REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kokybė šiuolaikiniame pasaulyje, kai vartotojas turi didžiulį pasirinkimą, yra vienas svarbiausių rodiklių. Jos ieškoma visur – tiek įsigyjant daiktą ar renkantis paslaugą, tiek perkant maisto produktus. Gaminio kokybę dažniausiai atspindi įvairūs ant pakuotės esantys ženklai, kuriuos gamintojui leidžiama spausdinti tik tuo atveju, jei yra gautas atitinkamas sertifikatas, pripažinimas ar apdovanojimas.

Kokybė šiuolaikiniame pasaulyje, kai vartotojas turi didžiulį pasirinkimą, yra vienas svarbiausių rodiklių. Jos ieškoma visur – tiek įsigyjant daiktą ar renkantis paslaugą, tiek perkant maisto produktus. Gaminio kokybę dažniausiai atspindi įvairūs ant pakuotės esantys ženklai, kuriuos gamintojui leidžiama spausdinti tik tuo atveju, jei yra gautas atitinkamas sertifikatas, pripažinimas ar apdovanojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kokybiški maisto produktai gaminami pagal tris kokybės sistemas: ekologiškų produktų kokybės, Europos Sąjungos (ES) pripažintų produktų kokybės arba nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą. Kiekvienas ūkininkas, norintis įsijungti į pasirinktą kokybės sistemą, nueina ilgą pasiruošimo kelią, be to, yra įpareigotas nuolatos laikytis kokybės reikalavimų. Nepaisant sunkumų, kokybiškos produkcijos Lietuvoje kasmet daugėja.

REKLAMA

Dideliu paskatinimu ūkininkams investuoti į savo gaminių kokybę yra Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonė „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“, pagal kurią paraiškas pateikę ūkininkai gali gauti finansinę paramą, siekiančią beveik 3 tūkst. eurų per metus.

Kokybė – iš ūkininkų rankų

Paprastai ūkininkai savo pagaminta kokybiška produkcija prekiauja mugėse, firminėse parduotuvėse arba ūkininkų turgeliuose. Tokiame Vilniaus centre įsikūrusiame turgelyje ekologiškais produktais prekiaujantis ūkininkas Bronislavas Vošteris teigia klientų sulaukiantis net iš tolimiausių šalies miestų ir miestelių: „Prekiaujame ekologišku sėmenų, rapsų ir judrų aliejumi, taip pat avižomis be lukštų, speltos kviečių miltais. Šie produktai yra daug sveikesni nei įprastai stovintys parduotuvių lentynose. Be to, tiek mūsų parduodamos avižos, tiek miltai yra be glitimo, kuris organizme virsta krakmolu, o krakmolas – cukrumi. Yra žmonių, netoleruojančių glitimo ir priverstų rinktis sveikus produktus, tačiau pastebime, kad juos vis labiau vertina ir neturintys sveikatos sutrikimų. Įsigyti mūsų pardavinėjamų ekologiškų produktų klientai atvažiuoja net iš Klaipėdos“, – sako ūkininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Dzūkijos į sostinę savo auginamas sertifikuotas braškes vežanti Daiva Sakalauskienė taip pat pastebi, kad žmonės labiau vertina sveiką, natūraliai užaugintą produktą. Ji džiaugiasi, kad ūkininkams palankias sąlygas užtikrinti maisto produktų kokybę suteikia ES parama: „Suteikiama finansinė parama yra didžiulė paskata ir pagalba investuoti į produkto kokybę. Mūsų auginamos braškės yra sertifikuotos pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą. Pasinaudodami KPP parama pagal priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ galime įsigyti prekybai reikalingų indelių, atlikti žemės ar braškių lapų tyrimus, padengti reklamos išlaidas. Mums, kaip ūkininkams, tai yra tikrai labai daug.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisijungia vis daugiau ūkininkų

VšĮ „Ekoagros“ duomenimis, 2015 metais Lietuvoje buvo 2 652 sertifikuoti ekologiški ūkiai, o sertifikuotas ekologinių ūkių plotas sudarė apie 217 tūkst. ha. Šiais metais sertifikavimo įstaiga pareiškėjų sulaukė mažiau, tačiau ekologiškų ūkių plotas, lyginant su 2015 m., yra padidėjęs.

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą išduodamų sertifikatų skaičius kasmet tolygiai auga. Šiuo metu, VšĮ „Ekoagros“ iš viso yra išduota apie 300 pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų (NKP) sertifikatų. Pagal asortimentą, rinkai tiekiami sertifikuoti bičių produktai, švieži vaisiai, uogos ir daržovės bei jų perdirbti produktai, taip pat gira.

REKLAMA

ES lygiu yra pripažinti ir Saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), Saugomos geografinės nuorodos (SGN) ar Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) simboliais žymimi septyni lietuviški maisto produktai: mėsos gaminys „Lietuviškas skilandis“ (GTG), Seinų / Lazdijų krašto medus (SKVN), lietuviškas varškės sūris (SGN), midus „Stakliškės“ (SGN), sūris „Liliputas“ (SGN), pieno gaminys „Žemaitiškas kastinys“ (GTG), „Daujėnų naminė duona“ (SGN).

Sąlygos paramai gauti

Paraiškas pagal KPP priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ gali teikti aktyvūs žemės ūkio subjektai (aktyvūs ūkininkai), auginantys ir (arba) gaminantys bei tiekiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus, nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdą (kaip valdytojai arba partneriai). Parama teikiama pirmą kartą maisto kokybės sistemose dalyvaujantiems žemės ūkio veiklos subjektams, paraišką šiai paramai gauti pateikusiems per 2 metus nuo pirmojo patvirtinamojo dokumento (ekologinės gamybos atveju) išdavimo, NKP sertifikato išdavimo arba gamintojo įtraukimo į ES pripažintų produktų gamintojų sąrašą datos. Pagal šią priemonę gauta parama gali būti skirta išlaidoms, atsirandančioms dėl dalyvavimo kokybės sistemose, kompensuoti. Pavyzdžiui, kompensuojamos kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimo ir kontrolės, produktų etikečių, pakuotės dizaino sukūrimo ir įsigijimo, informacinės medžiagos apie tiekiamų rinkai produktų ypatybes maketavimo ir spausdinimo išlaidos.

REKLAMA

Parama gali būti teikiama iki 5 metų. Didžiausia galima viešosios paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus:

ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams – 2 998 Eur;

ES pripažintų produktų kokybės sistemų dalyviams – 2 776 Eur;

Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalyviams – 2 895 Eur.

Paraiškas pagal KPP priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ūkininkai kviečiami teikti iki šių metų spalio 31 d.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų