REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelegaliai veikianti A.Tapino „Laisvės tv“ gali būti užblokuota

Šį teiginį ŽEI pripažino tikrovės neatitinkančiu. Paneigiame jį.

Dėl šiame straipsnyje esančių teiginių A.Tapinas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių. Atlikęs tyrimą Inspektorius paskelbė tokį sprendimą:

Dėl šiame straipsnyje esančių teiginių A.Tapinas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių. Atlikęs tyrimą Inspektorius paskelbė tokį sprendimą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepajėgianti suregistruoti internete besisteigiančių įvairių transliuotojų ir turinio kūrėjų, kurie dažnai nesilaiko Lietuvos įstatymų, LRTK norėtų įgauti teisę tokias svetaines blokuoti.

REKLAMA

Seime pristatytos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kurios leistų blokuoti prieigą tų interneto svetainių, kurios nepraneša jai apie šalies vartotojams transliuojamas ar retransliuojamas televizijos programas.

„Praktiškai situacija nevaldoma, mes negalime ne tik įstatymo įgyvendinti, bet negalime niekaip reaguoti į tą turinį, kuris ten skelbiamas pažeidžiant mūsų įstatymus“, – trečiadienį Seime sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, ši priemonė būtų naudojama siekiant užtikrinti informacinį saugumą Lietuvoje, kovojant su propaganda, karo kurstymu, neapykantos skatinimu.

Prieš metus Seime pataisytas Visuomenės informavimo įstatymas reikalauja visus internetu transliuojančius asmenis registruotis Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje. Registracija reiškia, kad tokie transliuotojai turi pranešti komisija kas tokie yra ir kokias programas numato kurti. Pranešę gali laisvai vykdyti savo veiklą.

Tačiau įstatymą vykdo tik tradicinės televizijos, bei didieji interneto portalai. Tuo tarpu įvairiose interneto plaftormose besikuriančios „televizijos“ nei registruojasi, nei mokesčius moka ir stengiasi pasislėpti nuo Lietuvos žiniasklaidos prievaizdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antai daugiau nei prieš mėnesį skambiai paskelbęs, jog kuria „Laisvės TV“, laidas rodantis bei pajamas ir paramą gaunantis žurnalistas Andrius Tapinas iki šiol veikia nelegaliai. Šį teiginį ŽEI pripažino tikrovės neatitinkančiu. Paneigiame jį.

A. Tapinas nežino, ar jo televizija yra televizija

A. Tapinas portalui tv3.lt teigė, kad kol kas dėl „Laisvės TV” į LRTK nesikreipė, mat, anot jo, youtube transliuojama televizija Lietuvoje yra naujovė, kuriai nėra reikalingos licencijos.

„Iš principo šitą klausimą dabar sprendžia mūsų teisininkai ir tada mes kreipsimės į komisiją (LRTK – tv3.lt) su užklausimu. Vėlgi tai yra naujovė, nes niekas to nėra daręs, turiu omeny, kad galime ir nesivadinti televizija, nes tai yra youtube turinys. Mes norime tą daryti oficialiai ir kreipsimės į komisiją, bet natūralu, kad tai nėra tas produktas, kuriam reikalingos licencijos ar dar kažkas. Tai yra pasaulinė praktika”, – aiškino A. Tapinas.

REKLAMA

Pasak žurnalisto, iki šiol nėra aišku, koks statusas turėtų būti suteikiamas youtube transliuojamai televizija, kuri iš esmės nėra tapati tradicinei televizijai.

„Internete kuriamas turinys, kuris yra pasiekiamas absoliučiai visiems, jis neturi jokių geoblokavimo principų, tik klausimas, ar jis turi būti kažkaip licencijuojamas. Aš manau, kad, akivaizdu, internetas eina į priekį. Mes matome internetinius portalus, kurie kuria savo televizijas, tai akivaizdu, kad žvelgiant į ateitį, tam tikras reguliavimas arba susitarimas, kaip tai turi būti reguliuojama, turėtų atsirasti”, – svarstė A. Tapinas.

REKLAMA

Tačiau Visuomenės informavimo įstatymas aiškiai sako, kad nepriklausomai nuo pasirinktos tranliavimo platformos, visos „televizijos“ turi registruotis. Nenoras registruotis gali būti susijęs ir su finansiniais interesais. Kol transliuotojas nėra legaliai įsisteigęs ir slepiasi interneto platybėse, jis gali išvengti krūvos mokesčių. Antai LRTK užsiregistravęs transliuotojas privalo mokėti 0,6 proc. pajamų mokestį.

Bet to internete, ar tradicinėse platformose veikiančiai televizijai reikia sudaryti sutartis su su Lietuvos autorių teisių gynimo asociacios agentūra (LATGA-A) ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Tapino jis sutarčių dar nėra sudaręs, ir kol kas muzika naudoja nelegaliai, tačiau „Laisvės TV” ketina artimiausiu metu baigti piratauti.

„Taip, mes planuojame sudarinėti sutartis, kadangi mes naudojame muzikinius kūrinius ir, sakykime, renginio metu, kai mes darėme Laisvės pikniką, esame mokėję LATGA ir AGATA, tai čia didelio klausimo nekyla”, – pažymėjo pašnekovas.

Neiškumai kyla ir dėl mokesčių

A. Tapinas teigė, kad „Laisvės TV” yra viešoji įstaiga. Internetinei televizijai, kaip anksčiau skelbta žiniasklaidoje, laidas kuria UAB ,,Media Matrix”. ,,Laisvės TV” yra išlaikoma per sutelktinio finansavimo platformą, per kurią galima remti šį projektą.

REKLAMA

„Mes dar norime gauti Valstybinės mokesčių inspekcijos nurodymus, ką daryti su pajamomis, kurios ateina į tą ,,Patreon” platformą. Su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM – tv3.lt) yra viskas pakankamai aišku, bet čia susiduria nebe mūsų mokestinė sistema, o Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos“, – aiškino A. Tapinas.

Internetinės televizijos kūrėjas tikino, kad šiuo metu „Laisvės TV” turi 2056 prenumeratorius ir yra sulaukusi 9400 dolerių dydžio paramos.

Žurnalistas tikino nežinantis, ar „Laisvės TV” sugebės išgyventi iš paramos.

„Atsakysiu labai nuoširdžiai – nežinau. Visi, prieš mums paleidžiant šį projektą sakė, kad ne. Žiniasklaidoje [...] visą laiką buvo kalbama apie tai, kad, jei būtų geras, kokybiškas turinys, visi sutiktų už jį mokėti. Visą laiką buvo didelė abejonė. Kalbėti apie tai yra lengva, bet mokėti eurą, dolerį yra gerokai sudėtingiau“, – kalbėjo A. Tapinas.

REKLAMA

LRTK nežino, kaip elgtis

LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas portalui tv3.lt aiškino, kad internetinių televizijų veiklą ir turinį komisija iš esmės kontroliuoti privalo. „Numatyta pareiga LRTK prižiūrėti ir reguliuoti asmenų, teikiančių televizijos transliacijos ir retransliacijos internete paslaugas, veiklą“, - sakė pirmininkas.

„Esmė yra ta, kad tos registracijos, tų pranešimų mes negauname. Norėdami sužinoti – mes gi galime internetu pažiūrėti tos puslapius, kurių yra šimtai ar net tūkstančiai – rašome laiškus, kur buvo nurodyti kontaktai, bet jokių rezultatų nebuvo, suprantame, kad jie čia registruotis nesiteikia”, – pasakojo E. Vaitekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRTK pirmininkas pažymėjo, klausiamas, ar registravimosi komisijoje tvarka yra taikoma Youtube kanale transliuojamoms interneto televizijoms, pažymėjo, kad kol kas situacija nėra aiški. ,,Ten yra kažkaip kitaip. Jie neturi konkrečių puslapių. [...] Yra tokių plonybių, kur mums reikėtų irgi teisiškai patikslinti. Čia daug kas turi susimąstyti ir susireguliuoti dėl to paties Youtube, nes daug ko galima rasti – nuo pornografijos iki atominės bombos gamybos, taigi dėl tų dalykų diskutuojama ir Europos Komisijoje”, – atsakymo bandė ieškoti E. Vaitekūnas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų