REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV vyriausybė šeštadienį baigė formalų interneto priežiūros vaidmenį ir perdavė saityno adresų sistemos valdymą tarptautinei ne pelno organizacijai.

JAV vyriausybė šeštadienį baigė formalų interneto priežiūros vaidmenį ir perdavė saityno adresų sistemos valdymą tarptautinei ne pelno organizacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV Prekybos departamentas paskelbė, kad liovėsi galioti jo Bendrų projektų susitarimas su Interneto korporacija paskirtiems vardams ir skaičiams (ICANN), prižiūrinčia aukščiausiąjį domenų vardų sistemos (Domain Name System, DNS) lygmenį, vadinamąją išeities zoną (root zone).

REKLAMA

Dėl to ICANN tampa savarankiška organizacija, valdoma interneto „tarpininkų“ – inžinierių, mokslininkų, verslo organizacijų, nevyriausybinių ir vyriausybinių grupių.

Šis žingsnis – dalis dešimtmečius JAV brandinto plano „privatizuoti“ internetą, o jo šalininkai sakė, kad tai padės palaikyti interneto darną visame pasaulyje.

JAV ir ICANN pareigūnai sakė, kad Bendrų projektų susitarimas užtikrino Vašingtonui simbolinį interneto „išeities zonos“, kurioje kuriami nauji interneto domenai ir adresai, priežiūros funkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kritikai, tarp jų kai kurie JAV įstatymų leidėjai, argumentuoja, kad Vašingtonas neturėtų atsisakyti priežiūros vaidmens, nes iškyla pavojus, kad kokie nors autoritariniai režimai gali užgrobti pasaulinio informacijos tinklo kontrolę.

Paskutinės pastangos užblokuoti šį planą buvo keturių JAV valstijų pateiktas ieškinys, bet Teksaso federalinis teisėjas atsisakė paskelbti teisminį uždraudimą, stabdantį priežiūros įgaliojimų perdavimą.

Šias priežiūros funkcijas vykdžiusios Prekybos departamento padalinio vadovas Lawrence'as Stricklingas icann,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

šeštadienį paryčiais paskelbė trumpą pranešimą, patvirtinantį Interneto paskirtųjų skaičių valdybos (Internet Assigned Numbers Authority, IANA) įgaliojimų perdavimą.

„Nuo 2016 metų spalio 1 dienos IANA funkcijų sutarties galiojimas baigėsi“, – rašo jis.

ICANN valdybos pirmininkas Stephenas Crockeris, kuris buvo vienas iš inžinierių, sukūrusių ankstyvuosius interneto protokolus, sveikino šį žingsnį.

„Šį perėjimą numačiau prieš 18 metų, bet būtent nenuilstamas pasaulinės interneto bendruomenės, parengusios galutinio pasiūlymo projektą, darbas pavertė jį tikrove“, – sakoma S.Crockerio pranešime.

REKLAMA

„Ši bendruomenė pripažino tinkamu interneto valdymo modelį, kuriame dalyvauja daug tarpininkų, – pridūrė jis. – Ji parodė, kad valdymo modelis, kuriame atsižvelgiama į visų balsus – įskaitant verslo įmonių, akademikų, techninių ekspertų, pilietinės visuomenės, vyriausybių ir daugelio kitų – yra geriausias būdas užtikrinti, kad rytojaus internetas išliks toks pats laisvas, atviras ir prieinamas, kaip ir šiandienos internetas.“

Europos Sąjunga irgi palankiai įvertino šį žingsnį.

„Palankiai vertinu JAV administracijos sprendimą pagrindines ICANN funkcijas interneto valdymo srityje pritaikyti atsižvelgiant į tai, kad gyvename XXI amžiuje, ir į pasaulyje vykstančius globalizacijos procesus“, – sakoma už informacinę visuomenę ir žiniasklaidą atsakingos Europos Komisijos narės Viviane Reding (Vivjen Reding) pranešime.

REKLAMA

„Pasaulio interneto vartotojai gali tikėtis, kad sprendimus dėl domenų vardų ir adresų ICANN priims savarankiškiau ir atsakingiau, atsižvelgdama į visų interesus, – pridūrė ji. – ICANN veiklą periodiškai vertins nepriklausomos vertinimo grupės. Jei ši reforma bus įgyvendinta veiksmingai ir skaidriai, ji gali sulaukti plataus pilietinės visuomenės, verslo įmonių ir valstybių valdžios institucijų palaikymo.“

Tačiau komisarė perspėjo, kad ES atidžiai stebės ICANN veiklos poveikį konkurencijai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų