REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
„Auksinių svogūnų“ apdovanojimai (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Specialiai Seimo rinkimams skirti „Auksiniai svogūnai“ spalio 1-ąją žada tikrą griaustinį politinėje padangėje. Šios aštriu humoru persmelktos ceremonijos siela tapęs Arūnas Valinskas užtikrino, kad žiūrovų laukia nepamirštamas renginys, kuriame bus prisiminti pagrindiniai politiniai skandalai ir jų herojai.

32

Specialiai Seimo rinkimams skirti „Auksiniai svogūnai“ spalio 1-ąją žada tikrą griaustinį politinėje padangėje. Šios aštriu humoru persmelktos ceremonijos siela tapęs Arūnas Valinskas užtikrino, kad žiūrovų laukia nepamirštamas renginys, kuriame bus prisiminti pagrindiniai politiniai skandalai ir jų herojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuotaikingas pokalbis su A. Valinsku ne tik apie artėjančius „Auksinius svogūnus“, bet ir apie tai, ko galima tikėtis iš šių metų Seimo rinkimų.

REKLAMA

- „Auksiniai svogūnai“ buvo neatsiejami nuo balandžio 1-osios. Kodėl nuspręsta pakeisti datą?

Data iš esmės nepakeista, tiesiog padaryta papildoma transliacija. Galiu užtikrinti, kad ir ateinančią balandžio 1-ąją turėsime „Auksinius svogūnus“. Kaip yra olimpiniai metai, taip yra ir rinkiminiai metai. Todėl nusprendėme padaryti precedento neturintį dalyką ir balandžio 1-ąją perkelti į spalio 1-ąją.

- Kuo žadate nustebinti šiais metais?

Jie jau yra išskirtiniai, nes daugiau nustebinti nei politikai ir jų pažadai kažin ar galėsime. Bet pasistengsime neatsilikti nuo jų humoro jausmo. Paskelbsime prizą, kad kiekvienam vilniečiui reikia po naują butą, nes nėra sąžininga tik Lazdynų gyventojams tuos butus dalinti. O kitais metais, balandžio 1-ąją paskelbsime, kad kiekvienam lietuviui po naują butą, net gi tam, kuris gyvena Londone.

REKLAMA
REKLAMA

Atvirai šnekant, medžiagos „Auksiniams svogūnams“ turime tiek, kad pagrindinis iššūkis bus tai, kaip viską sutalpinti į vieną transliaciją.

- „Auksiniai svogūnai“ eteryje – jau 18 metų. Kas per tiek laiko pasikeitė?

Pats formatas iš esmės nepasikeitė. Jis nuo pradžių buvo idealiai geras, kad neliko, kur tobulėti. Keisdavosi tik apdovanojimų temos, muzikiniai numeriai, o esminiai apdovanojimų principai liko tie patys.

Su metais politikai laisviau pradėjo reaguoti į „Auksinius svogūnus“. Jie pradėjo dalyvauti renginyje suprasdami pačią renginio esmę. Kaip esu kažkada pasakęs – jeigu tavęs nėra „svogūnuose“, tavęs nėra politikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokie prisiminimai išlikę iš pirmosios „Auksinių svogūnų“ transliacijos?

Pirmasis renginys pagal savo mastelį buvo gal 50 kartų mažesnis nei vyksta dabar. Tiek pagal programą, tiek pagal vietą. Bet pagal atgarsį, tai buvo vienas labiausiai nuskambėjusių renginių, kuris per kelerius metus tapo itin mėgstamas tiek žiūrovų, tiek tų pačių politikų. Pastarieji kartais net įsižeisdavo, kai nesulaukdavo kvietimo į „Auksinius svogūnus“.

Panašiai yra ir šiemet, prieš rinkimus. Puikiai suprantame, kad tokiu metu politikui būti paminėtam viešoje erdvėje yra gerai. Net gi bet kokiam kontekste. Tad nėra sunku prisikviesti politikus į renginį. Kitas klausimas yra dėl politikų darbotvarkių, kurios yra dėliojamos kartais net keletą mėnesių prieš susitikimą.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Loreta Graužinienė, kuriai yra paruoštas įspūdingas numeris ir jos laukia išskirtinis apdovanojimas, dalyvauti šiemet negalės, nes turi suplanuotą vizitą. Skambino, atsiprašė. Lygiai tas pats su kitais oficialiais asmenimis. Nepaisant to, net jeigu jie negalės būti fiziškai, dar nereiškia, kad jų nebus scenoje.

- Esate neatsiejamas „Auksinių svogūnų“ veidas, bet tam tikrą laikotarpį teko atsidurti kitoje barikadų pusėje. Pernai gavote net „Linksmiausio metų Seimo pirmininko“ apdovanojimą. Kaip vertinate tokį apdovanojimą?

REKLAMA

Turiu tų apdovanojimų ir daugiau (juokiasi – aut. past.). Iš kitų žmogus gali pasijuokti ir pasišaipyti tik tada, kai nebijo pats to daryti iš savęs. Kadangi antrąją Velykų dieną mažai Lietuvos daliai suteikiau šventės pratęsimą, kai televizijos parodė, kad įkliuvau policijai šiek tiek išgėręs, tai be jokios abejonės tokio „karšto blyno“ nebuvo galima neįvertinti.

- Kas yra didžiausi „Auksinių svogūnų“ išsišokėliai?

Kiekvienoje „Auksinių svogūnų“ ceremonijoje būna tokių epizodų, kurie netikėtai tampa pačiais smagiausiais. Bet daug lengviau būtų įvardyti politikus, kurie kiekvieną kartą sugeba nustebinti. Prie tokių priskirčiau Viktorą Uspaskichą. Dar reikėtų gerai paieškoti, ar yra geresnių šoumenų Lietuvoje, negu jis politikoje. Kiti „Auksinių svogūnų“ grynuoliai – Petras Gražulis ir Birutė Vėsaitė. Kaskart jie sugeba visus nustebinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais visus labiausiai nustebino Eligijus Masiulis. Atvirai šnekant, net gi žinant šiemet mūsų pasirinktą temą – kinas, tokio filmo scenarijaus parašyti mes nebūtume sugebėję. Realybė pranoko scenaristus. Aišku, kad tai atsispindės mūsų ceremonijoje.

- Ar lietuvių tauta supranta humorą?

Be abejonės, lietuvių tauta turi puikų humoro jausmą. Labai dažnai žmonės, pasakyčiau, net fantastiškai puikiai pataiko. Todėl norėčiau žmonėms palinkėti, kuo daugiau taiklių šūvių į dešimtuką, renkant tv3.lt skaitytojų nominaciją.

REKLAMA

- Kokie rinkimai į Seimą laukia šiais metais?

Labiausiai neprognozuojami. Todėl, kad galutinius rezultatus plius minus galima prognozuoti, bet galutinę valdančiąją koaliciją nuspėti praktiškai neįmanoma, nes yra labai daug povandeninių srovių.

Dabartinės apklausos rodo, kad ant ribos balansuoja dvi partijos – darbiečiai ir tvarkiečiai. Be vietų daugiamandatėje apygardoje lieka Liberalų sąjūdis. O toliau lieka klausimas, kas surinktų tą daugumą. Gali būti, kad frakcija, kuri turės 7 ar 10 balsų, lems galutinę sudėtį.

Vaivorykštinė koalicija nereikalinga nei konservatoriams, nei socialdemokratams, nes šios partijos prarastų savo identitetą. Didžiausia problema, su kuo šios partijos sudarytų koaliciją. Yra galimos dvi ašys, t. y. konservatoriai ir socialdemokratai.

REKLAMA

Galutiniame rezultate valstiečiai turėtų likti treti. Jiems sunkiausia bus vienmandatėse apylinkėse, kur sėkmingai pasirodyti gali 5-7 šios partijos atstovai. Skaičiuokime, ką mes turime. Valstiečiai deklaravo, kad nesudarys koalicijos su partijomis, kurios yra atsidūrusios įtariamųjų šešėlyje. Tad jeigu nesusidaro koalicija valstiečiai, socdemai, tvarkiečiai ir darbiečiai, tada kitų variantų praktiškai nelieka.

Reikia nepamiršti ir prezidentės, kuri atliks ne paskutinį vaidmenį. Ji turi savo simpatijų ir antipatijų, tada laukia itin intriguojantys rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kiek politiniai skandalai prieš rinkimus padeda ir kiek pakenkia?

Atvirai sakant, skandalai itin kenkia politikams, bet labai padeda mums, t. y. „Auksinių svogūnų“ rengėjams. Mes dėkingi politikams už jų pastangas prisidėti prie kūrybinės veiklos. Jie kartais padaro taip, kaip mes net nesugalvotume.

Kitas dalykas, politiniai skandalai padeda apsispręsti rinkėjams. Kai iš krištolinio tyrumo kovotojo su korupcija, kalbu apie E. Masiulį, staiga paaiškėja, kad žmogui reikėjo paskolos. Kine svarbiausia yra siužetas ir intriga. Tai supraskite, kad mes tikrai nepaliksime to nuošalyje, kai E. Masiulis prieš keturis mėnesius pareiškė visiems, kad ateis laikas ir jis pasakys TOKĮ dalyką, jog visa Lietuva sudrebės. O praeina tas laikas ir pasako, kad jam reikėjo paskolos. Tai visa Lietuva dreba iš juoko.

REKLAMA

Iš visų pastarųjų skandalų prieš kitus rinkimus tauta prisimins būtent tą vienintelį, t. y. liberalų skrydį žemyn ir E. Masiulio poelgį. Nei šakutės, nei cepelinai medžioklėje žmonių atmintyje neišsilaikys. Tie patys politologai pripažįsta, kad rinkėjų atmintis yra gana trumpa – nuo 2 iki 6 mėnesių. Suprantama, kad šioje „Auksinių svogūnų“ ceremonijoje mes to tikrai nepraleisime.

- Ar sutinkate, kad šių metų rinkimų kampanija yra pasyvi?

Rinkimai ant nosies, bet manau, kad viskas prasidės likus dviem savaitėms arba 10 dienų, kai bus suaktyvintos visos pajėgos. Tada bus pats didžiausias cirkas. Smagu, kad „Auksiniai svogūnai“ atsidūrė pačiame rinkimų epicentre.

REKLAMA

Manau, kad partijoms pradeda trūkti fantazijos, kaip reikia agituoti. Tad kai kovojame ne programomis, o tik šūkiais, tampa nebeįdomu.

- Žodžiais nupieškite tobulo politiko/-ės portretas rinkėjų akyse?

Tobulas politikas? Tikrai ne lietuvis ir ne Lietuvos politikas. Kuo politikas yra toliau, tuo jis mums atrodo tobulesnis. Kaip sakoma, kuo uošvienė toliau gyvena, tuo geresni santykiai su žentu. Jeigu pasakyčiau, kas yra tobulas politikas, tai turėčiau gauti Nobelio premiją.

O šių metų intriga ir esminis klausimas yra tas – kaip šiemet laimėjus rinkimus sugebėti išlikti opozicijoje? Tai rimčiausias galvos skausmas visoms didžiosioms partijoms.

- Ar išbandytumėte dar kartą savo jėgas Seimo rinkimuose?

Oj, ne. Užteko. Seniau sovietų armijoje reikėdavo tarnauti dvejus metus. Laivyne – trejus. Tai aš „atvariau“ ketverius. Geriau vieną kartą būti sovietinės armijos kareiviu nei ketverius metus Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų