REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad šalyje sumažėjus gyventojų skaičiui, reikia svarstyti klausimą ir dėl jų atstovų – Seimo narių – skaičiaus mažinimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad šalyje sumažėjus gyventojų skaičiui, reikia svarstyti klausimą ir dėl jų atstovų – Seimo narių – skaičiaus mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad sumažėjus Lietuvoj gyventojų skaičiui, tikrai turėtų naujasis Seimas pradėti svarstyti šitą nuostatą“, – ketvirtadienį Žinių radijui į klausimą, kaip vertina Seime šią savaitę pateiktą iniciatyvą, atsakė premjeras.

REKLAMA

Į pastebėjimą, kad iniciatyva sulaukė prieštaringų vertinimų tarp politikų, politologų, premjeras atsakė: „Reikia kalbėti, diskutuoti ir rasti sutarimą“.

Parlamentarai antradienį po pateikimo pritarė „darbiečių“ siūlymui mažinti Seimo narių skaičių nuo dabartinių 141 iki 111. Toliau projektą nagrinės Seimo komitetai.

Konstitucijos pataisų projektą pristatęs Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas „darbietis“ Valentinas Bukauskas teigė, kad būtina pradėti diskusiją šiuo klausimu, o galutinį sprendimą priimtų kitos kadencijos parlamentas. Jis pasiūlymą grindė tuo, kad sumažėjus šalies gyventojų skaičiui, reikia mažinti ir valdžios aparatą.

REKLAMA
REKLAMA

V.Bukausko teigimu, 1992 metais priimtoje Konstitucijoje įtvirtinta, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys, tuo metu Lietuvoje gyveno 3,706 mln. gyventojų. Šiuo metu šalyje yra 2,862 mln. gyventojų. Gyventojų skaičiui sumažėjus beveik 23 proc., panašiu procentu raginama mažinti ir Seimo narių skaičių.

Jeigu minėta Konstitucijos pataisa būtų priimta, ji pradėtų galioti 2020 metais.

Kad Konstitucijos pataisa Seime būtų priimtą, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Tarp balsavimų privalu padaryti mažiausiai trijų mėnesių pertrauką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė siūlo parlamentarų skaičiaus mažinimą spręsti referendumu

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė teigia pritarianti idėjai mažinti Seimo narių skaičių, tačiau, jos manymu, dėl to turėtų spręsti piliečiai per referendumą, o ne Seimas priimdamas Konstitucijos pataisą.

„Pritariu dabar pateiktam projektui – reikia keisti, reikia mažinti Seimo narių skaičių. Kiek? Ar 111, ar 101, ar 114, turi skaičius atsirasti diskusijose, bet labai svarbu, kad visi gyventojai, visi rinkėjai būtų proporcingai atstovaujami visuose regionuose“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė parlamento vadovė.

REKLAMA

Seimas šią savaitę po pateikimo pritarė „darbiečių“ pateiktai Konstitucijos pataisai mažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 111.

Tuo metu L.Graužinienė įsitikinusi, kad šį klausimą reikėtų spręsti kitaip.

„Aš matau kitą kelią. Po rinkimų turėtų susėsti politinės partijos, (...) ir susitarti dėl referendumo, kuris turėtų vyktų ne rinkimų metu. Gal artimiausiu metu, pirmaisiais ar antraisiais (kadencijos) metais. Referendume turėtume suteikti galimybę patiems žmonėms priimti sprendimus, ką numato ir Konstitucija“, – teigė ji.

REKLAMA

Anot Seimo vadovės, referendumą reikėtų surengti ne tik tuo vieninteliu klausimu. L.Graužinienė tvirtino, jog jau atėjo laikas paklausti piliečių valios dėl tiesioginių seniūnų rinkimų, dvigubos pilietybės.

„Tai ir dėl to, kad ministrai neturėtų eiti Seimo narių pareigų, taip pat referendume turėtume kalbėti apie pataisas dėl tiesioginių seniūnų rinkimų. (...) Tame pačiame referendume galėtų būti ir klausimas dėl dvigubos pilietybės“, – vardijo parlamento pirmininkė.

„Tikiu, esu 100 procentų įsitikinusi, kad žmonės į tokį referendumą ateitų. Jie patys nuspręstų, kiek Seimo narių reikia ir patys nuspręstų, kaip pakeisti Konstituciją šitais klausimais“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų