REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionaliniame euro įvedimo plane nebeliks konkrečios galimos euro įvedimo datos. Nuo šiol jis numatys, kad euras bus įvestas nuo sausio 1-osios, neįvardijant konkrečių metų.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kainos dviem valiutomis - litais ir eurais - turės būti nurodomos 4 mėnesius (120 dienų) iki ir po euro įvedimo. Iki šiol numatytas terminas buvo du mėnesiai (60 dienų). Tiek pat laiko iki euro įvedimo dviem valiutomis bus nurodomas darbo užmokestis, pensijos ir socialinės išmokos.

REKLAMA

Trečiadienį Vyriausybė turėtų patvirtinti euro įvedimo plano ir visuomenės informavimo apie euro įvedimą strategijos pakeitimus - juose, be kita ko, nebeliks 2007 metų kaip galimos euro įvedimo datos.

"Tai bus universalus planas - jį bus galima taikyti, atsiradus naujai euro įvedimo datai. Tai bus orientyras, kaip, kokios institucijos - Lietuvos bankas, komerciniai bankai, vartotojų bei kitos organizacijos - turi pasirengti euro įvedimui", - BNS sakė Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Kęstutis Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, numatoma, kad euro banknotai bankams bus paskirstyti likus ne mažiau kaip vienam mėnesiui iki euro įvedimo, o monetos - trims mėnesiams. Dabar plane tam numatytas 10 dienų laikotarpis.

Įvedus eurą, dar 15 kalendorinių dienų bus galima atsiskaityti ir litais, o litus į eurus bankai nemokamai keis du mėnesius. Vandens, geležinkelių ir kelių transporto bilietai, kuriuose kaina bus nurodyta litais, galios 4 mėnesius, lėktuvų bilietai - 6 mėnesius, o pašto ženklai - 4 mėnesius po euro įvedimo.

K.Vanagas teigė, kad plane bus išsamiau pateikta visuomenei, verslui ir ES institucijoms aktuali informacija, kaip pritaikyti informacines technologijas ir apskaitą, mokesčius, apvalinimo taisyklės, kaip nustatyti pensijas ir kitas socialines išmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslo organizacijos bus skatinamos priimti Geros verslo praktikos (valios) kodeksą, pagal kurį jos įsipareigotų teisingai perskaičiuoti kainas, nenaudoti euro įvedimo kaip preteksto didinti kainas ir kitaip nepažeisti vartotojų interesų.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavykus nuo šių metų pradžios įvesti euro, Vyriausybė ir Lietuvos bankas tikisi, kad bendra Europos Sąjungos valiuta galėtų būti įvesta pradedant 2010 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų