REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje nebetelpant kietojo kuro atliekoms, gali sutrikti atliekų surinkimas visoje Vilniaus apskrityje. Jų surinkėjai tikisi Aplinkos ministerijos leidimo visas atliekas vežti į sąvartynus, o rūšiavimo gamykla, kuri gali priimti tik dešimtadalį apskrityje surenkamų šiukšlių, norėtų leidimo kietąjį kurą vežti kitur.

Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje nebetelpant kietojo kuro atliekoms, gali sutrikti atliekų surinkimas visoje Vilniaus apskrityje. Jų surinkėjai tikisi Aplinkos ministerijos leidimo visas atliekas vežti į sąvartynus, o rūšiavimo gamykla, kuri gali priimti tik dešimtadalį apskrityje surenkamų šiukšlių, norėtų leidimo kietąjį kurą vežti kitur.

REKLAMA

 Šalia bendrovės „Energesman“ valdomos atliekų rūšiavimo gamyklos pirmadienį rikiavosi apie 20 bendrovių „VSA Vilnius“ ir „Ecoservice“ šiukšliavežių. „Ecoservice“ vadovas Vytautas Makauskas žurnalistams tvirtino, kad gamykla nebeįsileidžia atliekų.

„Čia susirinkusios atliekų surinkėjų mašinos iš visos Vilniaus apskrities ir pagal sudarytas sutartis mes privalėjo atliekas atvežti į mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginį. Kadangi vartai uždaryti ir neturime galimybės išsikrauti, laukiame savivaldybių, VAATC ir Vilniaus regioninio aplinkos apsaugos departamento sprendimų, ką su atliekomis daryti. VAATC mano, kad yra galimybė vežti į savartyną, bet mes norime raštiško patvirtinimo“, - teigė V.Makauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, jeigu tokia situacija užsitęs, bendrovei bus sunku surinkti atliekas Vilniaus apskrityje, nes šiukšliavežės stovės eilėse.

„Visi surinkėjai iš apskrities per parą vidutiniškai surenka virš 700 tūkst. tonų atliekų, o oficialus pranešimas yra, kad bus priimama tik 70 tūkst. tonų atliekų. Šiuo metu mašinos stovi čia ir negali sugrįžti ir rinkti atliekų. Bus paralyžiuotas laikinai darbas mieste. „Ecoservice“ iš regiono surenka aie 40 proc. atliekų“, - tvirtino V.Makauskas.

REKLAMA

„Energesman“ vadovas Donatas Majus kalbėjo, kad rūšiavimo gamykla nebegali priimti atliekų, nes ji perpildyta kietuoju kuru, skirtu deginti kogeneracinėse jėgainėse. Dabar „Energesman“ teritorijoje saugoma apie 15 tūkst. tonų kietojo kuro, ji neturi leidimo jį vežti saugoti į kitas vietas.

„Mes nuo šiandien priimame tiek atliekų, kiek yra teisinių legalių galimybių. Sprendimus, kurių reikia, mes siūlėme nuo metų pradžios. Situacija labai paprasta - degiąsias atliekas galima arba deginti, arba saugoti, arba šalinti į sąvartyną. Deginimo gamyklų Lietuvoje yra viena ir ji ne guminė. Mes buvome pradėję saugoti atliekas, bet saugojimo veikla po trijų dienų buvo nutraukta. Sąvartynuose saugojimas nėra galimas, o į sąvartynus šalinti mums irgi neleidžia“, - teigė D.Majus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, norint ištaisyti padėtį, Aplinkos ministerija turėtų leisti kietąjį kurą saugoti ne įmonės teritorijoje arba vežti jį į sąvartynus, pavyzdžiui, saugoti Visagine ir Elektrėnuose. D.Majus kalbėjo, kad Elektrėnuose galėtų tilpti 40 tūkst. tonų kietojo kuro, o problemą išspręstų ir Vilniuje bei Kaune pastatytos termofikacinės elektrinės.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius anksčiau BNS sakė, jog ministerija ruošia kietojo kuro laikymo taisyklių pakeitimus, kad būtų galima atsargas pervežti į kitą saugojimo vietą ir laikyti, kol bus pastatytos kogeneracinės elektrinės.

D.Majus taip pat pridūrė, kad panaši kuro pertekliaus situacija gali būti susidariusi ir kituose Lietuvos mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiuose. Jis BNS teigė, kad Vilniaus įrenginio teritorijoje vidutiniškai turėtų būti saugoma apie 2-3 tūkst. tonų atliekų, iš vieno tonos įrenginys pagamina 0,55 tonos kietojo kuro, o per mėnesį į Klaipėdos kogeneracinę jėgainę išvežama maždaug 4 tūkst. tonų atliekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje veikia 10 atliekų rūšiavimo gamyklų: dvi Kaune ir po vieną - Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Telšiuose ir Tauragėje.

Kietojo kuro atliekas leista vežti į Kazokiškių sąvartyną

Vilniaus apskrityje stringant atliekų surinkimui, apskrities atliekų tvarkymo centras leido atliekų rūšiavimo gamykloje Vilniuje susikaupusias komunalines atliekas iki rugsėjo 18 dienos vežti į Kazokiškių savartyną. Jei situacija užsitęs, leidimas vežti į sąvartyną bus pratęstas, sako Vilniaus vicemeras.

„Šeštadienį buvo nurodyta visoms bendrovėms, dirbančioms regione, atliekas vežti į Kazokiškių sąvartyną būtent tuo laikotarpiu, kai „Energesman“ negali priimti atliekų. Vienintelis „Ecoservice“ nevežė atliekų į sąvartyną. Suvežė mašinas prie „Energesman“ vartų. Reikia suprasti, dėl ko susidarė ši situacija - taip yra todėl, kad Lietuvoje dar neveikia deginimo gamyklos, kur būtų galima sudeginti kietąjį kurą“, - žurnalistams pirmadienį sakė Linas Kvedaravičius.

REKLAMA

Anot jo, „Ecoservice“ šiukšliavežių eilės prie „Energesman“ gamyklos pirmadienį ryte buvo tik „parodomoji akcija“.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako taip pat pasirašysiantis įsakymą ir leis laikinai saugoti Kazokiškių sąvartyne šalia Vievio. Kuras ten būtų laikomas, kol Vilniuje bus pastatyta „Lietuvos energijos“ termofikacijos elektrinė.

„Bus rasta vieta, kur galima laikinai saugoti tą kiekį atliekų. Sprendimas bus pusmečiui - tikriausiai pasiūlysime saugoti Kazokiškių sąvartyne, bet dar nėra galutinio sprendimo. Ten galės saugoti kietąjį kurą, kol bus pastatyti deginimo įrenginiai“, - BNS sakė K.Trečiokas.

Anot jo, per tą laiką bus galima sutvarkyti poveikio aplinkai vertinimą, kad Kazokiškių sąvartyne kietąjį kurą būtų galima saugoti ilgiau nei pusmetį. Be to, per pusmetį sąvartyno teritorijoje numatoma įrengti būtent kietajam kurui skirtą saugojimo aikštelę.

REKLAMA

Šiuo metu Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje yra sukaupta apie 15 tūkst. tonų kietojo kuro, skirto deginti termofikacinėse elektrinėse. Dabar jo negalima vežti į sąvartynus ar saugoti kitur.

Gamyklos operatorės bendrovės „Energesman“ vadovas Donatas Majus BNS pirmadienį teigė, kad problemą laikinai išspręstų kietojo kuro saugojimas ne gamyklos teritorijoje, o ateityje - kogeneracinės elektrinės.

Atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ vadovas Vytautas Makauskas teigė, kad gali sutrikti atliekų surinkimas Vilniaus apskrityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų