REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš rinkimus politikai linkę priminti savo kolegų klaidas ir pažadus, kurių nepavyko įvykdyti. TV3 Žinių studijoje apsilankęs Darbo partijos vicepirmininkas Kęstutis Daukšys bando teisinti savo bendrapartiečius, kurie visuomenės akyse gana dažnai atrodydavo nekompetetingi arba nesugebantys priimti svarbių sprendimų. 

Prieš rinkimus politikai linkę priminti savo kolegų klaidas ir pažadus, kurių nepavyko įvykdyti. TV3 Žinių studijoje apsilankęs Darbo partijos vicepirmininkas Kęstutis Daukšys bando teisinti savo bendrapartiečius, kurie visuomenės akyse gana dažnai atrodydavo nekompetetingi arba nesugebantys priimti svarbių sprendimų. 

REKLAMA

„Žinote, aš galiu pasakyti, kad Virginija Baltraitienė yra gera ministrė ir tas išpūstas skandalas dėl medžioklės su vakariene, tai sukurtas tik iš neturėjimo, ką veikti. Dėl Vytauto Gapšio tai galiu pasakyti, kad jis užaugo mūsų partijoje, jis buvo mūsų frakcijos narys, buvo mūsų partijos lyderis“, - sako K. Gapšys. 

- Kaip vertinate tai, kad Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis neveda sąrašo?

- Iš tiesų, tai man sunkesnė užduotis ir daugiau darbo būti sąrašo lyderiu. Vertinu kaip papildomą darbą.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar nebuvo tarp jūsų partiečių kažkokio nepasitenkinimo, kad visgi Valentinas Mazuronis pasirinko europarlamentaro kėdę.

- Valentinas Mazuronis, kaip pirmininkas, labai daug dirba. Man atrodo, kad jis labai daug darbo atlieka. Kad jis yra pirmininkas, tai yra pliusas, nes jis yra pareigingas, turi gerų minčių, o kad jis nėjo į Lietuvos Seimą yra ir nuostolis partijai, bet, kita vertus, mes galime ir daugiau patys dabar pasireikšti.

REKLAMA

- Politologai sako, kad jūsų partijai buvo nuostolis ir Viktoro Uspaskicho išėjimas iš aktyvios politikos. Ar galima sakyti, kad jūsų partiją persekioja lyderių krizė?

- Aš manau, kad taip. Viktoras Uspaskichas yra mūsų partijos įkūrėjas. Daugybė žmonių jį myli, palaiko, jis važinėja su savo knyga. Žmonėms jis patinka. Gerbėjai yra. Tik gaila, kad Viktoras yra atitolęs nuo politikos. Manau, kad daugelis dalykų, kuriuos mes darome, yra tik į gera.

- Jūsų partijoje taip pat yra nemažai žmonių, atėjusių iš kitų politinių darinių. Pavyzdžiui, Gediminas Vagnorius, Artūras Paulauskas. Kaip visa tai pakeitė jūsų partijos veidą?

REKLAMA
REKLAMA

- Mes susijungėme ir su Naująja sąjunga ir su krikščionimis, atėjo naujų žmonių. Natūralu, kad pagal tuos susijungimus yra ir tų partijų lyderiai. <...> Politikoje trintis visą laiką yra. Net ir tarp senųjų politikų yra trinties, nes kai žmonės stengiasi savo idėjas pristatyti, natūralu, kad trintis yra, bet svarbu, kad ji būtų gera, pozityvi ir neštų partijai naudą. O konkurencija yra geras dalykas. Aš manau, kad nauji politikai atnešė naujų idėjų.

- Sąraše gana aukštai galime matyti ir žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, taip pat Vytautą Gapšį. Kodėl tokios gana aukštos vietos, ar nemanote nieko blogo, kad abejojama dėl šių politikų kompetencijos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Žinote, aš galiu pasakyti, kad Virginija Baltraitienė yra gera ministrė ir tas išpūstas skandalas dėl medžioklės su vakariene, tai sukurtas tik iš neturėjimo, ką veikti. Dėl Vytauto Gapšio tai galiu pasakyti, kad jis užaugo mūsų partijoje, jis buvo mūsų frakcijos narys, buvo mūsų partijos lyderis. Aš manau, kad tie įtarimai, kurie yra pateikti, jie po rinkimų labai greitai išsisklaidys. Dėl to mes manome ir tikime, kad jis turi būti sąraše ir turi būti aukštai. Tuo labiau, kad jis atsakingai pasielgė, išėjo iš Seimo duodamas teisėsaugai visą valią kuo greičiau išspręsti tą bylą ir pasakyti, kuo jis ten iš tiesų yra kaltas. <...> Aš tikrai manau, kad tie dalykai labai greitai išsispręs.

REKLAMA

- Pakalbėkime apie A. Pabedinskienės darbą. Kai ji buvo paskirta, buvo labai abejojama dėl jos kompetencijos, ministrė ir pati jautėsi labai nejaukiai pirmaisiais mėnesiais. Kaip manote, kaip jums sekasi su šia ministerija dirbti?

- Natūralu, kad tai yra naujos pareigos, kad tu turi suvokti, kaip dirbti su kolektyvu. Ir tik tada vienaip ar kitaip tuos dalykus spręsti. Aš manau, kad ji padarė didelę pažangą per šiuos ketverius metus, ir kaip ministrė, ir kaip žmogus. Tikiuosi, kad jeigu turėsime tą ministeriją, ji ir toliau bus minsitrė.

- Galbūs galite pavardyti, ką gero ji nuveikė?

- Vaikų globos namų problemos iškėlimas. Manau, kad ministerija prie to prisidėjo labai daug. Jeigu pažiūrėsime, pensijos, kurios buvo nusavintos, buvo atimtos iš žmonių, tai ministerijai reikėjo rasti, kaip jas išmokėti, taip pat daug socialinių iniciatyvų labai daug, žmonėms su negalia daug pakeitimų. Manau, kad minisiterija padarė daug gerų darbų, bet galbūt reikėjo jų padaryti daugiau. Tiesa, net finansų ministrė pripažino, kad socialinei apsaugai skiriamas mažiausias finansavimas iš visų ministerijų.

REKLAMA

- Kaip manote, kodėl vis tik viešojoje erdvėje jūsų ministrai sulaukė tiek daug kritikos?

- Visokių dalykų aišku būna. Būna, kad padarome klaidų, būna ir opozicija, labai dažnai dėl smulkmenų. Kai kuriose vietose gal tiesiog su viešaisiais ryšiais nesusitvarkė. Aš manau, kad dauguma ministrų tokių klaidų padaro. Aš manau, kad tie, kurie dirba antrą-trečią kadenciją, tai jiems yra lengviau. Aš manau, kad svarbiausia yra ne tik, kaip atrodai, bet ir ką padarai.

- Ką galite pasakyti apie nuslėptus turtus Bulgarijoje?

- Aš tų turtų niekur neslėpiau, mano žmonos buvo deklaruota. Tik aš vienais metais nepastebėjau šokių tokių detalių, dėl to esu kaltas ir tai pripažinau. Tik tiek, kad jau visos akcijos parduotos, akcijų vertė buvo gal 2 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Jūsų rinkimų programoje žadama, kad bus daug naujovių aukštajame moksle. Ketverius metus turėjote švietimo ir mokslo ministro postą. Kodėl iki šiol tų naujovių tiek mažai?

- Jeigu pastebėtumėte, tai pokyčiai tikrai prasidėjo. Prasidėjo universitetų jungimaisi. Aš esu gana neigiamai nusiteikęs dėl drastiškų naujovių, susijusių su universitetų jungimusi. Tai yra neteisinga. Universitetai turi turėti savo autonomiją. Finansavimas yra mažinamas dėl studentų, kurie atvyksta mokytis. Jau šiais metais paaiškėjo, kurie universitetai dėl to labiausiai nukraujavo. Antras dalykas dėl Šiaulių universiteto ir Klaipėdos. Galbūt jie ir nėra lyderiai universitetai, bet jie yra to regiono lyderiai. Jeigu atimsime juos iš tų miestų, tai kaip atrodys? Kiek neteks Šiauliai? Kiek neteks Klaipėda? Mes turime žiūrėti į regioninę politiką, negalime norėti, kad visi suvažiuotų tik į Vilnių arba tik į Kauną. Tai natūralu, kad miestai netgi turi dėti specialias pastangas tam, kad tie universitetai išliktų.

REKLAMA

- Kalbant apie rinkimų pažadus. Atrodo, kad jus perspjovė konservatoriai ir socialdemokratai, žadantys daug didesnius vidutinius atlyginimus. Tai ką darysite jūs?

- Aš tik džiaugiuosi, kad tie žmonės, kurie anksčiau mus vadino populistais ir sakė, kad nieko nepasieksime, pamatė, kad pasiekėme ir dabar patys žada daug daugiau. Tai reiškia, kad suprato, kad žmonių pajamų didėjimas yra vienas svarbiausių valstybės uždavinių. Kad minimalaus mėnesinio atlyginimo pakėlimas buvo svarbus žingsnis.

Visą interviu galite pamatyti čia! 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų