REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiajai Britanijai gresia „kieto“ išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“, perspektyva, kuri gali dar labiau sukelti nerimą rinkoms, anksčiau šią savaitę smukusioms iki istorinių žemumų.

Didžiajai Britanijai gresia „kieto“ išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“, perspektyva, kuri gali dar labiau sukelti nerimą rinkoms, anksčiau šią savaitę smukusioms iki istorinių žemumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra „kietas“ „Brexit“?

Po Didžiojoje Britanijoje birželio 23 d. įvykusio referendumo, kurio metu dauguma šalies piliečių nubalsavo už šalies išstojimą iš Europos Sąjungos, iš karto nebuvo aišku, koks bus tas atsiskyrimas. Tačiau britų premjerė Theresa May (Teresa Mei) šią savaitę davė suprasti, kad „kietas“ „Brexit“ reikštų šalies pasitraukimą iš bendrosios rinkos, arba betarifės zonos, bei laisvo žmonių judėjimo pabaigą.

REKLAMA

Th. May trečiadienį pareiškė norinti, kad „Brexit“ susitarimas suteiktų „maksimalią laisvę“ veikti Europos bendrojoje rinkoje bei pabrėžė būtinybę kontroliuoti imigraciją. Tačiau Europos lyderiai aiškiai yra davę suprasti, kad bet kokios pastangos riboti darbuotojų iš ES šalių atvykimą į JK reikštų pasitraukimą ir iš bendrosios rinkos.

„Noriu suteikti britų kompanijoms maksimalią laisvę prekiauti su bendrąja rinka ir joje bei leisti Europos įmonėms tą patį daryti čia, – kalbėdama Konservatorių partijos kasmetiniame suvažiavime sakė Th. May.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes nepaliekame Europos Sąjungos, kad vėl atsisakytume imigracijos kontrolės ir tam, kad vėl grįžtume Europos Teisingumo Teismo jurisdikcijon“, – sakė ji.

Ką „kietas“ „Brexit“ reikš Britanijos ekonomikai?

Po to, kai Th. May sekmadienį pranešė, jog šalis inicijuos 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį dėl išstojimo iki kovo pabaigos, svaro sterlingų kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko iki žemiausio lygio per 31 metus bei pasiekė trejų metų žemumas euro atžvilgiu.

Trečiadienį paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad „kieto“ „Brexit“ atveju Britanijos finansų sektorius prarastų 43 mlrd. eurų pajamų, o darbo netekti rizikuotų iki 75 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lobistų iš „TheCityUK“ atliktas tyrimas taip pat parodė, kad britų bendrovėms netekus galimybės Europos bendrojoje rinkoje laisvai parduoti savo paslaugas reikštų didžiulius mokestinius nuostolius Britanijai.

Britanijos finansų sektoriaus prievaizdų teigimu, vadinamosios paso teisės leidžia Britanijoje įsikūrusioms 5500 užsienio kompanijų laisvai prekiauti visoje Europos bendrojoje rinkoje. Kitose ES šalyje taip pat veikia maždaug 8000 finansų įmonių, kurios turėdamos paso teisių taip pat užsiima verslu Britanijoje. Jos taip pat susidurs su problemomis, teigia Britanijos priežiūros tarnyba FCA.

REKLAMA

„Jeigu Britanija nori „kieto“ „Brexit“, apie tai galima pranešti jau dabar be jokių derybų. Tačiau tai bus pavojinga ne tik verslui JK, bet ir verslui visoje Europoje“, – sakė „City of London Corporation“ Politikos komiteto pirmininkas Markas Boleat (Markas Bolė).

„Tuomet būtų įvesti muitai ir kiti prekybiniai barjerai bei kiltų problemos su darbuotojų judėjimu į ir iš JK. Verslo sektoriuje nėra didelio entuziazmo dėl „kieto“ „Brexit“, – sakė jis.

Ar verta remti „kietą“ „Brexit“?

Tarptautinis valiutos fondas antradienį dėl „Brexit“ apkarpė Britanijos ūkio prieaugio prognozę ateinantiems metams ir perspėjo, kad žala bus dar didesnė, jei sudėtingos išstojimo derybos prives prie prekybini barjerų.

REKLAMA

„Kieto“ „Brexit“ šaltininkai pasakytų, kad bet koks „švelnus“ „Brexit“ būtų nepakankamas gerbti rinkėjų valią. O pasisakantieji už tolesnę Britanijos narystę ES bus nepatenkinti, nes šalis ne tik išstos iš ES, bet ir paliks bendrąją rinką“, – sako „BMI Research“ analitikai.

„Kietas“ „Brexit“ neabejotinai sukels didelį nerimą artimoje ir vidutinėje perspektyvoje ir gali sukelti Britanijoje recesiją. Be to, jis įstums šalį į nepalankesnę situaciją ilgalaikėje perspektyvoje, nes jai teks derėtis dėl prekybos su besivystančiomis pasaulio šalimis“, – sako ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų