REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Nepriklausomybės aikštė prie Seimo rūmų

Iki Seimo rinkimų belikus mažiau negu mėnesiui, politinės partijos skuba pristatyti savo programas, supažindina su politikais, kurie esą turėtų pakeisti dabartinius ministrus. Ne paslaptis, kad vienu geidžiamiausių postų yra ne tik premjero, bet ir Seimo pirmininko kėdė, mat šias pareigas užėmęs politikas tampa antruoju pagal svarbą asmeniu valstybėje, galinčiu pavaduoti ir patį prezidentą.

12

Iki Seimo rinkimų belikus mažiau negu mėnesiui, politinės partijos skuba pristatyti savo programas, supažindina su politikais, kurie esą turėtų pakeisti dabartinius ministrus. Ne paslaptis, kad vienu geidžiamiausių postų yra ne tik premjero, bet ir Seimo pirmininko kėdė, mat šias pareigas užėmęs politikas tampa antruoju pagal svarbą asmeniu valstybėje, galinčiu pavaduoti ir patį prezidentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo tv3.lt domėjosi, kokius kolegas Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų vadovybės atstovai norėtų matyti parlamento pirmininko kėdėje.

REKLAMA

Tiesa, daugelis jų teigia, kad skirtingai negu kalbant apie šešėlinius ministrų kabinetus, Seimo pirmininko pozicija neretai tampa kone didžiausiu derybų objektu, klijuojant valdančiąją koaliciją. Vis dėlto, partijų atstovai neslepia, kad apie galimus parlamento vadovus jau yra diskutavę ir kai kurios partijos turi potencialius kandidatus.

Dabartinė pirmininkė gali būti pakeista

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis portalui tv3.lt teigė, kad dabartinė Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, pasibaigus parlamento kadencijai, kaip partijos deleguoti ministrai bus vertinama ir tada, paaiškės, ar politikė gali vėl kandidatuoti į parlamento vadovo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano asmenine nuomone, L. Graužinienė tikrai dirbo nuoširdžiai, stengėsi ir yra dalykų, kurie pavyko. Prisiminkime, kad ji pirmoji, kaip pirmoji valstybės vadovė, nuvyko vizitu į Maidaną. Yra daug darbų padarytų gerų.

Kai kur, kai kuriose vienokiose ar kitokiose smulkmenose buvo padarytų vienokių ar kitokių dalykų ar formos atžvilgiu, kuriuos Jūs, žiniasklaida, išpūtėte – turiu omeny, vieną ar kitą sakinį ne taip pasakytą, vieną ar kitą žodį ne taip pasakytą. Nors pastaruoju metu matau, kad keičiasi situacija, bet pradžioje politinės patirties arba gana kieto politinio spaudimo galėjo būti ir daugiau“, – savo nuomonę apie L. Graužinienės pasirodymą Seimo pirmininkės pozicijoje pateikė V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbiečių“ vadovas pabrėžė, kad be L. Graužinienės Seimo pirmininko poziciją galėtų užimti ir kiti partijos atstovai.

„Mes turime partijoje buvusių Seimo pirmininkų. Aš turiu omenyje, A. Paulauską, V. Gedvilą. Mes turime žmonių, kurie užėmė ir vadovavo struktūroms tiek Seime, tiek Vyriausybėje. Iš tiesų žmonių, kurie galėtų užimti vienas ar kitas pozicijas Seimo vadovybėje, tai mes turime ne vieną ir ne du. Tai galėtų būti ir komitetų pirmininkai“, – apie kitus galimus kandidatus į Seimo pirmininkus kalbėjo V. Mazuronis.

REKLAMA

Šiuo metu Darbo partijos atstovai vadovauja šešiems Seimo komitetams: Biudžeto ir finansų komitetui vadovauja Petras Narkevičius, Kaimo reikalų komitetui – Petras Čimbaras, Sveikatos reikalų komitetui – Dangutė Mikutienė, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui – Valentinas Bukauskas, Žmogaus teisių komitetui – Zita Žvikienė.

Artūras Paulauskas Seimo pirmininku buvo išrinktas 2004 m. Po dviejų metų politikas buvo nušalintas nuo posto slaptu balsavimu, kilus skandalui dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba. Šiuo metu A. Paulauskas vadovauja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

REKLAMA

Vydas Gedvilas parlamento vadovu buvo išrinktas po 2012 m. Seimo rinkimų, tačiau po 2013 m. Apeliacinio teismo apkaltinamojo nuosprendžio „darbiečių“ lyderiams Vytautui Gapšiui, Viktorui Uspaskichui, Vitalijai Vonžutaitei vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, pasitraukė iš posto ir šiuo metu dirba Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

Iš pavaduotojų į vadovo kėdę

Didžiausios valdančiosios koalicijos Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas portalui tv3.lt teigė, kad socdemai apie konkrečius asmenis, kurie galėtų vadovauti parlamentui po rinkimų, diskutavę nebuvo, tačiau tokių žmonių partija tikrai turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sysas neslėpė, jog Seimo pirmininku galėtų tapti ir jis pats.

„Diskusijos apie tai dažniausiai vyksta, jei laimine rinkimus ir bandoma dėlioti koalicija, Vyriausybė. [...] Turime patirties ir aš, ir G. Kirkilas, esame pirmininko pavaduotojai, buvo pavaduotoju J. Bernatonis. Pas mus partijoje yra žmonių su patirtimi, kurie galėtų būti (Seimo pirmininku – tv3.lt), tai iš jų ir spręsime“, – nedaugžodžiavo A. Sysas.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas A. Sysas renkamas į Seimą nuo 1996 m., 2012 m. išrinktas ir tebedirba iki šiol Seimo pirmininko pavaduotoju.

REKLAMA

Kitas LSDP vicepirmininkas G. Kirkilas taip pat dirba Seimo pirmininko pavaduotoju, Seime užima Europos reikalų komiteto vadovo postą. Socdemas vadovavo XIV šalies Vyriausybei, yra dirbęs krašto apsaugos ministro pareigose.

Šiuo metu teisingumo ministro postą užimantis Juozas Bernatonis 1993-1996 m. dirbo Seimo pirmininko pavaduotoju, 2001-2003 m. – vidaus reikalų ministras Algirdo Mykolo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje.

Ar konservatorė sugrįš į buvusias pareigas?

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys pažymėjo, kad kol kas konservatoriai orientuojasi į kandidatus formuoti ministrų kabinetą, o dėl Seimo pirmininko posto diskusijos esą bus pradėtos po rinkimų.

REKLAMA

„Kandidatų mes turėsime tikrai ne vieną pasiūlyti. Mes turime puikių pavyzdžių, kurie puikiai tvarkėsi pareigose – ir I. Degutienė, ir nemažai žmonių, kurie yra ministrų sąrašuose. [...] I. Degutienės pavyzdys. Ji turi ir patirtį, ir kompetenciją, ir labai geba sutarti su skirtingų nuomonių žmonėmis ir frakcijomis. Ji, ko gero, buvo viena geriausių Seimo pirmininkių per visą Seimų istoriją“, – portalui tv3.lt užsiminė D. Kreivys.

Irena Degutienė 1996-2000 m. dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministre, 1999 m. laikinai ėjo ministrės pirmininkės pareigas, 2008-2012 m. konservatorė buvo Seimo pirmininke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskutavo ir apie skandalingąjį ministrą

Portalo tv3.lt kalbintas valdančiosios koalicijos partnerių partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabo vadovas Remigijus Žemaitaitis užsiminė, kad „tvarkiečiai“ konkrečius politikus, kurie galėtų užimti Seimo pirmininko postą nėra išrinkę, tačiau apie potencialius kandidatus diskutavo.

„Kada kilo diskusijos tarp partiečių, tai buvo diskutuoti du dalykai – buvo iškelta mano kandidatūra kaip tam tikras pamąstymas, kodėl negalėčiau būti, nes esu Ekonomikos komiteto pirmininkas ir patirtis, ir buvo to paties Seimo vicepirmininko K. Komskio kandidatūrą. Taip ir buvo kalbėta ir apie K. Trečioko kandidatūrą“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

REKLAMA

R. Žemaitaitis yra dirbęs įvairių teismuose teisėjų padėjėju, į Seimą išrinktas 2008 ir 2012 m. Šiuo metu „tvarkiečių“ atstovas vadovauja Seimo Ekonomikos komitetui.

Kęstas Komskis yra ilgametis Pagėgių savivaldybės tarybos narys, buvęs savivaldybės meras, dabartinis Seimo pirmininko pavaduotojas.

„Tvarkiečių“ deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, 2014 m. šiame poste pakeitęs V. Mazuronį, yra buvęs ilgametis Telšių rajono savivaldybės tarybos narys.

Šių metų kovą aplinkos ministras įsivėlė į skandalą, kai paviešintos Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir Vyriausybės atstovų pokalbių išklotinės. Jos rodo, kad kurorto meras derino Vyriausybės nutarimo reikalus su K. Trečioku, leisdamas suprasti, kad tai bus naudinga teisme dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. Aplinkos ministras, kaip rodė ikiteisminio tyrimo medžiaga, į R. Malinausko prašymus reagavo pasakymu: „Gerai. Tuo kancleriui duosiu „zadanije (užduotį – tv3.lt)“. Tiesa, teisėsaugą tyrimą dėl galimai daryti neteisėto poveikio šiame skandale nutraukė.

REKLAMA

Žmogus su antpečiais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis portalui tv3.lt patvirtino, kad LVŽS Seimo pirmininko kėdėje, jei Seimo rinkimai partijai susiklostytų sėkmingai norėtų matyti buvusį policijos generalinį komisarą ir vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį.

„Jeigu rinkimus absoliučiai laimėtume, tai tokiu atveju tikriausiai sprendimas būtų, kad B. Ropė būtų į premjerus, o S. Skvernelis – į Seimo pirmininkus. [...]

Jeigu būtų didžiulė frakcija, tai mano buvimas kaip frakcijos vadovo ir S. Skvernelio buvimas Seimo pirmininku duotų pakankamą svorį Seimui, kuris tikrai galėtų pakankamai atsakingai ir sistemiškai valdyti Vyriausybę, sudarytą iš profesionalų“, – apie savo planus kalbėjo LVŽS vadovas R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelis yra LVŽS kandidatų į Seimą sąrašo lyderis, 2008-2011 m. jis dirbo policijos generalinio komisaro pavaduotoju, 2011-2014 m. – policijos generaliu komisaru, 2014-2016 m. – vidaus reikalų ministru.

Išduoti nedrįsta

Neoficialiomis žiniomis, opozicinis Liberalų sąjūdis partijos viduje diskutuoja apie galimą parlamentaro Gintaro Steponavičiaus kandidatūrą į Seimo pirmininkus.

G. Steponavičius 2000-2004 m., 2005-2008 m. dirbo Seimo pirmininko pavaduotojo pareigose, XV Vyriausybėje užėmė švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Tiesa, Liberalų sąjūdžio atstovai apie svarstymus, jog G. Steponavičius būtų tinkamas kandidatas į parlamento vadovus, portalui tv3.lt nepatvirtino.

„Išliksiu kuklus ir nevardysiu kandidatų. Nespėliokime, nes nesame įvardiję“, – teigė partijos kandidatų į Seimą sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas.

„Dėl Seimo pirmininko mes nekalbėjome. Tai yra koalicinis klausimas. [...] Šia tema nėra, ką komentuoti“, – aiškino pats G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų