REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 21 dieną rungtynėmis tarp Klaipėdos „Neptūno“ ir Prienų-Birštono „Vytauto“ prasidės naujasis Lietuvos krepšinio lygos čempionatas. Jis tikriausia bus dar įdomesnis nei praėjęs. Net penkios komandos yra daugmaž vienodo pajėgumo. Nėra nė vienos ekipos, kuri būtų beviltiška autsaiderė. Daugelis klubų, palyginti su 2014-2015 m. pirmenybėmis, sustiprėjo.

Rugsėjo 21 dieną rungtynėmis tarp Klaipėdos „Neptūno“ ir Prienų-Birštono „Vytauto“ prasidės naujasis Lietuvos krepšinio lygos čempionatas. Jis tikriausia bus dar įdomesnis nei praėjęs. Net penkios komandos yra daugmaž vienodo pajėgumo. Nėra nė vienos ekipos, kuri būtų beviltiška autsaiderė. Daugelis klubų, palyginti su 2014-2015 m. pirmenybėmis, sustiprėjo.

REKLAMA

Portalas tv3.lt toliau supažindina su lygos komandomis. Šįkart – apie ekipas, kurios 2015-2016 m. sezoną užėmė pirmąsias penkias vietas.

„Žalgiris“

Šarūnas Jasikevičius džiaugėsi komandos komplektavimu. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris žiniasklaidai neseniai teigė, kad ekipos sudėtis geresnė nei praėjusį sezoną. Su tuo sunku ginčytis.

Nė vienoje pozicijoje kauniečiai neturi akivaizdžiai silpnų vietų. 2015-2016 m. sezone „Žalgiris“ kentėjo dėl snaiperių trūkumo. Tiksliau – nebuvimo. Susigrąžinus Artūrą Milaknį ir pasirašius kontraktą su kanadiečiu Kevinu Pangosu ši problema išnyko.

REKLAMA
REKLAMA

Įžaidėjas iš Prancūzijos Leo Westermanas, nors nėra geras metikas, garsėja kaip labai kūrybingas atakų organizatorius. Tokio krepšininko pernai „Žalgiris“ neturėjo. Kauniečių gretose nebuvo ir judraus „centro“, kuris sugebėtų sėkmingai gintis prieš varžovų pikenrolą. Dabar toks yra. Tai brazilas Augusto Lima.

REKLAMA

Iano Vougiouko netektį didžiąją dalimi turėtų kompensuoti iš didžiausių priešininkų stovyklos perbėgęs Antanas Kavaliauskas. Priekinę liniją dar labiau turėtų sustiprinti traumas išsigydęs vokietis Isaiah Hartensteinas.

„Žalgirio“ vadovams, treneriams turbūt gaila tik dėl vieno išėjusio krepšininko – I. Vougiouko. Jis buvo itin naudingas puolant. Graikas puikiai žaidžia nugarą į krepšį. Šio žaidimo elemento nėra taip įvaldęs nė viena iš trijų dabartinių „Žalgirio“ vidurio puolėjų. A. Lima ir Robertas Javtokas yra daugiau darbiniai, gynybinio plano „centrai“.

REKLAMA
REKLAMA

Puolimo lyderiais tikriausiai bus Paulius Jankūnas, A. Milaknis ir K. Pangosas.

Po praėjusio sezono „Žalgiryje“ neliko Martyno Pociaus, Jerome‘o Randle‘o, Siimo-Sanderio Vene, Kasparo Vecvagaro, Olivier Hanlano, Martyno Sajaus. Nė vienas jų nedemonstravo brandaus žaidimo (išskyrus iš dalies J. Randle‘ą, kuris keletą kartų sublizgėjo pačioje sezono pabaigoje).

„Žalgiris“ ir vėl yra pagrindinis pretendentas apginti LKL čempiono titulą, tačiau tai nereiškia, kad kauniečiams lengvai gliaudys visus varžovus. Š. Jasikevičius prieš kontrolinį turnyrą Italijoje pasiguodė, kad jo auklėtiniai per mažai dirba pr treniruotes. Iššūkį čempionams bent atskirose rungtynėse pabandys mesti ne tik „Neptūnas“ ir „Lietuvos rytas“, bet ir radikaliai sustiprėjęs Panevėžio „Lietkabelis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį sezoną „Žalgiris“ surinko apie 7 milijono eurų biudžetą. Koks jis bus šiemet, dar neskelbiama.

Svarbiausi pirkiniai: A. Milaknis, A. Lima, L. Westermannas, K. Pangosas, A. Kavaliauskas.

Didžiausios netektys: I. Vougioukas.

Prognozė: 1 vieta.

Komentaras. Vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius: „Esu patenkintas komandos komplektavimu. Tikiu, kad dabar pagerės pataikymas iš toli. Be to, galėsime žaisti greičiau nei praėjusį sezoną. Mūsų tikslas LKL čempionate visada tas pats – apginti nugalėtojų titulą“.

Neptūnas

Palyginti su praėjusiu sezonu, komanda nepasikeitė taip smarkiai kaip dauguma LKL klubų. Tai turėtų tapti „Neptūno“ stiprybe. Liko Mindaugas Girdžiūnas, Martynas Mažeika, Jerai Grantas, Arnas Butkevičius, Vytautas Šarakauskas, Laurynas Bieliauskas – daugiau nei pusė ekipos.

REKLAMA

Aišku, didžiausias nuostolis – pabrangusio Danielio Ewingo išėjimas. Jį pakeisiantis Lary Drew visiškai kitokio stiliaus įžaidėjas. Jis puldamas individualiai ne toks stiprus kaip D. Ewingas. L. Drew daugiau vadovauja komandai, skirsto perdavimus nei pats imasi iniciatyvos. „Neptūnui“ gali trūkti ir buvusio vieno iš emocinių lyderių Donato Zavacko.

Klubo puolimo lyderiu gali tapti vienas naujas veidas – atakuojantis gynėjas Jimmy Baronas, kuris yra buvusio „Lietuvos ryto“ legionieriaus Billy Barono brolis. Jis 2013-aisiais kartu su Mantu Kalniečiu atstovaudamas Krasnodaro „Lokomotiv“ laimėjo Europos taurę.

J. Baronas rungtyniavo ir kituose pajėgiuose Europos klubuose – Romos „Virtus“, Bandirmos „Banvit“, San Sebastiano „Gipuzkoa“ . Praėjusį sezoną jis žaidė Šarlerua „Spirou“ ir buvo vienas geriausių Belgijos lygos krepšininkų. Beje, aukšto lygio snaiperis J. Baronas tritaškių paprastai meta daugiau nei dvitaškių.

REKLAMA

Įdomus pirkinys – 23 metų 205 cm ūgio ilgarankis klaipėdietis Mindaugas Kačinas. Kai jis išvyko iš gimtojo miesto į JAV, buvo dar visiškai žalias, bet Pietų Karolinos universitete tobulėjo kaip ant mielių.

Kitas sunkusis puolėjas – patyręs buvęs žalgirietis Tadas Klimavičius. Trečias sunkusis puolėjas 22 metų Matas Jucikas, kuris yra „Lietuvos ryto“ aukštaūgio Juliaus Juciko brolis, buvo įsigytas daugiau žvelgiant į ateitį.

Liūdna žinia „Neptūno“ sirgaliams – dėl traumos net keletą mėnesių aikštėje nepasirodys Arnas Butkevičius.

Treneriams Dainiui Adomaičiui ir Mindaugui Braziui talkins dar vienas jaunas talentingas strategas – Marius Linartas. Su tokia sudėtimi „Neptūnas“ vėl galėtų prasibrauti į LKL pirmenybių finalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausi pirkiniai: J. Baronas, L. Drew, T. Klimavičius, M. Kačinas.

Didžiausios netektys: D. Ewingas, D. Zavackas.

Prognozė: 3 vieta.

Komentaras. Klubo atstovas spaudai Algimantas Ercius: „Minimalūs tikslai – LKL čempionate patekti į pirmąjį ketvertą, o Europos Čempionų lygoje – žaisti antrajame etape. Aišku, stengsimės patekti į LKL finalą, bet tai nebus lengva. Manau, mūsų sudėtis ne silpnesnė nei praėjusį sezoną. Biudžetas išliks maždaug toks pat, gal truputį mažesnis. Tikimės, kad ir šį sezoną į „Neptūno“ rungtynes žiūrovai rinksis labai gausiai“.

„Lietuvos rytas“

Gedvydas Vainauskas suteikė Tomui Pačėsui dar vieną šansą. „Lietuvos ryto“ klubo prezidentas tiki, kad dabartinis treneris gali sostinės komandą atvesti bent iki LKL finalo. Praėjusį sezoną vilniečiai pusfinalyje neatsilaikė prieš „Neptūną“, bet iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę. Tai buvo pirmasis Vilniaus ekipos trofėjus per penkerius metus.

REKLAMA

Ir šiame čempionate „Neptūnas“, ko gero, bus pagrindinis „Lietuvos ryto“ konkurentas dėl kelialapio į finalą. Norint nukarūnuoti „Žalgirį“ vilniečiams reikia sužaisti tiesiog dieviškai.

Sumažėjus klubo biudžetui „Lietuvos rytas“ nusprendė labiausiai remtis legionieriais. Vilniečiai nusipirko keturis užsieniečius ir gali įsigyti dar vieną. Atakuojantis gynėjas Davidas Loganas, kuriam šiemet sukaks 34-eri, – labai aukšto lygio žaidėjas, tačiau jo aukso amžius jau praeityje. D. Loganas anksčiau vilkėjo Europos krepšinio milžinų – Vitorijos „Laboral Kutxa“, Atėnų „Panathinaikos“, Tel Avivo „Maccabi“ aprangą, bet pastaruoju metu atstovavo jau prastesniems klubams – Berlyno ALBA ir Sasario „Dinamo“.

REKLAMA

Įžaidėjas Corey Fisheris vis dar turi antsvorio. Praėjusį sezoną dėl traumų amerikietis rungtyniavo tik epizodiškai. Šiaip jo potencialas tikrai nemenkas. C. Fisheris puikiai valdo kamuolį abiem rankomis, gerai veržiasi į abi puses, solidžiai pataiko iš toli.

Dar vienas legionierius iš JAV Drew Gordonas pasižymi nuostabia kova dėl atšokusių kamuolių. Tai tipiškas baudos aikštelės žaidėjas. Praėjusį sezoną Prancūzijos lygoje kovingasis aukštaūgis užėmė antrąją vietą pagal sugriebtus kamuolius ir naudingumo balus.

Nors kamerūniečio Kenny Kadji ūgis 211 cm, bet jis yra labai judrus ir pikenrolo situacijose gali sėkmingai pristabdyti varžovų „mažiukus“. Jis sugeba taikliai atakuoti ne tik iš vidutinio, bet ir tolimojo nuotolio, moka žaisti stovėdamas nugara į krepšį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos rytui“ teko atsisveikinti su buvusiu klubo simboliu Antanu Kavaliauskui, nes mokėti jam 350 tūkst. eurų vilniečiams per sunki našta. Vilniaus ekipą paliko ir Gediminas Orelikas, Mindaugas Lukauskis, nes nepavyko sutarti dėl atlyginimų dydžio.

Svarbiausi pirkiniai: D. Loganas, D. Gordonas, K. Kadji, C. Fisheris.

Didžiausios netektys: A. Kavaliauskas, G. Orelikas, M. Lukauskis.

Prognozė: 2 vieta.

Komentaras. Vyriausiasis treneris T. Pačėsas: „Komandos tikslas – garbingai reprezentuoti miestą. Mūsų biudžetas bus mažesnis už „Neptūno“. Jau nekalbu apie „Žalgirį“. Reikia dar ištaisyti nemažai trūkumų. Darome per daug klaidų, yra problemų kovojant dėl atšokusių kamuolių. Ieškome dar vieno įžaidėjo“.

REKLAMA

„Juventus“

Praėjusį sezoną „Juventus“ kiek netikėtai pateko į LKL pusfinalį. Jei šį rezultatą pavyks pakartoti, klubo vadovai turėtų dvigubai pakelti algą vyriausiajam treneriui Antanui Sireikai. Uteniškių sudėtis neatrodo tokia solidi kaip 2015-2016 m. pirmenybėse.

Komanda neteko visų buvusių svarbiausių krepšininkų – Spencerio Butterfieldo, Sauliaus Kulviečio, Edgaro Želionio, Egidijaus Dimšos, Chavaughno Lewiso. Tiesa, pavyko prisivilioti 2015-2016 m. čempionato naudingiausią krepšininką Vytautą Šulskį. Komandą taip pat papildė dvejus metus Ispanijos antrojoje lygoje žaidęs puolėjas Rolandas Jakštas, snaiperis Gytis Sirutavičius, grįžo „centras“ Vaidas Čepukaitis.

REKLAMA

Iš trijų naujų legionierių pirmiausia reikėtų išskirti individualiai stiprų kanadietį Aaroną Bestą. Šis atakuojantis gynėjas yra šoklus, geras metikas, gali efektyviai veržtis ir į dešinę pusę. Kontroliniuose mačuose neblogą įspūdį paliko amerikietis įžaidėjas Jamas Diggsas. Jo tėvynainis puolėjas Spenceris Parkeris per pasirengimo etapą kurį laiką sirgo, todėl apie jo pajėgumą spręsti sudėtinga.

Tikriausiai vienu svarbiausiu, jei ne pačiu svarbiausiu, žmogumi komandoje vėl gali tapti A. Sireika, kuris išsiskiria ypatingu kūrybingumu. „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis yra sakęs, kad „Juventus“ žaidimą analizuoti yra sudėtingiausia iš visų LKL klubų. 2003 metų Europos čempionas moka varžovams pateikti staigmenų. Be to, A. Sireikos olimpinė ramybė padeda sukurti puikų mikroklimatą.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausi pirkiniai: V. Šulskis, A. Bestas, V. Čepukaitis, J. Diggsas, G. Sirutavičius, R. Jakštas.

Didžiausios netektys: S. Butterfieldas, Ch. Lewisas, E. Dimša.

Prognozė: 7 vieta.

Komentaras. Klubo direktorius Eimantas Skersis: „Reguliariajame sezone mūsų tikslas – būti šešetuke. Vėliau sieksime patekti tarp keturių stipriausiųjų. Daug kas galvoja, kad mes susilpnėjome. Aš taip nemanau. Pavyko įsigyti gerų krepšininkų. Būsime konkurencingi. Jei kalbėtume apie legionierius, turime aukšto lygio protingą įžaidėją J. Biggsą, solidžiai kontrolinėse rungtynėse atrodė A. Bestas. „Juventus“ biudžetas išliko daugmaž toks pat kaip pernai, gal 2-3 proc. bus didesnis. Gautume papildomai 100 tūkst. eurų, jei patektume į pagrindines FIBA Čempionų lygos varžybas. Šulskiui tikrai didelių pinigų nemokėsime. Smagu, kad jis pasirinko būtent mus“.

„Vytautas“

Prienų-Birštono komanda lieka ištikima savo principams - jai vėl atstovaus tik Lietuvos krepšininkai. Praėjusį sezoną „Vytauto“ aprangą trumpai vilkėjo ukrainietis Serhijus Zahreba, bet tik dėl to, kad traumą patyrė Vilmantas Dilys.

2015-2016 m. čempionato reguliariajame sezone prieniškiai liko ketvirti ir tik per plauką neužėmė trečiosios vietos. Tačiau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape Virginijaus Šeškaus auklėtiniai kapituliavo prieš Uteną, nors turėjo namų aikštės persvarą.

REKLAMA

„Vytauto“ biudžetas, palyginti su praėjusiu sezonu, nepadidėjo, tačiau vis tiek pavyko suburti neblogą kapelą. Į V. Šeškaus diriguojamą ekipą noriai ateina 30-mečiai ar šiek tiek vyresni žaidėjai, kurie nebeplanuoja kilti į dideles aukštumas – jie, žino, kad treniruotės čia nesunkios ir per jas nereikia arti pakabinus liežuvį.

Bet lazda turi du galus – dėl prastokos krepšininkų fizinės būklė antroje sezono dalyje neretai pasipila traumos. Taip nutiko ir praėjusį sezoną.

Prienų-Birštono klubas patrauklus ir tiems žaidėjams, kurie nori pasiekti solidžius statistikos rodiklius. „Vytautas“ propaguoja puolamąjį krepšinį. Prieniškiai paprastai savo gretose turi ne vieną snaiperį ir atlieka labai daug tolimų metimų. Tiesa, šis sezonas gai būti išimtis – pasitraukus Šarūnui Vasiliauskui ir Gyčiui Sirutavičiui komandoje dabar tik vienas solidus metikas – Tomas Delininkaitis.

Be jo, svarbius vaidmenis turėtų atlikti „Žalgirio“ paskolintas Vytenis Lipkevičius, prieš keletą metų itin perspektyviu vadintas Vytenis Čižauskas, grįžęs „sūnus paklydėlis“ Artūras Valeika, buvęs „Nevėžio“ lyderis Mindaugas Kupšas, anksčiau „Žalgiryje“ rungtyniavęs Tomas Dimša, iš Utenos atvykęs Saulius Kulvietis.

Jiems efektyviai padėti gali aukštaūgis Regimantas Miniotas, prieš tai atstovavęs „Žalgirio“ dubleriams, taip pat į ekipą grįžęs Martynas Linkevičius, klubo senbuvis Paulius Ivanauskas. „Vytauto“ gretose bus ir abu vyriausiojo trenerio sūnūs – Edvinas ir Domantas.

REKLAMA

Nors Prienų-Birštono klube neliko trijų svarbiausių asų (Laimono Kisieliaus, Vytauto Šulskio ir Šarūno Vasiliausko), „Vytautas“ popieriuje tikrai neatrodo prastai. Ekipa gali pasigirti gana ilgu atsarginių žaidėjų suolu.

Svarbiausi pirkiniai: T. Delininkaitis, V. Lipkevičius, A. Valeika, M. Kupšas, S. Kulvietis, V. Čižauskas, T. Dimša.

Didžiausios netektys: L. Kisielius, V. Šulskis, Š. Vasiliauskas.

Prognozė: 5 vieta.

Komantaras. Vyriausiasis treneris V. Šeškus: „Klubo vadovai kategoriškai nekelia tikslo patekti į pirmąjį ketvertą, bet mes pastaraisiais metais visada siekiame patekti į pusfinalį. Šįkart tai bus padaryti be galo sudėtinga, nes dauguma klubų turi daugiau pinigų nei pernai. Manau, kad mes pagal biudžetą esame septintoje vietoje. „Vytauto“ sudėtis šį sezoną kiek silpnesnė nei praėjusį. Labai daug kas priklausys, kaip atrodys mūsų įžaidėjai, pirmiausia – Čižauskas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų