REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Nuotraukos (nuotr. Fotolia.com)

Maži, nekalti, kartais ir nuogi, žaidžiantys vaikučiai – tokių nuotraukų „Facebooke“ netrūksta. Tėvai nori parodyti savo mažylius draugams, o mažyliai tuomet, dažnai dar net nemoka kalbėti arba neturi balso teisės. Nors visuomenėje nuomonės dėl to išsiskiria, specialistai pataria geriau to nedaryti.

30

Maži, nekalti, kartais ir nuogi, žaidžiantys vaikučiai – tokių nuotraukų „Facebooke“ netrūksta. Tėvai nori parodyti savo mažylius draugams, o mažyliai tuomet, dažnai dar net nemoka kalbėti arba neturi balso teisės. Nors visuomenėje nuomonės dėl to išsiskiria, specialistai pataria geriau to nedaryti.

REKLAMA

„Facebooke“ – patogu

„Mamų radijo“ įkūrėja Laura Mazalienė, dažnai pasidalinanti savo mažylės nuotraukomis „Facebooke“, tv3.lt sakė, kad tai vyksta labai natūraliai.

„Abu su vyru naudojamės socialiniais tinklais, ten dalijamės įspūdžiais, kurie mums ir mūsų artimiems draugams kelia geras emocijas. Dukra yra labai didelė mūsų gyvenimo dalis, ji su mumis visur – kelionėse, namie, darbuose, tad, jei patenka į kadrą, neslepiame jos“, – sako moteris.

Reaguodama į dalies tėvų ir psichologų kritiką, kad vaikas pats negali pasisakyti, ko nori, todėl jo atvaizdo nereikėtų dėti, L. Mazalienė atsako juokais: juk vaikas daug ko negali pasakyti pats, ką nori valgyti ir kokį tikėjimą išpažinti.

REKLAMA
REKLAMA

„ Mes jokiu būdu savo dukrytės nesisaviname, bet kol kas pagrindinius jos sprendimus priimame mes. Nenoriu tikėti, kad vieną dieną ji supyks ant mūsų dėl to. Esame protingi žmonės, o su dukra turime ypatingą ryšį. Stengiamės būti jai ne tėvai, o draugai, kurie padeda atrasti savo gyvenimo kelią. Tačiau šalia to mes esame ir žmonės, kurie taip pat kuria ir savo gyvenimą. Turime daug draugų, gyvenančių užsienyje, tėveliai mūsų ne Vilniuje, užimtų daug laiko visiems atskirai siųsti dukros nuotraukas. Socialiniai tinklai supaprastina kai kuriuos dalykus“, – dalinasi L. Mazalienė.

REKLAMA

Jauna mama sako, kad kritikos dėl savo mažosios nuotraukų publikavimo „Facebooke“ nesulaukė ir ji nemano, kad viešina per daug nuotraukų.

„Nedarome to labai dažnai: nerodome kiekvieno dygstančio danties, ištarto žodžio ir t.t. Su kiekviena nuotrauka stengiamės siųsti kažkokią žinutę, dažniausiai ji kalba „apie mažus, bet nepaprastus dalykus, kuriuos mums parodo Deimilė“. Draugės ar mamos, kurios domisi mano veikla, pagiria dukrą, klausia iš kur perku rūbelius, žaislus. Tai yra labai normalu, mamiška“, – kalba moteris.

Saugo vaikus

Laidų vedėja ir dviejų vaikų mama Renata Šakalytė-Jakovleva sako, kad ji nelikusi savo vaikų fotografijų dėti į socialinį tinklą „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol vaikai maži ir kol už juos esame šimtu procentu atsakingi mes su vyru, jų fotografijų dėti nenorime. Tai darome todėl, kad įdėti nuotraukas yra mūsų sprendimas, o ne jų pačių. Mes galvojame, kad, kai vaikai patys bus atsakingi už save ir savo atvaizdą, jie galės ir spręsti, ar nori, kad jų veidą kažkas matytų, ar nenori“, – kalbėjo laidų vedėja.

Moteris sakė, kad tėvų tikslas yra saugoti vaikus nuo įvairių dalykų, o vaikų nuotraukos socialiniuose tinkluose gali būti panaudotos ir negražiems tikslams.

„Mes niekada nežinome, kas tas nuotraukas žiūri ir kas tuos vaikus mato, o žmonių yra įvairių. Ypač dedant nuogus kūdikius ir vaikus, nežinia, kas gali atsitikti ir kur tos nuotraukos gali pakliūti, kas jomis gali pasinaudoti. Kadangi esame vieši asmenys, manau, kad užtenka ir mūsų veidų, o vaikai juk netampa vieši dėl to, kad mes esame vieši“, – sakė R. Šakalytė-Jakovleva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pedofilų taikinys

Šeimos santykių lektorius ir vedinis psichologas Vaidas Arvasevičius smarkiai sukritikavo vaikų nuotraukų kėlimą į socialines erdves – tai, pasak jo, gali atsidurti pedofilų rankose, ko joks tėvas nenorėtų.

„Jei keliamos vaikų nuotraukos, jos tampa lengvu taikiniu nuo įvairiausių iškrypimų kenčiančių žmonių. Tokios nuotraukos – tai lengvas pedofilų grobis, jos gali būti išnaudotos netinkamai. Juk bet kas gali prieiti prie mūsų profilio.

Man nesmagu dėl to, kad vaikai tampa priemone suaugusiems dar labiau įsitvirtinti šiame pasaulyje: štai kokie mes šaunūs tėvai, štai koks mūsų augantis lėliukas. Taip, jis laimingas, kad auga, o kuo čia dėti mes? Kodėl mes vaiko sąskaita dar labiau sutvirtiname savo ego? Jau geriau žmonės parodytų savo talentus ar sugebėjimus: tegu deda savo dirbinius ar piešinius, o vaikai nėra mūsų talentas ar gebėjimas. Vaikai yra atskiri individai, jie niekam niekada nėra jokio priemonė“, – kalbėjo lektorius.

REKLAMA

Nepalanku energetiškai

V. Arvasevičius išskiria ir kitą, ezoterinį aspektą: anot jo, energetiškai viešinti savo vaiko nuotrauką nepalanku, nes ji nužiūrinėjama kitų žmonių, į tą atvaizdą dedami kitų žmonių troškimai.

„Mamos, tėčiai savo vaiką įsivaizduojame kaip tobuliausią angelą, tačiau ne visiems žmonėms patinka mūsų kūdikis ir ne visiems jis mielas. Tokios mintys subtiliame lygmenyje kelia tam tikras vibracijas, kurios nėra labai geros. Į atvaizdą gali pasižiūrėti ir pavydūs, ir pikti žmonės, su visokiausiomis mintimis, o tai yra visai nereikalinga. Vertinimai mažam vaikui ypač yra pavojingi, maži vaikai nepasiruošę vertinimui, savo klaidoms. Tad mano požiūriu, vaikų nuotraukų į socialinius tinklus dėti nederėtų“, – pasakojo lektorius.

REKLAMA

Pagarba kitam

Psichologas-psichoterapeutas Olegas Lapinas sako, kad kol kas vaikų nuotraukų kėlimą į socialinius tinklus sunku įvertinti, nes tai nėra toks senas reiškinys. Visgi tam tikros tendencijos matomos.

Facebookas skirtas bet kam. Jis neturi psichologinės, pedagoginės ar kitos paskirties. Jis kuriamas pačių žmonių ir tai, kad jie kelia savo vaikų nuotraukas, yra pačių žmonių reikalas. Su mažais vaikais paprastai tokiais klausimais nesitariam – kaip ir su kačiukais.

Be abejo, tai yra naujas kultūrinis reiškinys, kai privatus veiksmas tampa viešuoju veiksmu. Sunku pasakyti, ar tai yra gerai ar blogai, nes tai nėra toks senas reiškinys, kad būtų galima rasti aukų, paprastai tai apsiriboja vietos skandalais, jog kažkam tai nepatinka, ypač, jeigu vaikutis yra nuogas“, – sako O. Lapinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi psichologas nedaro skandalo ir dėl to, jog tėvai deda savo nuogų vaikų atvaizdus į internetą – galbūt, sako jis, bet kurį iš mūsų tėvai draugams rodydavo nuogą, o vaikai juk to nesupranta, nesuvokia ir prisimena.

Vidinės tėvų ribos

„Aš savo mažo vaiko atvaizdo į „Facebooką“ nedėčiau, nes tai yra mano privatus gyvenimas ir aš nenorėčiau visko į socialinę erdvę dėlioti. Tie žmonės, kurie savo vaikų nuotraukų į „Facebooką“ nededa, atskiria savo viešą ir privačią erdvę, tačiau visgi tai yra kiekvieno žmogaus reikalas, ką jis daro“, – sakė O. Lapinas.

Psichologas pastebi, kad savo „Facebooko“ profilyje yra įsidėjęs gyvenimo istorijos gabaliuką, o šalia jo – nuotrauką, kurioje matosi ir jo vaikai, tačiau jis žino, kad tai nuotraukai jo atžalos neprieštarauja, o jeigu prieštarautų, jis ją išimtų. Nuogų vaikučių nuotraukų psichologas tikrai nedėtų.

„Vis tik jeigu šeimoje yra sveiki santykiai, asmens privatumas ir santykiai tarp žmonių gerbiami. Dabar atrodo labai smagu, ką daro tavo vaikas, bet reikia pagalvoti apie tai: jeigu vaikas būtų vyresnis, ar tu norėtum, kad taip atsitiktų? Penkiamečiai ar šešiamečiai jau galėtų ir patys pasakyti, kad tos nuotraukos jiems nepatinka, ir tėvai galėtų jas išimti, o kūdikiai ar naujagimiai į tokį klausimą neatsakys – čia jau yra tėvų vidinių ribų klausimas, kaip jie jaučia“, – sakė O. Lapinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų