REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną daiktą ar procesą lydi tam tikri įsitikinimai, nuomonės, nepilnai nugirstos istorijos, kurių pagrindu gimsta mitai. Ne išimtis ir medinės grindys: nors daugeliu atvejų įsirenginėjantys namus jas laiko geriausiu pasirinkimu, prieš apsisprendžiant dėti būtent jas, tenka išgirsti ne vieną mitą.

Kiekvieną daiktą ar procesą lydi tam tikri įsitikinimai, nuomonės, nepilnai nugirstos istorijos, kurių pagrindu gimsta mitai. Ne išimtis ir medinės grindys: nors daugeliu atvejų įsirenginėjantys namus jas laiko geriausiu pasirinkimu, prieš apsisprendžiant dėti būtent jas, tenka išgirsti ne vieną mitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medinių grindų rinkoje dirbantys profesionalai nesunkiai įvardija populiariausius mitus, taip pat nesunkiai juos ir sugriauna.

REKLAMA

„Beveik kiekvienas klientas į saloną ateina su tam tikromis išankstinėmis nuostatomis, kurios būna paremtos aplinkinių žmonių patirtimi ar nuogirdomis, internete rasta informacija ar ne itin profesionalių pardavėjų „pasakomis“, – pastebi rankų darbo medines grindis gaminančios įmonės vadovas Rytis Nemanis. – Žinoma, kai aplink informacijos yra tiek daug, ne ką mažiau ir grindų tiekėjų pasirinkimo, – su tuo nesusidūrusiam žmogui sunku atsirinkti teisingą informaciją. Vis dėlto dauguma namų interjero specialistų teigia, kad grindys yra vienas atsakingiausių pasirinkimų įsirenginėjant namus, todėl teisingai informacijai atsirinkti reikėtų negailėti laiko, o svarbiausia – konsultuotis su profesionalais, nebijoti klausti ir prašyti pavyzdžių.“

REKLAMA
REKLAMA

R. Nemanis įvardija ir paneigia populiariausius mitus apie medines grindis.

1. Medinių grindų negalima kloti drėgnose patalpose (virtuvėje, vonioje). Jeigu parketlentės yra tinkamai padengtos alyva su kietuoju vašku arba laku, susidaro apsauginis sluoksnis, kuris apsaugo medieną nuo vandens lašų ar kitų skysčių. Laiku pastebėjus ir išvalius skysčius, žalos nebus, taigi, virtuvėje dėti medines grindis nėra jokių kliūčių.

Vonios kambarys jau yra didesnės rizikos zona, viskas priklauso nuo to, ar bus įrengta vonia, ar dušo kabina, kokia ji ir t. t. Mažiausią grėsmę grindims kelia dušo kabina su specialiu padėklu, o didžiausią – dušo kabina, turinti stiklines sieneles, be slenksčio. Pasak R. Nemanio, dažnu atveju sąlygos montuoti medines parketlentes vonioje yra tinkamos, o jeigu ne, siūloma kloti deginto medžio masyvo arba egzotinės medienos lentas, kurios visiškai atsparios drėgmei. 2. Medinės grindys greitai susidėvi, jas sudėtinga prižiūrėti. Kiekvienas daiktas, kad ir aukščiausios kokybės, gali būti greitai sugadintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Nemanio, medinės grindys turėtų būti plaunamos šlapia, gerai išgręžta šluoste, naudojant gryną vandenį arba dar geriau - į jį įmaišius specialią, konkretaus gamintojo medinėms grindis skirtą plovimo priemonę. Su kitokiomis priežiūros priemonėmis reikėtų elgtis atsargiai – nepasidomėjus atidžiau, galima nusipirkti „universalų“ valiklį, kuris grindims pakenks.

Grindų paviršius dažniausiai dengiamas natūralia alyva su kietuoju vašku arba laku. Grindis padengus alyva, apsauginis sluoksnis gali laikytis nuo 3 iki 5 metų, priklausomai nuo to, kur grindys yra – namuose ar visuomeninėse patalpose. Tuo tarpu laku padengtos grindys atitinkamai apsaugomos nuo 8 iki 10 metų. Specialisto teigimu, grindų iš naujo padengti alyva dažniau nei kas 3 metus netgi nerekomenduotina, nes senasis vaškas dar nebus nudėvėtas ir medis daugiau alyvos tiesiog nepriims. Nors grindų perdengimas alyva yra atliekamas dažniau, jis sukelia gerokai mažiau rūpesčių ir kainuoja pigiau nei perlakavimas.

REKLAMA

Svarbu pastebėti, kad galimybė medines grindis perdengti alyva arba laku yra privalumas, nes taip galima panaikinti visus smulkius pažeidimus nekeičiant pačios grindų dangos (ko nepadarysime su laminatu ar plytelėmis).

3. Ilgainiui tarp lentų atsiranda tarpai. Medinės grindys natūraliai traukiasi arba plečiasi, keičiantis temperatūrai ir oro drėgmei (dažniausiai tai pastebima keičiantis metų laikams). Specialistas pataria namuose išlaikyti santykinai pastovią temperatūrą ir oro drėgmę, taip sumažinant grindų „vaikščiojimą“.

REKLAMA

Rekomenduojama optimali kambarių temperatūra yra +18 °C – +25 °C, oro drėgmė – 40–60 proc. Esant poreikiui, patariama naudoti oro drėkintuvą arba sausintuvą. Tiesa, jeigu keičiantis sezonui, grindyse atsiranda piršto dydžio tarpai, reikėtų susirūpinti įsigyto produkto kokybe.

4. Medinės grindys netinka grindiniam šildymui. Iš tiesų netinkamos tik medžio masyvo grindys, nes jos neatlaiko temperatūrų svyravimų ir gali deformuotis. Su parketlentėmis tokių problemų nėra ir visiškai nesvarbu, ar jos dvisluoksnės, ar trisluoksnės. Parketlentės sukurtos tam, kad būtų ilgaamžiškesnės, tvirtesnės ir atsparesnės aplinkos poveikiui nei vientiso medžio lentos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, rekomenduojama kiekvieną kartą konsultuotis su gamintoju, nes daug kas priklauso nuo montavimo būdo. Šildomoms grindims tinkamiausias pasirinkimas yra dvisluoksnės medinės parketlentės, montuojamos klijavimo būdu.

5. Brangiai kainuoja. Iš tiesų, lyginant medinių grindų kainą su plytelių, laminato ar PVC dangų, skirtumas yra. Tačiau R. Nemanis kainą siūlo vertinti atsižvelgiant į laiko perspektyvą ir kokybę – medinės grindys daug ilgaamžiškesnės.

Be to, jo nuomone, kaip atspirties tašką reikėtų imti bendrą būsto įsigijimo ir įrengimo sąmatą – tokiu atveju net tikrai neeilinės, kokybiškos ir ilgaamžės medinės grindys sudarys vos 2–3 proc. visos sąmatos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų