REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinė antidopingo agentūra antradienį pasmerkė Rusijos kompiuterinius įsilaužėlius, sugebėjusius prieiti prie šios organizacijos duomenų bazės ir paviešinti konfidencialius įrašus apie JAV olimpinės gimnastės Simone Biles  ir garsiųjų teniso seserų Venus bei Serenos Williams sveikatą.

Pasaulinė antidopingo agentūra antradienį pasmerkė Rusijos kompiuterinius įsilaužėlius, sugebėjusius prieiti prie šios organizacijos duomenų bazės ir paviešinti konfidencialius įrašus apie JAV olimpinės gimnastės Simone Biles  ir garsiųjų teniso seserų Venus bei Serenos Williams sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

WADA pranešime sakoma, kad Rusijos kibernetinio šnipinėjimo grupė „Tsar Team“ (APT28), dar žinoma kaip „Fancy Bears“, įsilaužė į Antidopingo administravimo ir vadybos sistemos (ADAMS) duomenų bazę.

REKLAMA

Programišiai paskelbė informacijos apie S.Biles, seseris Williams ir  JAV krepšininkę Elena Delle Donne.

Savo tinklalapyje „Fancy Bears“ tvirtina, kad JAV sportininkai olimpiadose „žaidė gerai, bet nesąžiningai“.

Visgi ši grupė nepaskelbė jokių dokumentų, įrodančių, kad kuri nors iš minimų atlečių vartojo dopingą ar kitaip sukčiavo.

Paviešintuose failuose esama informacijos, kad sportininkėms buvo suteikta išimtis vartoti įvairius vaistinius preparatus dėl pateisinamų priežasčių, o tokia praktika sporto pasaulyje yra įprasta.

REKLAMA
REKLAMA

JAV antidopingo agentūra (USADA) pareiškė, kad šis nutekinimas yra „bailus ir bjaurus“ mėginimas apšmeižti minėtas keturias atletes.

„Kiekvienu atveju šios atletės viską darė teisingai, laikydamosi tarptautinių taisyklių, kad gautų leidimą naudoti reikalingus vaistus“, – sakė USADA vykdomasis direktorius Travisas Tygartas 

„Kibernetinis kabinėjimasis prie nekaltų atlečių, vykdytas šių programišių, yra bailus ir bjaurus“, – pridūrė T.Tygartas, įtakingas kovos su dopingu pareigūnas, padėjęs demaskuoti sukčiavusį JAV dviratininką Lance'ą Armstrongą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikiu švariu sportu“

S.Biles „Twitter“ paskelbė, kad nuo vaikystės vartojo vaistus dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (ADHD).

„Žinokite, kad tikiu švariu sportu, visuomet laikiausi taisyklių ir toliau taip darysiu, nes sąžiningas rungtyniavimas yra lemiamas sportui ir labai svarbus man“, – sakė S.Biles, Rio de Žaneiro olimpiadoje laimėjusi keturis aukso medalius ir tapusi viena šių žaidynių žvaigždžių.

V.Williams savo ruožtu išreiškė „nusivylimą“ dėl kibernetinės atakos ir pareiškė: „Aš esu viena tvirčiausių šalininkių (to, kad būtų) išlaikytas aukščiausias ... sporto sąžiningumo lygis.“

REKLAMA

E.Delle Donne savo „Twitter“ žinutėje tik pasijuokė iš informacijos nutekinimo.

„Norėčiau padėkoti įsilaužėliams už pranešimą pasauliui, kad teisėtai vartoju receptinius vaistus dėl man diagnozuotos ligos, pagal WADA man suteiktą išimtį. Ačiū, vaikinai!“ – parašė krepšininkė.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atstovė sakė, kad informacija buvo nutekinta „aiškiai siekiant suteršti švarių atletų reputaciją“, ir pakartojo, kad nebuvo pažeistos jokios taisyklės.

Šie duomenys buvo pavogti vos kelios savaitės po to, kai įsilaužėliai gavo prieigą prie WADA bylos apie dopingo vartojimą Rusijoje demaskavusią Juliją Stepanovą.

REKLAMA

J.Stepanova, kuri dabar slapstosi Jungtinėse Valstijose, po minėtos kibernetinės atakos sakė, kad baiminasi dėl savo gyvybės. „WADA labai apgailestauja dėl šios padėties ir labai gerai supranta grėsmę, sukeltą atletams, kurių konfidenciali informacija buvo atskleista per šį nusikalstamą aktą“, – sakoma WADA generalinio direktoriaus Olivier Niggli (Olivjė Niglio) pareiškime.

„WADA smerkia šias tebesitęsiančias kibernetines atakas, vykdomas bandant pakirsti WADA ir pasaulinę kovos su dopingu sistemą“, – pridūrė O.Niggli.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

WADA nurodė mananti, kad naujausias įsilaužimas veikiausiai buvo įvykdytas nusikaltėliams surinkus informacijos apgaulės būdu, kai pasirinktiems taikiniams išsiunčiami elektroniniai laiškai nuo neva pažįstamų žmonių. Agentūra pažymėjo, kad įsilaužėliai pavogė ADAMS duomenis, susijusius tik su Rio de Žaneiro olimpiadoje dalyvavusiais sportininkais.

„Nusikalstami veiksmai“

Įsilaužimas buvo įvykdytas po virtinės WADA tyrimų, per kuriuos iškilo įtarimai dėl Rusijoje tikriausiai jau ne vienerius metus vykdomus didžiulio masto valstybės remiamos dopingo vartojimo programos.

REKLAMA

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija uždraudė Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje. Šis žingsnis supykdė Kremlių – Maskva jį pavadino politiškai motyvuotu.

Tačiau nepriklausomoje ataskaitoje, kurią užsakė WADA ir kurią liepos mėnesį paskelbė kanadiečių teisės profesorius Richardas McLarenas (Ričardas Maklarenas), daroma išvada, kad Rusija vykdė sudėtingą schemą, kaip išvengti dopingo testų per 2014 metų žiemos olimpiadą Sočyje.

WADA direktorius O.Niggli sakė, kad įsilaužimas į agentūrą trukdys Rusijos pastangoms vėl integruotis į sporto pasaulį.

REKLAMA

„Šie nusikalstami veiksmai sukelia didelį pavojų pasaulinės dopingo priešininkų bendruomenės pastangoms atkurti pasitikėjimą Rusija“, – sakė O.Niggli.

Tačiau „Fancy Bears“ užsiminė, kad ketina paskelbti ir daugiau informacijos.

„Tai tik ledkalnio viršūnė, – sakoma grupės interneto svetainėje. – Greitu laiku laukite sensacingų įrodymų, kad garsūs atletai vartoja dopingo preparatus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų