kampanijos biudžetą dar 1820 eurų. Dosnus ir Kęstutis Daukšys, kuris sau pervedė 15000 eurų, o Darbo partijai dar 2500 eurų.

REKLAMA

Konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio aukotojų sąraše – partijos lėšos bei jo paties auka sau 5000 eurų. Sau aukojo ir tvarkietis Kęstas Komskis – 4500 eurų, dar 1500 eurų jis gavo iš bendrapartiečio Ryčio Jankausko. 7500 eurų K. Komskis pervedė ir į pačios partijos biudžetą.

Kitų partijų nariai taip pat pervedė lėšų į savo kampanijos sąskaitas arba į bendrą partijos biudžetą. Tiesa, kai kurių kandidatų aukotojų sąrašas neaiškus. Pavyzdžiui socialdemokrato Broniaus Bradausko ar konservatorės Irenos Degutienės. Jų VRK puslapyje nėra.

VRK: kol kas rimtų pažeidimų nebuvo

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė teigia, kad buvo keletas atvejų, kuomet kandidatas skyrė didesnę auką nei leidžia įstatymas, tačiau auka buvo grąžinta. Pastebėta ir partijų, kurioms daugiausia skirta maksimalių aukų. Tačiau jos kol kas neįvardijamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Petronienė informuoja, kad jei šalia kandidato yra parašyta – atstovaujamasis, tai reiškia, kad kampaniją vykdo pati partija ir visos aukos skiriamos būtent jai.

Tuo tarpu pačius kandidatus galima paremti tik, jei jie kandidatuoja vienmandatėje apygardoje. Dėl to sąrašuose nėra socialdemokrato Broniaus Bradausko ar Irenos Degutienės.

Pasak L. Petronienės, per kiekvienus rinkimus pastebima, kad tarp aukotojų yra giminaičių.

„Būna, matom, kad yra panašių pavardžių. Bet tai natūralu, kad artimiausi žmonės palaiko. O kandidatui limitas yra ir jis daugiau skirti negali.

Fiziniams asmenims taip pat numatytas dar mažesnis limitas, jis negali viršyti 10 proc. deklaruotų pajamų ir tas yra tikrinama“, – sako L. Petronienė. Verslininkų parama taip pat yra priimtina, teigia VRK atstovė. Mat tai yra fizinio asmens gautos pajamos iš verslo, kurios yra deklaruotos, nuo kurių sumokėti mokesčiai.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų