REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pranešė pavedęs atlikti vidaus tyrimą, kuriuo būtų įvertinti Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro veiksmai nutraukiant ikiteisminį tyrimą vadinamojoje auksinių šaukštų byloje.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pranešė pavedęs atlikti vidaus tyrimą, kuriuo būtų įvertinti Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro veiksmai nutraukiant ikiteisminį tyrimą vadinamojoje auksinių šaukštų byloje.

REKLAMA

„Pavedžiau atlikti vidinį tyrimą, bus įvertinti prokuroro atlikti veiksmai“, – antradienį Seime pranešė Generalinės prokuratūros vadovas.

Sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kariuomenės įsigytų virtuvės įrankių šių metų birželio 1 dieną priėmė Vilniaus apylinkės prokuratūros 4-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Mantas Januškevičius. Rugsėjo pradžioje Vilniaus apylinkės teismas nurodė, kad priimant nutarimą nutraukti tyrimą dėl sukčiavimo nebuvo pakankamai įsigilinta į visas su sukčiavimu susijęs aplinkybes, nebuvo pašalintos visos abejonės. Tyrimą nurodyta atnaujinti.

Socdemams pavyko prisikviesti

Generalinį prokurorą į Seimą iškvietė Socialdemokratų partijos frakcija. Anksčiau socialdemokratai kvietė E.Pašilį į frakcijos posėdį, tačiau jis atsisakė atvykti argumentuodamas, kad „šiuo metu išsamūs atsakymai politikams nesuderinami su vykstančių ikiteisminių tyrimų interesais“.

REKLAMA
REKLAMA

Pakartotinį kvietimą socialdemokratai prokurorui adresavo vadovaudamiesi Seimo statuto 209 straipsniu. Jis numato, kad į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus turi atsakyti atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai, išskyrus teisėjus.

REKLAMA

Socialdemokratai skelbia, kad prokuroro klausia dėl prokurorų darbo tiriant kariuomenės viešuosius pirkimus, dėl banko „Snoras“ buvusių vadovų, buvusios Seimo narės Neringos Venckienės ekstradicijos, generalinio prokuroro pavaduotojų pasirinkimo.

Rugpjūčio pabaigoje kilo ažiotažas paaiškėjus, kad kariuomenė įvairių virtuvės įrankių iš bendrovės „Nota Bene“ pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas tvirtino, kad Krašto apsaugos ministerija dar 2015 metų kovą kreipėsi į prokuratūrą dėl galimo sukčiavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba per viešąjį pirkimų konkursą. Karo policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, bet šių metų birželį prokuratūra jį nutraukė. Krašto apsaugos ministerija su tokiu sprendimu nesutiko, kreipėsi į teismą, ir Vilniaus apylinkės teismas nurodė prokurorams tęsti tyrimą. Be to, jie savo ruožtu pradėjo tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Apkaltino ministrą melu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apkaltino ministrą melu, teigdama, kad į teisėsaugą kreiptasi ne per didelės kainos, o perklijuotų etikečių, ir pareikalavo J. Oleko atsistatydinimo.

Ministras sako trauktis nematantis priežasčių, opozicija jam pradėjo interpeliacijos procedūrą.

Generalinis prokuroras socialdemokratams užkliuvo, kai į savo pavaduotojus pasiūlė advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą. Šis advokatas gynė prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę byloje dėl valstybės paslapties atskleidimo. Patarėja buvo išteisinta.

Socialdemokratai, reaguodami į tokį teikimą, buvo išplatinę pareiškimą, kad šalies vadovė, kitus kaltindama protekcijomis ar korupcija, nesivadovauja teisiniais argumentais, o „vakarietiški standartai, apie kuriuos kalbama, neatsispindi pačios D.Grybauskaitės kuruojamose srityse“. G.Danėlius kandidatūrą atsiėmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasisakė dėl G.Danėliaus kandidatūros

Antradienį Seime atsakydamas į socialdemokratų klausimą, ar teikdamas šią kandidatūrą atsižvelgė tik į kompetenciją, ar lėmė ir sėkmingas jo atstovavimas prezidentės atstovei, E.Pašilis atsakė, kad jo siekis yra suburti profesionalią komandą, todėl G.Danėliaus kandidatūra ir buvo įvardinta.

„Manau, niekam nekelia abejonių jo profesinės kompetencijos. Tačiau tikrai sutinku, kad derėjo dėmesingiau įvertinti visas aplinkybes, tikiuosi, kada nors mano pasiūlytas kitas pretendentas niekam nesukels jokių abejonių, ir iškart noriu pasakyti, kad kol kas tokio kandidato neturiu“, – sakė E.Pašilis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų