REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos parlamento rinkimus stebėję nevyriausybinių organizacijų ir opozicijos atstovai sako užfiksavę dešimtis pažeidimų. Anot jų, dalis žmonių buvo prievarta siunčiami balsuoti iš anksto, o rezultatai buvo masiškai klastojami.

Baltarusijos parlamento rinkimus stebėję nevyriausybinių organizacijų ir opozicijos atstovai sako užfiksavę dešimtis pažeidimų. Anot jų, dalis žmonių buvo prievarta siunčiami balsuoti iš anksto, o rezultatai buvo masiškai klastojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje antradienį rinkimų rezultatus pristatę Baltarusijos valdžios kritikai sakė, kad kai kuriose rinkimų apylinkėse iš anksto nuo antradienio iki šeštadienio balsavo dukart daugiau žmonių nei prieš ketveruis metus.

REKLAMA

„Paskutiniąją išankstinių rinkimų dieną galime matyti fantastišką aktyvumo augimą. Tai yra akivaizdus administracinis nurodymas: komisijos laukė iki paskutinės dienos ir kai pamatė, kad aktyvumas yra labai žemas, daugiau nei 30 proc. rinkėjų aktyvumo buvo dirbtinai sukurta rinkimų apylinkėse. Iš tiesų, šie rinkėjai niekada ir nebalsavo“, - sakė organizacijos „Žmogaus teisių gynėjai už laisvus rinkimus“ atstovas Uladzas Labkovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavo daugiau nei 500 asmenų

Oficialiais duomenimis, išankstiniuose rinkimuose dalyvavo apie 31 proc. rinkėjų.

Anot U.Labkovičiaus, nevyriausybinių organizacijų stebėtojai vienoje iš rinkimų apylinkių Gomelyje išankstinio balsavimo metu užfiksavo 92 atvykusius rinkėjus, tuo metu rinkimų komisija pateikė oficialius duomenis, jog balsavo daugiau nei 500 asmenų. U.Labkovičiaus teigimu, Minske, 94-oje apylinkėje viena iš rinkimų komisijos narių sulaukė skambučio iš jos namą administruojančios bendrovės, esą įvyko kanalizacjios avarija - vėliau paaiškėjo, kad pranešimas buvo melagingas. Moteriai trumpam palikus apylinkę, vos per 40 minučių likę du nariai užfiksavo, jog balsavo 400 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visoje šalyje per išankstinį balsavimą mes užfiksavome apie 18 proc. nuokrypį tarp stebėtojų užfiksuoto aktyvumo ir oficialių duomenų“, - teigė U.Labkovičius.

Nevyriausybininkai taip pat atkreipė dėmesį, jog kai kuriems kandidatams buvo sukurtos dirbtinės kliūtys dalyvauti rinkiminėje kampanijoje neleidžiant registruoti paramos fondo, užfiksuota keliadešimt atvejų, kuomet opozicijos kandidatai agitacijos metu susidūrė su cenzūra, informacijos iškraipymu valstybinėje žiniasklaidoje. Nevyriausybinių organizacijų atstovų teigimu, dalyvauti išankstiniame balsavime buvo verčiami valstybės tarnautojai, kariškiai, valstybinių įmonių darbininkai, studentai. Nevyriausybininkams, anot jo, pavyko užfiksuoti vaizdo įrašą, kuriame Magiliovo valstybinio Arkadijaus Kulešovo universiteto rektorius ragina studentus balsuoti iš anksto grasindamas to nepadariusiems įvairiomis sankcijomis.

REKLAMA

„Rektorius sakė, kad jei jie nebalsuos iš anksto, jie bus perkelti į nepažangiausiųjų sąrašus“, - sakė U.Labkovičius.

Nevyriausybininkų ir opozicionierių teigimu, kai kuriose apylinkėse buvo neįprastai didelis balsavusiųjų namuose skaičius, pavyzdžiui, Barysavo mieste namuose, oficialiais duomenimis, balsavo ketvirtadalis rinkėjų. Organizacijos pateikė ir nuotraukų, kuriose rinkimų komisijų nariai užfiksuoti vaikštantys su mobiliomis urnomis po miestą ir siūlantys rinkėjams „balsuoti namie“.

Rinkimų rezultatams skirtoje konferencijoje taip pat pažymėtas skaidrumo trūkumas skaičiuojant balsus: kaip ir ankstesniuose rinkimuose, Baltarusijoje kiekvienas rinkimų komisijos narys apylinkėse turi suskaičiuoti tik savo pasiimtą balsų krūvelę. Nors visi nariai yra prie vieno stalo, jie visiškai nemato kolegų darbo, biuleteniai nėra rodomi visiems. Juos mato tik rinkimų komisijos pirmininkas, tad apie galimų pažeidimų nėra galimybės nustatyti.

REKLAMA

Išaiškino didžiausius pažeidimus

„Buvo masiškai falsifikuojami aktyvumo duomenys, buvo trukdoma demokratinių jėgų atstovams pateikti į rinkimų komisijas, balsų skaičiavimas vyko nedemokratiškai. Tai įvertinę, mes negalime pripažinti šių rinkimų rezultatų, mes juos vertiname kaip nedemokratinius“, - BNS sakė Dzianisas Sadouskis, atstovaujantis opozicinei Krikščionių demokratų partijai.

Jo teigimu, esminis iššūkis valdžiai buvo ne patys rinkimų rezultatai, tačiau būtent rinkėjų aktyvumas, t.y. kad balsuotų daugiau nei pusė rinkėjų, nes būtent tuomet rinkimai, atsižvelgiant į nacionalinius įstatymus, laikomi įvykusiais. Stebėtojų duomenimis, bent 7-iose rinkimų apylinkėse šis procentas nebuvo pasiektas, todėl rinkimai čia turėtų būti laikomi neįvykusiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto rinkimus apžvelgę NVO ir opozicinių politinių jėgų atstovai pripažįsta, jog esama ir pažangos: pačių rinkimų dieną sekmadienį esminių pažeidimų nebuvo fiksuojama, taip pat nebuvo trukdoma rinkti gyventojų parašus opozicijos kandidatams,

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija pirmadienį pranešė, kad per sekmadienį vykusį balsavimą į Baltarusijos į parlamentą išrinktos dvi opozicijos kandidatės - Baltarusijos jungtinės pilietinės partijos (OGP) atstovė Ana Kanopackaja ir Baltarusių kalbos draugijos kandidatė Aliona Anisim. Tai pirmas toks atvejis autokratiškajam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai paklusnaus parlamento rinkimuose nuo 2008 metų. Likę daugiau kaip šimtas parlamentarų laikomi artimais A.Lukašenkos režimui.

Anksčiau šiais metais Europos Sąjunga panaikino sankcijas Baltarusijai, o A.Lukašenka, kurį JAV yra pavadinusios paskutiniu Europos diktatoriumi, toliau bando gerinti savo įvaizdį Vakarų akyse.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų