REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukti liko neilgai – jau spalio 12 dieną prie starto linijos išsirikiuos pajėgiausi Europos krepšinio klubai. Naujajame Eurolygos sezone kovos tik 16 komandų, tarp kurių ir Kauno „Žalgiris“.

Laukti liko neilgai – jau spalio 12 dieną prie starto linijos išsirikiuos pajėgiausi Europos krepšinio klubai. Naujajame Eurolygos sezone kovos tik 16 komandų, tarp kurių ir Kauno „Žalgiris“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žalgiriečių laukia milžiniškas iššūkis, nes elitiniame žemyno turnyre silpnų ekipų tiesiog neliko. Klubai pirmajame etape sužais net po 30 rungtynių – tarpusavyje po du kartus. Aštuoni pajėgiausieji žengs į atkrintamąsias varžybas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt supažindina su „Žalgirio“ priešininkais. Pirmiausia – apie tas komandas, kurios, mano nuomone, į antrą etapą nepateks.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Turbūt „ant popieriaus“ labiausiai susilpnėjusi Eurolygos ekipa po praėjusio sezono, kuriame Serbijos čempionai rungtyniavo fantastiškai – pateko tarp aštuoninių geriausiųjų. Dabar klubo biudžetas gerokai sumažėjo. Pasitraukė visi trys rezultatyviausi krepšininkai – Quincy Milleris, Maikas Zirbesas ir Tarence‘as Kinsey. Išėjo ir buvęs žalgirietis Vladimiras Štimacas.

REKLAMA
REKLAMA

Klubą papildę naujokai neblogo lygio, bet meistriškumu jie neprilygsta buvusiems lyderiams. „Crvena Zvezda“ marškinėlius apsivilks buvęs „Lietuvos ryto“ sunkusis puolėjas Milko Bjelica, kuris prieš tai buo „Darussafaka“ narys, taip „centras“ Ognjenas Kuzmičius, nesuradęs laimės „Panathinaikos“ klube, atakuojantis gynėjas Charlesas Jenkinsas. Jis nepritapo Milano „Emporio Armani“ ir grįžo į Serbijos sostinę.

Kaip laimėjimą galima traktuoti faktą, jog pavyko išsaugoti Serbijos rinktinės narius Stefaną Jovičių ir Marką Simonovičių. Tačiau Belgrado ekipai vėl patekti į atkrintamąsias varžybas misija beveik neįmanoma. Kita vertus, savo arenoje, kurioje „Crvena Zvezda“ sirgaliai varžovams sukuria tikrą pragarą, gali rimtai kibti į atlapus ir favoritams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausi naujokai: M. Bjelica, Ch. Jenkinsas, O. Kuzmičius.

Didžiausios netektys: Q. Milleris, M. Zirbesas, T. Kinsey.

Kazanės „Uniks“

Viena mažiausiai pasikeitusių Eurolygos komandų po praėjusio sezono. Joje liko visi pagrindiniai krepšininkai. Tai gali tapti ekipos stiprybe. Rusijos klubui ir toliau atstovaus vienas individualiai stipriausių turnyro žaidėjų Keithas Langfordas, taip pat rezultatyvių perdavimų virtuozas iš Andoros Quino Colomas, Kostas Kaimakoglu, Lataviousas Williamsas, Artiomas Parachovskis, Antonas Ponkrašovas, Marko Baničius.

REKLAMA

Tatarstano klube – trys svarbiausi naujokai. Ypač daug tikimasi iš lengvojo puolėjo amerikiečio Coty Clarke‘o. Jis yra labai universalus žaidėjas. Nors jo ūgis tik 201 cm, šis krepšininkas puikiai kovoja dėl kamuolių, pasižymi įspūdingu šuoliu, gerai pataiko iš toli. Praėjusį sezoną C. Clarke‘as sužaidė trejas rungtynes „Boston Celtics“ gretose NBA lygoje.

Iš Krasnodaro „Lokomotiv Kuban“ persikėlęs Jevgenijus Voronovas, kuris rungtyniauja antruoju ir trečiuoju numeriu, pirmiausia pasižymi patikima gynyba. Jis į Kazanę grįžo po 7 metų pertraukos. Rotacijoje bent jau 10 minučių turėtų gauti ir lengvasis puolėjas Pavelas Antipovas, kuris anksčiau vilkėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ aprangą. Prieš tai jis kaip ir J. Voronovas gynė „Uniks“ garbę.

REKLAMA

Iš „vidutiniokų“ Kazanės komandą paliko du snaiperiai Artūras Milaknis ir Valerijus Lichodėjus.

„Uniks“ į Eurolygą grįžta po metų pertraukos. Kelialapį į elitinį žemyno turnyrą garantavo VTB Jungtinėje lygoje užimta antroji vieta. Tiesa, Europos taurės turnyre Jevgenijaus Pašutino auklėtiniai patyrė fiasko – jie aštuntfinalyje sensacingai nusileido Zelionos Guros „Stelmet“. Eurolygoje „totoriams“ nuversti kalnus bus be galo sudėtinga. Neseniai vykusiame A. Gomelskio taurės turnyre „Uniks“ neatsilaikė ir prieš CSKA, ir prieš „Panathinaikos“. Svarbiausi naujokai: C. Clarke‘as, J. Voronovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios netektys: nėra.

Bambergo „Brose“

Vokietijos čempionai ir ateinantį sezoną planuoja priblokšti Europą. Praėjusį sezoną nuostabiai rungtyniavusi ekipa tik per plauką neprasibrovė į ketvirtfinalį. „Brose“ krepšininkai tuomet parbloškė kur kas galingesnes ir daug didesnį biudžetą turinčius klubus – CSKA, „Chimki“, „Laboral Kutxa“, dukart – „Olympiakos“.

Pagrindinis solidaus žaidimo kalvis – vienas sumaniausių Europos trenerių italas Andrea Trinchieri. Jam siūlė kosminę algą kai kurie žemyno krepšinio milžinai, bet „Brose“ vairininkas nutarė likti Bamberge.

REKLAMA

Vokietijos ekipa prarado tik vieną itin svarbų žaidėją – amerikietį gynėją Bradley Wanamakerį. Visi kiti liko. Jį pakeitė Maodo Lo, kuris praėjusį sezoną buvo vienas „Columbia“ universiteto lyderių JAV studentų lygos pirmenybėse. Nors šis vokietis yra įžaidėjas, bet linkęs labiau pats rinkti taškus nei skirstyti perdavimus. M. Lo motina yra žinoma Vokietijos tapytoja Elvira Bach, o tėvas – senegalietis.

Komandą turėtų sustiprinti buvęs ilgametis Vitorijos ekipos kairiarankis gynėjas prancūzas Fabienas Causeuras. Jis sugeba taškus rinkti ir prasiveržimais, ir tolimais metimais. „Brose“ pasikvietė ir baltarusį puolėją Vladimirą Veremejenką, kuris prieš tai buvo Rimanto Kaukėno ir Darjušo Lavrinovičiaus kolega „Brissin Bon“ klube Italijoje. Beje, A. Trinchieri V. Veremejenką anksčiau treniravo „Uniks“ komandoje.

REKLAMA

Šį sezoną pirmaisiais smuikais turėtų griežti gynėjai Nikos Zisis, Janis Strelniekas, puolėjas Dariusas Milleris, „centras“ Danielies Theisas. Tikimasi rimtos F. Causeuro, M. Lo, taip pat buvusio ‚Lietuvos ryto“ aukštaūgio Leono Radoševičiaus paramos.

Svarbiausi naujokai: F. Causeuras, M. Lo.

Didžiausios netektys: B. Wanamakeris.

Vitorijos „Baskonia“

Į pagrindinę sudėtį šįkart jau pateko talentingas lengvasis puolėjas 18-metis Tadas Sedekerskis. Tiesa, vargu ar jau šį sezoną lietuvis duos apčiuopiamos naudos. Baskų gretose – milžiniškos permainos. Vėl pasikeitė ne tik komandos pavadinimas (buv. „Laboral Kutxa“), bet ir gausus būrys žaidėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitorijos klubas pinigais niekada neprilygo turtniausioms žemyno ekipoms, bet dažniausiai suranda krepšininkus, kurie kone idealiai atitinka kainos ir kokybės santykį. Tarkim, praėjusį sezoną 250-300 tūkst. eurų uždirbę Dariusas Adamsas ir Mike‘as Jamesas buvo viena geriausių Eurolygos gynėjų porų, o Vitorijos klubas prasimušė į Eurolygos finalo ketvertą.

Baskų kraštą paliko ne tik jie, bet ir vienas naudingiausių praėjusio sezono žaidėjų Ioannis Bourousis, be to – Fabienas Causeuras, Davis Bertanis. „Baskonia“ sudrebino Europos krepšinio padangę, kai sudarė kontraktą su ilgamečiu NBA krepšininku, buvusiu pirmuoju NBA naujokų biržos šaukimu Andrea Bargnani. Jo vertė gerokai krito, nes pastaruosius keletą metų šį priekinės linijos žaidėją nuolat kamuoja traumos. Tik atvykęs į Vitoriją italas ėmė skųstis alkūnės ir pėdos skausmais, todėl nežinia, kiek jis bus naudingas baskams. Jei bus sveikas, puldamas gali būti labai pavojingas, bet jis neretai piktnaudžiauja individualiais veiksmais, prastokai ginasi.

REKLAMA

Kitas reikšmingas pirkinys – įžaidėjas iš JAV Shane‘as Larkinas, kuris praėjusį sezoną atstovaudamas NBA Bruklino „Nets“ klubui rinko po 7,3 taško, atliko 4,4 perdavimo per 22 minutes. Anksčiau šis atakų organizatorius gynė Niujorko „Knicks“ ir Dalaso „Mavericks“ garbę.

Individualiai pajėgus ir kitas naujas veidas – amerikietis atakuojantis gynėjas Trevoras Cooney, kuris iki šiol buvo Sirakūzų universiteto komandos vienas iš puolimo variklių. Į Vitoriją persikėlė ir 2011 metų NBA čempionas gynėjas Rodrigo Beaubois. Jis „Mavericks“ klube rungtyniavo ketverius metus ir buvo svarbus rotacijos narys. Jei ne nuolatinės traumos, prancūzas tikriausiai būtų atlikęs dar svaresnį vaidmenį pajėgiausioje planetos lygoje. Praėjusį sezoną vikrusis R. Beaubois buvo Strasbūro SIG vedlys. Jis yra labiau taškų rinkėjas nei kūrėjas.

REKLAMA

„Baskonia“ pasikvietė „centrą“ iš Vokietijos Johannesą Voigtmanną, kuris žaisdamas Frankfurto komandoje 2015-aisiais buvo pripažintas labiausiai patobulėjusiu šios šalies lygos krepšininku. „Baskonia“ nariu taip pat tapo Brazilijos rinktinės atsarginis gynėjas Rafa Luzas.

Trenerį iš Kroatijos Velimirą Perasovičių pakeitė jaunas talentingas ispanas Sito Alonso, prieš tai sėkmingai darbavęsis su kitu baskų klubu Bilbao „Basket“.

Iš svarbesnių žaidėjų liko Adamas Hanga, Tornike Šengelija, Jaka Blažičius, Kimas Tillie.

Svarbiausi naujokai: A. Bargnani, Sh. Larkinas, R. Beaubois.

Didžiausios netektys: I. Bourousis, D. Adamsas, M. Jamesas, D. Bertanis.

Milano „Emporio Armani“

Milano „dizaineriai“, kuriems toliau atstovaus Mantas Kalnietis, per pastarąjį dešimtmetį nuolat suburia nemažai aukšto lygio krepšininkų turinčią komandą, bet padorių rezultatų Eurolygoje kaip nėra taip nėra. Geriausiai Italijos klubas pasirodė 2013-2014 m. sezone, kai nedaug trūko, kad patektų į finalo ketvertą. Kitais kartais milaniečiai arba beviltiškai atrodė antrajame etape, arba į jį net nepatekdavo. Taip nutiko ir praėjusį sezoną.

REKLAMA
REKLAMA

Šįkart vėl kyla nemenkų abejonių, ar „Emporio Armani“ pateks į atkrintamąsias varžybas. Taip, iš „Panathinaikos“ atėjęs pagrindinis Serbijos rinktinės „centras“ Miroslavas Raduljica itin vertingas naujokas, tačiau kiti atvykėliai toli gražu nėra žvaigždės. Gynėjo amerikiečio Ricky Hickmano, kuris tapo nebereikalingas „Fenerbahce“ klubui, geriausi laikai praeityje, slovėnas Zoranas Dragičius, prieš rungtyniavęs „Chimki“, garsėja ne tik kaip veržlus ir kovingas žaidėjas, bet ir kaip nestabilus.

Į Milaną atvyko trys Italijos krepšininkai – atakuojantis gynėjas Awadu Abassas, lengvieji puolėjai Davide Pascolo ir Simone Fontecchio, bet jie neturi aukščiausio lygio varžybų patirties ir kažin ar vers kalnus Eurolygoje.

Ekipos lyderiu vėl pretenduoja tapti Alessandro Gentile, kurį pastaruoju metu kamavo traumos. Daug tikimasi ir iš olimiadoje blizgėjusio Manto Kalniečio.

Milano komanda atsikratė itin lėto vidurio puolėjo Stanko Baračo, įžaidėjo buvusio žalgiriečio Oliverio Lafayette‘o, nepritapusio Charleso Jenkinso.

„Emporio Armani“ sudėtis kiek geresnė nei praėjusį sezoną, tačiau sustiprėjo ir daugelis kitų ekipų. Milane liko treneris kroatas Jasminas Repeša, kuris per ilgą savo karjerą tarptautinėje arenoje nėra iškovojęs jokių reikšmingesnių pergalių.

REKLAMA

Svarbiausi naujokai: M. Raduljica, Z. Dragičius, R. Hickmanas.

Didžiausios netektys: nėra.

Stambulo „Galatasaray“

Klubo vadovai metė milžiniškus pinigus ir radikaliai atnaujino komandą, kuri, laimėjusi Europos taurę, po metų grįžo į Eurolygą. Iš svarbesnių praėjusio sezono žaidėjų liko tik Vladimiras Micovas, Blake‘as Schilbas ir Sinanas Guleras bei treneris Erginas Atamanas. Ko gero, reikės nemažai laiko, kol krepšininkai, nors dauguma jų individualiai stiprūs, pradės suprasti vienas kitą aikštėje. Dažniausiai tokios radikaliai pasikeitusios ekipos iškart skambių pergalių nenuskina.

Taškų rinkėjo vaidmuo numatytas buvusiam „Žalgirio“ gynėjui amerikiečiui Justinui Dentmonui, kuris porą metų siautėjo Kinijos lygoje mesdamas po 25-30 taškų. Jo tėvynainis įžaidėjas Russas Smithas 2013-aisiais su Louisville‘o universiteto tapo NCAA čempionu. Tada šis 183 cm mažylis buvo vienas komandos lyderių. Praėjusį sezoną jis NBA Plėtojimosi lygoje per vieną mačą pelnė net 65 taškus. Tai techniškas į abi puses nuostabiai besiveržiantis krepšininkas.

Iš Miuncheno „Bayern“ persikėlė juodadarbis puolėjas amerikietis Deonas Thompsonas, kuris ne tik efektyviai darbuojasi baudos aikštelėje, bet ir sugeba pataikyti iš kelių metrų atstumo. Į Stambulą atvyko 211 cm Austinas Daye. Jis yra vikrus ir dažnai atakuoja iš toli. A. daye beveik šešerius metus praleido įvairiuose NBA klubuose, bet ten nepaliko ryškaus pėdsako. Anksčiau „Chimki“ komandoje A. Daye trumpai treniravo Rimas Kurtinaitis. Praėjusį sezoną netipiškas aukštaūgis vilkėjo Pezaro klubo marškinėlius tapo rezultatyviausiu Italijos lygos žaidėju (vid. 21,2 taško).

REKLAMA

„Galatasaray“ turės du visiškai skirtingo stiliaus „centrus“: lėtoką vokietį Tiborą Pleissą, kuris pernai nerado laimės NBA „Utah Jazz“ klube, ir greitą bei šoklų, tačiau technikos stokojantį 2014 metų Eurolygos čempioną su „Maccabi“ amerikietį Alexą Tyusą. Jis prieš tai rungtyniavo „Anadolu Efes“. Iš šios Turkijos ekipos į „Dalatasaray“ persikėlė ir jo tautietis Jonas Diebleris. Jis nuostabus snaiperis, tačiau kitų riebesnių pliusų neturi. Kažkuo panašus į Artūrą Milaknį.

Iš Stambulo „Darussafaka“ pakviestas antruoju ir trečiuoju numeriu žaidžiantis Turkijos krepšininkas Emiras Preldžičius. Pastaruosius 2-3 metus jo žaidimo kreivė leidžiasi žemyn. Neplanuotai iš komandos pasitraukė aukštaūgis Stephane‘as Lasme. Jo organizme buvo aptikta draudžiamųjų preparatų, todėl Gabono krepšininkas diskvalifikuotas metams.

„Galatasaray“ gretose nebėra buvusio aiškaus puolimo vedlio Erricko McCollumo, Joe Dorsey, Calebo Greeno, Chucko Daviso, Curtiso Jerrellso ir kai kurių kitų žaidėjų.

Svarbiausi naujokai: J. Dentmonas, R. Smithas, A. Daye, D. Thompsonas, T. Pleissas, A. Tyusas, J. Diebleris.

Didžiausios netektys: E. McCollumas.

Stambulo „Anadolu Efes“

Baigėsi legendinio serbų trenerio Dušano Ivkovičiaus era šioje Turkijos komandoje. Net ir patyręs, labai sumanus treneris per trejus nesugebėjo su „Anadolu Efes“ tapti šios šalies čempionu ir patekti į Eurolygos finalo ketvertą. Tik 2014-2015 m. sezoną klubas prasimušė į ketvirtfinalį,bet kitus du kartus nepasiekė net šio etapo.

REKLAMA

D. Ivkovičių pakeitė kur kas jaunesnis kroatas Velimiras Perasovičius, kuris praėjusį sezoną su Vitorijos ekipa kiek netikėtai nužygiavo iki finalo ketverto.

„Anadolu Efes“ papildė keturi pajėgūs naujokai. Tai trys amerikiečiai: įžaidėjas Bryce‘as Cottonas, puolėjai Tyleris Honeycuttas bei Deshaunas Thomasas ir slovėnas „centras“ Alenas Omičius. B. Cottonas labai veržlus, greitas ir neįtikėtinai šoklus krepšininkas, jis gali rungtyniauti ir atakuojančiuoju gynėju. Šis krepšininkas trumpai yra žaidęs NBA, buvo NBDL čempionato žvaigždė.

D. Thomasas 2015-2015 m. sezoną atstovavo „Barcelona“ klubui, o pernai duoną užsidirbo NBDL pirmenybėse. Amerikietis sugeba žaisti ir trečiuoju, ir ketvirtuoju numeriu, neblogai grumiasi dėl kamuolių. Buvęs Rimo Kurtinaičio auklėtinis „Chimki“ ekipoje T. Honeycuttas labai mobilus, judrus, aukštai pašokantis puolėjas. Jis pikenrolo situacijose puikiai pristabdo ir varžovų gynėjus. 217 cm ūgio A. Omičius – tipiškas vidurio puolėjas: lėtokas, galingo kūno sudėjimo, solidžiai rungtyniaujantis baudos aikštelėje, mokantis žaisti nugara į krepšį.

Komandoje nebebus Dario Šaričiaus, kuris pakėlė sparnus į NBA. Taip pat neliko Jono Dieblerio, Alexo Tyuso, Birkano Batuko. Iš branduolį sudarančių žaidėjų Stambulo klubui toliau atstovaus Thomasas Huertelis, Jaysonas Grangeris, Bryantas Dunstonas, Derrickas Brownas, Cedi Osmanas.

REKLAMA

Beveik visi pagrindiniai „Anadolu Efes“ krepšininkai yra „aukso“ amžiaus – nuo 24 iki 29 metų. Klune nėra veteranų. Tik vienam B. Dunstonui šiemet sukako 30 metų.

Svarbiausi naujokai: B. Cottonas, A. Omičius, T. Honeycuttas, D. Thomasas.

Didžiausios netektys: D. Šaričius.

Primename, kad šį sezoną „Žalgiris“ pasiryžo sužinoti, kiek iš viso yra žaliai baltų klubo gerbėjų, todėl paskelbė Pasaulinį „Žalgirio“ fanų surašymą, kurį palaiko „Utenos alus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų