REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas trečiadienį po pietų ketina priimti pirmąsias dar neįsigaliojusį naująjį Darbo kodeksą tobulinančias pataisas.

Seimas trečiadienį po pietų ketina priimti pirmąsias dar neįsigaliojusį naująjį Darbo kodeksą tobulinančias pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jas iš ryto dar turėtų apsvarstyti parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Jo narys socialdemokratas Algirdas Sysas BNS prognozuoja, kad komitete pataisos neįstrigs.

„Jos jau visos apsvarstytis ir komitetas yra pareiškęs savo poziciją“, - teigė parlamentaras.

REKLAMA

Seimas žada balsuoti, ar pritarti parlamentarų siūlymui įrašyti į naująjį Darko kodeksą nuostatą, kad abejojant dėl darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų naudai.

Spręs dėl išomokų

Seimas apsispręs, ar išeitinę išmoką dvigubinti tais atvejais, kai darbuotojas pats nutrauks sutartį dėl ligos, neįgalumo arba sukakus pensijos amžiui, taip pat dėl šeimos nario slaugos. Siūloma trigubinti įspėjimo terminus darbuotojams, auginantiems vaikus. Darbuotojams, auginantiems vaikus, taip pat numatoma pirmenybė suteikiant atostogas, numatomos ir kitos garantijos darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni parlamentarai siūlo uždrausti nenustatytos apimties darbo sutartis, o kiti tokias sutartis sudaryti tik su apdraustais asmenimis. Be to, siekiama įteisinti trumpesnę darbo dieną prieš šventes, darbdavius įpareigoti į darbo laiką įtraukti viršvalandžius, darbą švenčių, poilsio dienomis, naktį ir papildomą darbą pagal susitarimus.

Taip pat siūlo nustatyti, kad už sutrumpintą darbo laiką būtų mokama kaip už visą darbo laiką, o laikinojo darbo sutarties darbdaviai galėtų būti tik Vyriausybė ar jos licenciją gavusi laikinojo įdarbinimo įmonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis Seimo narių siūlomų pataisų sutampa su atmestomis prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlytomis pataisomis - ji nuo sausio turintį įsigalioti turintį kodeksą vetavo, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“. Seimas prieš porą savaitę atmetė šalies vadovės veto ir paliko birželį priimtą kodekso variantą, bet dabar jį tobulina.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų