REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialu: Šarūnas Birutis supainiojo interesus

Sulaukė pasiūlymo trauktis

VTEK trečiadienį nutarė, kad Š.Birutis supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“, pats ministras laikosi pozicijos, kad „sprendimas nėra adekvatus realiai situacijai“. Visgi jis sakė dar nežinąs, ar VTEK sprendimą skųs teismui.

VTEK trečiadienį nutarė, kad Š.Birutis supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“, pats ministras laikosi pozicijos, kad „sprendimas nėra adekvatus realiai situacijai“. Visgi jis sakė dar nežinąs, ar VTEK sprendimą skųs teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbė portalas 15min.lt, kultūros ministras „darbietis“ Š.Birutis yra vienas iš trijų asmenų, valdančių Bulgarijoje registruotą įmonę „Agrolitas“. Politiko su partneriais valdoma įmonė 2009 metų vasarį už 200 tūkst. eurų nusipirko 18,5 hektaro žemės netoli Kalčevo gyvenvietės Rytų Bulgarijoje.

REKLAMA

Komisija aiškinosi, ar Š.Birutis, nedeklaravęs šių ryšių, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo. Remdamasis žiniasklaidoje skelbta informacija, skundą pateikė Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Skundą dėl ministro komandiruotės pateikė taip pat V.Juozapaitis bei dar du Seimo konservatoriai - Valentinas Stundys ir Arvydas Anušauskas. Jų teigimu, oficiali Š.Biručio komandiruotė į JAV buvo numatyta birželio 29–liepos 5 dienomis, tačiau Kultūros ministerija apmokėjo verslo klasės bilietus birželio 29–liepos 11 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimą dėl Š.Biručio premjeras palieka spręsti „darbiečiams“

Klausimą dėl kultūros ministro Šarūno Biručio atsakomybės supainiojus interesus ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius palieka spręsti jį delegavusios Darbo partijos vadovui Valentinui Mazuroniui.

„Premjeras pasiūlys darbo partijos vadovui V.Mazuroniui įvertinti galimą kultūros ministro atsakomybę“, - BNS trečiadienį sakė premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

Š.Birutis sako, kad VTEK sprendimas jo atžvilgiu - neadekvatus, bet nežino, ar jį skųs

Kultūros ministras „darbietis“ Šarūnas Birutis sako, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dėl nedeklaruotų interesų nepelnytai jį pripažino sulaužius įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad sprendimas nėra adekvatus realiai situacijai“, - trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

Visgi jis sakė dar nežinąs, ar VTEK sprendimą skųs teismui.

„Kadangi ir jūs neturite išvados, ir aš neturiu išvados, niekas jos neturi kol kas, yra tiktai žodinis pareiškimas (...). Aš manau, kad pasižiūrėjus visą išvadą, kaip jinai skambės, tada galima kalbėti apie jau teisinius procesus. Bet žiūrėsiu. Aš pats teisininkas, taip kad juos dalykus pasižiūrėsiu“, - teigė Š.Birutis.

Jis taip pat aiškino, jog norint deklaruoti interesus užsienyje kyla techninių sunkumų.

„Ir šiandien, pavyzdžiui, užsienio įmonės kodas nėra priimamas sistemoje, jūs negalėtume deklaruoti sistemoje, reikia tai daryti rankiniu būdu“, - aiškino ministras.

REKLAMA

Vyriausioji tarnybinės etikos komisijas (VTEK) trečiadienį nutarė, kad Š.Birutis supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“.

„Sprendimas priimtas, kad ministras pažeidė įstatymą nedeklaravęs laiku privačių interesų dėl įmonės akcijų turėjimo Bulgarijoje“, - BNS sakė VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

Jis pažymėjo, kad komisijos sprendimas buvo formalus, nes Š.Birutis deklaravo interesus iškart, kai apie jo valdomą įmonę buvo pranešta žiniasklaidoje. Skundą dėl ministro pateikė Seimo narys, konservatorius Vytautas Juozapaitis.

REKLAMA

Konservatoriai ragina Š.Birutį trauktis, priešingu atveju – rengs interpeliaciją

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) po neigiamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados ragina atsistatydinti kultūros ministrą „darbietį“ Šarūną Birutį, priešingu atveju rengs jam interpeliaciją.

Kaip pažymi vienas iš skundo VTEK autorių konservatorius Vytautas Juozapaitis, „ministras jau ne kartą įrodė savo nekompetenciją ir įžūlumą, ypač – šiuo atveju, ignoruodamas Lietuvos įstatymus ir galimai norėdamas nuslėpti savo turtą Bulgarijoje, kol žurnalistai to neišaiškino“.

Frakcijos išplatintame pranešime taip pat pažymima, kad VTEK pradėtas dar vienas tyrimas – dėl ministro komandiruotės į Jungines Amerikos Valstijas, kurią jis derino su atostogomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų