REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Europos Parlamentas, antradienį balsų dauguma pritaręs Paryžiaus klimato sutarties ratifikavimui, sudarė sąlygas šiam svarbiam susitarimui įsigalioti visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Balsavimą stebėjo ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

610 parlamentarų palaikė sutarties ratifikavimą, 38 balsavo prieš ją, o dar 31 susilaikė. Tokie balsavimo rezultatai įgalins Europos Sąjungą penktadienį ratifikuoti Paryžiaus klimato sutartį Jungtinėse Tautose, o šis žingsnis taps papildoma paskata likusiai tarptautinei bendruomenei pradėti jos įgyvendinimą.

REKLAMA

„Dabar turite galimybę prisidėti prie istorijos ir nutiesti kelią į geresnę ateitį“, – prieš balsavimą sakė JT generalinis sekretorius šimtams europarlamentarų, susirinkusių Strasbūre.

ES šalių aplinkos ministrai praėjusį penktadienį palaikė greitą susitarimo ratifikaciją, nors tik septynios iš 28 Bendrijos narių pačios ratifikavo Paryžiaus sutartį nuo gruodžio, kai jis buvo priimta.

Šis sprendimas į šalį nustūmė baimes, kad Europa gerokai atsilieka nuo jau ratifikavusių sutartį dviejų stambiausių teršėjų – JAV ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA

Ši sutartis įsigalios praėjus 30 dienų po to, kai dokumentą ratifikuos 55 šalys, atsakingos už mažiausiai 55 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Praėjusią savaitę sprendimą ratifikuoti šią istorinę sutartį priėmus trims didžiausioms teršėjoms – Kinijai, Jungtinėms Valstijoms ir Indijai – įgyvendinti Paryžiaus klimato sutartį jau įsipareigojo 62 valstybės.

Jos kartu išmeta 52 proc. planetos šiltnamio dujų, o sutartį ratifikavus ES, bus peržengta reikalinga 55 proc. riba, įskaitant septynias Bendrijos nares, kurios jau yra priėmusios susitarimą.

Šios septynios ES šalys – Austrija, Prancūzija, Vengrija, Malta, Portugalija ir Slovakija – atsakingos už apie 5 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų