REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarų pasaulį vis dažniau sukrečia programišių suorganizuoti duomenų nutekinimo skandalai, už kurių ekspertai įžvelgia Rusijos spec. tarnybų įtaką.

Vakarų pasaulį vis dažniau sukrečia programišių suorganizuoti duomenų nutekinimo skandalai, už kurių ekspertai įžvelgia Rusijos spec. tarnybų įtaką.

REKLAMA

Šią savaitę įvykdytas programišių puolimas prieš Tarptautinę antidopingo agentūrą (WADA) – toli gražu ne pirmasis kibernetinis nusikaltimas, kuriame įžvelgiamas Rusijos pėdsakas. Vien per pastaruosius kelerius metus programišiai iš Rusijos ne vieną sykį buvo kaltinami įsilaužimais į užsienio valdžios sistemas ir aukštas pareigas užimančių politikų elektroninio pašto dėžutes. „Deutsche Welle“ parinko pačius žymiausius incidentus.

Įsilaužimas į WADA duomenų bazė

Rugsėjo 13-ąją WADA patvirtino, kad programišių grupė „Fancy Bear“ (arba „Tsar Team (APT28)), veikianti Rusijos interesams, neteisėtu būdu įgijo prieigą prie programos, atsakingos už organizacijos duomenų bazės administravimą. Skelbiama, kad kibernetiniams nusikaltėliams į rankas pateko konfidencialūs medicininiai duomenys – leidimas vartoti tam tikrų (dažniausiai – draudžiamų) terapinių preparatų, kuriuos patvirtino tarptautinės sporto federacijos ir nacionalinės antidopingo agentūros.

REKLAMA
REKLAMA

Paviešinus dokumentus paaiškėjo, kad draudžiamus preparatus terapiniais tikslais vartojo amerikiečių teniso žvaigždės Serena ir Venus Williams, o taip pat keturiskart Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių čempionė Simona Biles. Amerikos sportininkės atmetė kaltinimus dėl dopingo vartojimo.

REKLAMA

„Man diagnozuotas dėmesio stokos ir hiperaktyvumo sindromas, ir dėl to aš nuo vaikystės vartoju vaistus. Prašau, supraskite, aš tikiu „švariu“ sportu. Aš visada laikiausi antidopinginių reikalavimų ir taip elgsiuosi toliau, nes sąžiningumas yra būtinas sporte ir labai svarbus man pačiai“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė sportininkė. Ji, anot paviešintų duomenų, kelis metus su WADA leidimu vartojo amfetaminą. Programišių puolimą pasmerkė JAV antidopingo agentūra (USADA).

Hillary Clinton puolimas

2016 metų vasarą plataus masto puolimo sulaukė JAV demokratų partijos nacionalinis komitetas. Programišiai „Wikileaks“ portale paviešino beveik 20 tūkst. laiškų, susijusių su demokratų kandidate į prezidentus Hillary Clinton. Iš jų paaiškėjo, kad partijos vadovybė protegavo H. Clinton, netgi stengėsi sutrikdyti jos pagrindinio konkurento Berni Sanderso kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio „The New Yor Times“, kuris rėmėsi šaltiniais JAV teisėsaugoje, už šio išpuolio taip pat gali slėptis „Fancy Bear“ programišiai. Anot leidinio duomenų, kibernetiniai nusikalteliai šiuo vardu yra susiję su Rusijos žvalgyba (GRU). Šio nusikaltimo tyrimo ėmėsi JAV teisingumo ministerijos nacionalinio saugumo skyrius, o tai gali reikšti, kad už H. Clinton rinkimų štabo puolimo stovi užsienio valstybės agentai.

Programišiai, įsilaužę į Demokratų partijos paštą, gali būti susiję su eile kitų nusikaltimų. Anot naujienų agentūros „Bloomberg“, ta pati grupuotė įsilaužė į buvusio NATO pajėgų vado Europoje Phillipo Breedlove’o paštą, o taip pat George’o Soroso fondo duomenų bazę. Programišiai paviešino duomenis tinklapyje dcleaks.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Angelos Merkel partijos puolimas

Gegužės pradžioje pasirodė pranešimas apie tai, kad nežinomi asmenys bando įsilaužti į Krikščionių demokratų sąjungos – įeinančios į Angelos Merkel valdančiąją koaliciją, serverius. Šią informaciją patvirtino partijos atstovai Berlyne.

Piktavaliai bandė gauti prieigą prie partijos ir asmeninių šios partijos narių duomenų. Anot ekspertų, už šio puolimo slypi „Pawn Storm“ programišiai. Manoma, kad ji yra susijusi su Rusijos spec. tarnybomis, tačiau surinkti reikiamų įrodymų tokiais atvejais yra itin sudėtinga.

Bundestago kompiuterių tinklo puolimas

Tai nėra pirmasis programišių organizuotas vokiečių valdžios institucijų puolimas. 2014 metais nusikaltėliai įsilaužė į Bundestago vidinį tinklą: jiems pavyko gauti prieigą prie 14 parlamento serverių, įskaitant ir pagrindinį, kuriame saugomi duomenų bazių kodai.

REKLAMA

Tuomet programišių puolimas pasirodė toks rimtas, kad IT specialistai nusprendė visiškai atjungti visą parlamento kompiuterinę sistemą nuo tinklo kelioms dienoms, kol bus išspręstos saugumo spragos.

Vokietijos pareigūnai įsitikinę: nusikaltėliai norėjo gauti priėjimą prie svarbios politinės informacijos, pavyzdžiui, asmeninių deputatų ir ministrų telefonų numerių, ar konfidencialių dokumentų. Kokia informacija pateko programišiams į rankas iki šiol nėra žinoma. „Der Spiegel“ kalbintas aukštas pareigas užimantis vienos iš Vokietijos saugumo tarnybų pareigūnas įsitikinęs, kad už šio kibernetinio išpuolio stovi Rusijos saugumo tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų