REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu jau pastebimos žemesnės daržovių kainos prekybos centruose palyginti su praeitais metais. Ekspertų teigimu, tam įtakos turėjo geresnis derlius. Tačiau ar jo užteks ir žiemai, kuomet taip pat norėsis pigesnės lietuviškos produkcijos?

Šiuo metu jau pastebimos žemesnės daržovių kainos prekybos centruose palyginti su praeitais metais. Ekspertų teigimu, tam įtakos turėjo geresnis derlius. Tačiau ar jo užteks ir žiemai, kuomet taip pat norėsis pigesnės lietuviškos produkcijos?

REKLAMA

„Šiais metais buvo geresnis derlius. Praėjusiais metais buvo sausringesnė vasara, todėl daržovių kainos, ypač lietuviškų morkų, buvo didesnės. Šiemet buvo daugiau drėgmės, todėl ir visos lietuviškos daržovės pigesnės, net bulvės, kurių pirmasis nukasimas buvo problematiškas dėl liūčių, mat ūkininkai negalėjo įvažiuoti į laukus“, – komentuoja Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPIA) vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vyriausioji specialistė Asta Ramaškevičienė, kuri taip pat vykdo ir maisto produktų kainų kitimo prekybos centruose stebėseną tvirtina, kad nors šiemet klimato sąlygos geresnės, yra tikimybė, kad vėliau gali brangti bulvės, nes gali būti, kad pradės pūti. Dėl to jos bus skubiai išparduodamos mažesnėmis kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos turėtų būti mažesnės nei praeitais metais

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė teigia, kad kol kas sunku prognozuoti tikslias kainas, nes dar neįvertintas galutinis derlius, jo kokybė.

REKLAMA

„Iš pradžių Lietuvos prognozės buvo ne kokios, manyta, kad derliaus kokybė prasta ir nebus ko suvežti į saugyklas. Tačiau Lietuvoje ir kitose šalyse yra padidinti daržovių plotai. Jeigu derlius ir prastesnis, galbūt padidėję plotai Lietuvoje ir kitose šalyse kompensuos tas netektis“, – komentuoja Z. Cironkienė.

Žvelgiant į dabartines tendencijas, LDAA direktorė informuoja, kad kokybės problemų kilo su tomis daržovėmis, kurios buvo pasodintos žemesnėse vietose. Dėl didelio kritulių kiekio daržovės pradėjo pūti. Be to, buvo didelis kenkėjų, pavyzdžiui, kopūstinių musių antplūdis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepalankių faktoriui derliui buvo daug. Tačiau vieniems augintojams pasisekė prasčiau, kitiems geriau. Pavyzdžiui, Suvalkijoje buvo mažiau kritulių“, – pasakoja Z. Cironkienė.

Visgi ekspertė A. Ramaškevičienė pastebi, kad ateinančius 2–3 mėnesius didelių pokyčių nesulauksime, kainų pokytis pasijaus po Naujų metų.

„Priklausys nuo to, kaip laikysis derlius. Kadangi toks drėgnas laikas buvo pačioje brendimo pabaigoje, yra tikimybė, kad gali prasčiau laikytis. Bet jeigu dabar laikosi šilti, sausi orai, daržovės nebus šlapiai nuimtos, viskas bus gerai“, – sako ji.

Pasak jos, greičiausiai, kad jei daržovės ir brangs, jos gali priartėti prie pernykštės kainos, tačiau galimybių, kad viršytų – nesimato. Išskyrus česnakus ir pomidorus. Mat šie jau dabar daug brangesni nei praeitais metais. Pavyzdžiui, praeitais metais česnakai kainavo 2,64 Eur už kg, o šiemet jau 4,56. Lietuviški pomidorai pernai kainavo 0,99 Eur už kg, o šiemet 1,22 Eur. Pomidorų kaina kito dėl lietingo rugpjūčio, o pasak ekspertės, jau ir jaučiama, kad turėtas derlius eina į pabaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainas koreguos Lenkijos derlius

Ypač didelę įtaką daro Lenkijos derlius. Pasak Z. Cironkienės, kol kas Lenkijoje prognozuojamas geras derlius, o tai reiškia mažas kainas.

„Lenkijos produkcija visoje Europoje dempinguos produkcijos kainą. Ten jos užauginama daug ir dažnai ne pačios geriausios kokybės, dėl to rinkoje atsiranda pigesnių produktų. Vartotojas, kuris norės kokybiškos ir vietoje išaugintos produkcijos, savaime suprantama, mokės daugiau nei už tą, kuri perteklinė ir keliauja iš kaimyninių šalių“, – sako pašnekovė.

Ji teigia, kad lenkiški pigūs produktai sudaro pretekstą produkcijos supirkėjams spausti ir vietinius augintojus dėl mažesnių kainų.

REKLAMA

A. Ramaškevičienės teigimu, Lietuvoje kainų didėjimas prasideda po Naujų metų, ypač jei trūksta daržovių. Tačiau Lietuvoje jų trūkti neturėtų, nes iškilus šiai problemai padėtų kaimynė Lenkija.

„Lietuva nėra tokia šalis, kuri būtų atskirta nuo viso pasaulio. Mums įtaką daro europinės kainos, Lenkijos kainos. O pas juos šiemet oro sąlygos pakankamai palankios, reiškia produkcijos tikrai pakankamas kiekis. Tai nulemia kainų mažėjimą“, – komentuoja ekspertė.

Tą patį patvirtina ir L. Vilimas. Jis neatmeta galimybės, kad Lenkijai pasiūlius pigesnės produkcijos, prekybos tinklai būtent šią ir rinksis.

„Prekybos tinklai visuomet stengiasi užtikrinti pirkėjams geriausią kainos ir kokybės santykį, pasiūlo platų prekių asortimentą. Taip ir su daržovėmis. Manau, kad didžioji dauguma siūlys lietuviškas daržoves, bet lenkiškas taip pat pardavinės dėl jų žemos kainos“, – sako jis.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų