REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priversta pati atlikti tyrimą dėl Seimo nario Remigijaus Ačo galimo rinkėjų papirkimo krepšinio kamuoliais su žinomo krepšininko Jono Valančiūno parašu.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priversta pati atlikti tyrimą dėl Seimo nario Remigijaus Ačo galimo rinkėjų papirkimo krepšinio kamuoliais su žinomo krepšininko Jono Valančiūno parašu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anoniminį skundą bandžiusi tirti Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardos komisija negalėjo baigti savo tyrimo – kaimo turizmo sodyba „Karpynė“, per kurios organizuotus renginius dalyti kamuoliai, atsisakė suteikti informaciją, o R.Ačo atstovė pareiškė bendrausianti tik su VRK.

REKLAMA

„Komisija atsidūrė tikroje aklavietėje, kadangi komisijai niekas jokių atsakymų nepateikė“, – sakė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

VRK nutarė pati aiškintis, ar būta rinkėjų papirkimo, ar ne.

J.Valančiūnas kamuolius įteikti įgaliojo R.Ačą

Vasaros pradžioje kaimo turizmo sodyba „Karpynė“ ir Raseinių krašto ateities sąjūdis RASAI išplatino kvietimą atvykti į Raseinių rajone, Gabšių kaime, esantį pramogų kompleksą stebėti krepšinio varžybų transliacijų. Laimingiausiems sirgaliams, atrinktiems ištraukus burtus, žadėta padovanoti krepšinio kamuolių su Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjo J.Valančiūno parašu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuos kamuolius laimėtojams įteikė Kėdainių-Raseinių apygardoje kandidatuojantis parlamentaras R.Ačas. Jis yra J.Valančiūno uošvis.

VRK sulaukė anoniminio skundo dėl galimo rinkėjų papirkimo. Seimo rinkimų įstatymas numato, kad draudžiama dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą, jų sąrašą, žadėti atsilyginti už balsavimą.

R.Ačas stebėjosi, kad kaltinamas rinkėjų papirkimu, nes nei organizavo renginius, nei pirko kamuolių, tik žento prašymu įteikė juos laimėtojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu ten organizuojama peržiūra ir Jonas buvo įsteigęs prizą ir pats įrašė į vaizdajuostę, kur pasako, kad dovanoju Raseinių fanams 200 kamuolių ir perduodu Remigijui, kad perduotų nuo manęs. Va, tiek ir yra“, – BNS sakė parlamentaras.

„Mane pakvietė, aš padaviau, ir viskas“, – teigė jis.

Anot politiko, Seimo nariai, politikai dažnai kviečiami įteikti įvairių prizų, kurių patys neperka.

„Griežynėje keturi Seimo nariai medalius įteikinėjome. Čia irgi papirkimas? Mus pakvietė kaip Seimo narius, bet kiti kandidatai galėjo pasakyti, kad mes turime pranašumą, – svarstė R.Ačas. – Jeigu aš turiu prieš kitus pranašumą, kad mano žentas yra Valančiūnas, ką padarysi...“

REKLAMA

Seimo nario teigimu, J.Valančiūnas asmeniškai pažįsta renginį organizavusios „Karpynės“ savininką, kartais poilsiauja šioje kaimo turizmo sodyboje, tai buvo jo dovana Raseinių krepšinio sirgaliams.

Kitas organizatorius – visuomeninis judėjimas RASAI, jam priklauso ir R.Ačas. Šios organizacijos garbės pirmininkas yra „Karpynės“ savininkas Jordanas Kenstavičius.

Visuomeninės organizacijos Seimo rinkimuose nedalyvauja, R.Ačas savo kandidatūrą yra iškėlęs kaip nepriklausomas kandidatas.

Paprašė aiškių klausimų raštu

Parlamentaras pripažino, kad apygardos rinkimų komisijai savo paaiškinimų dėl kamuolių nepateikė. Jis teigė nesulaukiąs aiškiai suformuluotų klausimų raštu.

REKLAMA

„Paprašiau, kad man būtų suformuluoti klausimai raštu, bet niekas jų nesuformulavo. Apygardos komisija kreipėsi į mano atstovą su kažkokiu paklausimu, bet jis neaišku, kaip suformuluotas, paprašiau raštiškai suformuluoti paklausimą ar ant VRK, ar apygardos blanko, ar su Vaigausku, ar be Vaigausko parašo“, – BNS pasakojo R.Ačas.

Tuo metu Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardos pirmininkė Asta Cicėnienė sakė nusiuntusi R.Ačo padėjėjai Jūratei Garliauskienei elektroninį laišką su aiškiais klausimais, tačiau sulaukusi atsakymo, kad bus atsakyta tik į raštą, pasirašytą VRK pirmininko Zenono Vaigausko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išsiunčiau Remigijui Ačui į jo būstinę padėjėjai rinkimų klausimais Jūratei Garliauskienei ir „Karpynės“ administracijai. Gavau atsakymus iš „Karpynės“, o iš kandidato būstinės gavau tokį... praktiškai vienas sakinys buvo pasakytas. Kad kai bus skundas persiųstas ant VRK firminio lapo su Z.Vaigausko parašu, tik tokiu atveju jie mums atsakys“, – BNS sakė komisijos vadovė.

Anot jos, laiškas buvo išsiųstas iš jos asmeninės elektroninio pašto dėžutės, naudojamos kaip apygardos rinkimų komisijos pirmininkės.

„Klausimai tikrai buvo mandagūs, paprasti, aiškūs, suprantami“, – pabrėžė A.Cicėnienė.

Jos teigimu, „Karpynė“ nors formaliai atsakė į užklausą, iš tiesų jokios informacijos nesuteikė. Kaimo turizmo sodybos administracija pranešė, kad taip užtikrina savo klientų konfidencialumą.

REKLAMA

„Nusprendėme kol kas šį tyrimą sustabdyti ir kreiptis į VRK dėl rekomendacijų. Mes kitų svertų neturime, nors įstatymas reglamentuoja, kad mums turėtų suteikti visą prašomą informaciją, tačiau atsakymą gavome tokį, kokį gavome“, – BNS sakė apygardos komisijos pirmininkė.

Tokį požiūrį ji grindė susiklosčiusiomis aplinkybėmis Raseinių krašte.

„Suprantate, mes esame vietiniai žmonės, vienas kitą puikiai pažįstame, turime kokių nors ambicijų iš senų laikų. Labai sunku paaiškinti priežastis. Bet bendravimo stilius akivaizdus. Jis tikrai nėra toks, kokio norėtume“, – apgailestavo A.Cicėnienė ir pripažino pirmą kartą susidūrusi su tokiu požiūriu.

REKLAMA

VRK žada rasti svertų

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas BNS teigė bene pirmą kartą susiduriantis su situacija, kai rinkimų komisijai atsisakoma pateikti informaciją.

„Paprastai mums visą laiką atsako maloniai, galbūt nelabai patenkinti būna, kad klausinėjame, bet tai vienas iš pirmų kartų, kad išvis neatsakytų“, – tvirtino Rinkimų komisijos vadovas.

Anot jo, VRK turi svertų ir priemonių gauti reikiamai informacijai. Už įstatymų nevykdymą galima bausti ir administracine bauda.

„Mums įstatymu pavesta tas funkcijas vykdyti. Nelabai turėjome tokios patirties, todėl griebtis iškart Administracinių teisės pažeidimų kodekso į pagalbą, manau, kad nėra pats geriausias dalykas, bet jeigu reikės, gali tekti ir šitaip. Pagaliau yra ir kitos institucijos, kurios mums gali padėti gauti reikalingą informaciją“, – sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis svarstė, kad neteikdami informacijos raseiniškiai galbūt siekia „tempti laiką“.

VRK pirmininkas neatmetė galimybės pagalbon pasitelkti mokesčių inspektorius.

„Manau, kad teks Mokesčių inspekcijos pagalbos paprašyti, kad pažiūrėtų, kiek tiems kamuoliams skyrė lėšų“, – svarstė jis.

R.Ačas savo ruožtu piktinosi, kad VRK ėmėsi nagrinėti anoniminį skundą. Pasak jo, Rinkimų komisija yra pati nutarusi tirti tik tuos anoniminiu skundus, kurie kelia grėsmę visuomenės saugumui.

„Kažkas parašė, kas ant liežuvio galo, ir užtampo mus visokiais skundais. Vieną dieną dėl to teisinkis, kitą kartą – dėl to“, – piktinosi kandidatas.

REKLAMA

Tuo metu VRK vadovas pranešė, kad komisija tiria visus skundus, susijusius su rinkimų tvarkos pažeidimais, – ir anoniminius, ir pasirašytus.

„Nebent jau visiškai tas anoniminis skundas nesuprasi apie ką, jeigu rašo, kad jį iš kosmoso spinduliai švitina. Tokių jau nebeįmanoma ištirti“, – teigė Z.Vaigauskas.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų