REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė ir Kūno kultūros ir sporto departamentas antradienį paskelbė 73 mln eurų (be PVM) preliminarios vertės Nacionalinio stadiono koncesininko konkursą. Jo nugalėtojas turės pastatyti ir prižiūrėti daugiafunkcį sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros kompleksą šalia Vilniaus „Akropolio“.

Vilniaus savivaldybė ir Kūno kultūros ir sporto departamentas antradienį paskelbė 73 mln eurų (be PVM) preliminarios vertės Nacionalinio stadiono koncesininko konkursą. Jo nugalėtojas turės pastatyti ir prižiūrėti daugiafunkcį sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros kompleksą šalia Vilniaus „Akropolio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai naujo, universalaus projekto pradžia, pasirenkant efektyvesnį viešojo ir privataus sektorių partnerystės kelią. Vyriausybės sprendimas pagaliau įgyvendinti šį projektą yra svarbus žingsnis po tiek metų stagnacijos šioje vietoje“, – pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Sutartis tarp savivaldybės, Kūno kultūros ir sporto departamento KKSD ir privataus investuotojo bus pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausys Vilniaus savivaldybei. Planuojama stadiono statybų vertė sieks 73,1 mln eurų (be PVM), iš jų ES lėšos sudarys 33,6 mln. eurų, savivaldybės indėlis - 2,9 mln. eurų. Be to, Vilniaus savivaldybė planuoja skirti dar po 0,5 mln. eurų stadiono išlaikymui kasmet.

Kaip informavo savivaldybė, be stadiono, komplekse turėtų įsikurti iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Savivaldybė bus atsakinga už vaikų darželio, bibliotekos ir dalies neformaliam ugdymui skirtų patalpų veiklą, departamentas - už sporto muziejų. Už visa kita - patalpų įrengimą, priežiūrą ir naudojimą - atsakys koncesininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad sutartis su konkursą laimėsiančiu koncesininku įsigalios 2019 metų balandį, tuomet bus pradėtos statybos.

Projektą įgyvendins savivaldybė kartu su KKSD. Departamento direktorius Edis Urbanavičius teigia, kad galutinėse derybose dėl konkurso sąlygų Vyriausybė ir savivaldybė sutarė, jog koncesininkas galės sumažinti po stadiono tribūnomis numatytų salių futbolui ir kitoms sporto šakoms plotą, tačiau tam turėtų pritarti tiek savivaldybė, tiek ir KKSD.

„Sutarėme, kad lyg būtų patraukliau koncesininkui, mažinti galima, bet tas mažinimas susijęs su bendru sprendimu. Reikia tik pasakyti, kad lemiamą balsų skaičių dėl potribūninių patalpų turi savivaldybė, dėl stadiono - lemiamas balsas mūsų“, - BNS sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak departamento vadovo, toks saugiklis nustatytas, nes pernelyg sumažinus patalpas, stadionas galėtų prarasti Europos Sąjungos finansavimą. Konkurso sąlygos numato, kad potencialaus jo dalyvio vidutinė metinė darbų apimtis pastaruosius penkerius metus turėtų siekti ne mažiau nei 36,5 mln. eurų, jis būtų pastatęs ypatingų statinių už 25,8 mln. eurų, turėtų bent vienerių metų patirties valdant sporto ir kultūros objektą su 10 tūkst. sėdimų vietų, būtų suorganizavęs bent 3 tarptautinius renginius per metus, iš jų - bent vieną futbolo ar lengvosios atletikos, o vidutinės metinės tokios veiklos pajamos turėtų siekti bent 2 mln. eurų.

REKLAMA

Konkurso laimėtojas turi būti pajėgus savo lėšomis finansuoti visas statybas, kol po trejų metų kompleksas pradės veikti.

Visam projektui turėtų vadovauti asmuo, anksčiau vadovavęs bent vienam užbaigto UEFA 4 kategorijos ar lygiaverčio ne mažiau 10 tūkst. stacionarių sėdimų vietų sporto statinio projektavimui.

Anksčiau svarstyta šalia stadiono 20 ha sklype leisti stadiono koncesininkams statyti komercinius pastatus, tačiau įvertinus teisines kliūtis, tokių planų atsisakyta.

Premjero patarėja Jūratė Juozaitienė BNS anksčiau sakė, kad galimybe tapti daugiafunkcinio komplekso operatoriumi domisi 7 užsienio bendrovės, tarp jų - vokiečių „Siemens “, prancūzų „Vinci Concessions“, lenkų „Budimex“ ir kiti Europos žinomi operatoriai bei koncernai.

Stadionas šalia Vilniaus „Akropolio" buvo pradėtas statyti 1987 metais, o 1993-iaisiais užkonservuoti jau pastatyti pamatai bei laikančiosios konstrukcijos. 2008 metais į objektą investavus dar 33,6 mln. eurų, statybos darbai nutrūko dėl finansavimo trūkumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų