REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atkeliavus rudeniui, daugelis liūdi dėl trumpos, greitai prabėgusios vasaros, dėl to, kad stalo nebepuoš šviežios ryškios daržovės, spalvingos uogos ir vėl teks pasinerti į niūresnį metų laiką.

Atkeliavus rudeniui, daugelis liūdi dėl trumpos, greitai prabėgusios vasaros, dėl to, kad stalo nebepuoš šviežios ryškios daržovės, spalvingos uogos ir vėl teks pasinerti į niūresnį metų laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, neskubėkite nusiminti. Ruduo taip pat ypatingai spalvingas ir turtingas gėrybėmis, kurios pasižymi ne tik skoniu, bet ir išskirtine nauda. Apie tai, kodėl šis metų laikas yra pats dosniausias, mums pasakoja mitybos specialistė–konsultantė Indrė Trusovė.

REKLAMA

Platus asortimentas – užtikrinta sveikata

Kopūstas Jame gausu C, K,E ir B grupės vitaminų, kalcio, magnio, kalio, folio rūgšties, sieros, omega 3, chlorofilo. Jis puikiai tinka įvairiems troškiniams, salotoms ar sriuboms. Taip pat labai naudinga gerti kopūstų sultis, kadangi dėl savo detoksikacinių savybių jos puikiai šalina toksinus ir šlakus, valo kraują, gydo skrandžio ir žarnyno susirgimus.

Burokas Ši daržovė turtinga vitaminu C, natriu, fosforu, kaliu, magniu, geležimi ir net amino rūgštimis. Burokus patartina valgyti turint vidurių užkietėjimo problemų, nusilpus kraujui ir imunitetui. Ši išskirtinės naudos daržovė puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, kadangi taip padeda organizmui įsisavinti baltymus.

REKLAMA
REKLAMA

Obuoliai Jose gausu А ir В grupės vitaminų, С, Е, Н, РР, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies bei antioksidantų . Nuostabu, kiek šiose vaisiuose slepiasi vitaminų ir naudingų medžiagų. Obuoliai yra vienas geriausių būdų siekiant mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, norint išsivalyti organizmą, šalinti vidurių užkietėjimą, greitinti medžiagų apykaitą, gerinti virškinimą ir palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Moliūgas Moliūge yra C, B1 ir B2 , D, PP vitaminų, karoteno, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų. Ši daržovė gerina žarnyno veiklą, gydo žarnyno sutrikimus, mažina gastrito simptomus bei skrandžio skausmus. Moliūgą virtuvėje galima naudoti plačiai, kadangi šis tinka tiek desertiniams patiekalams, tiek salotoms, troškiniams, sriuboms ar net vaikiškoms tyrėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miško grybai Savo nauda prilygsta ne tik daržovėms, bet net mėsai ir žuviai. Juose yra didelis kiekis B1, B2, PP, C, A, D vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, geležies, mangano, kobalto, švino, o taip pat ir aminorūgščių. Įdomu tai, jog pievagrybių ir baravykų baltymų maistinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, tad juos ypač naudinga valgyti vegetarams, kadangi jiems sunkiau surinkti reikiamą baltymų kiekį.

Morkos Morkos turtingos A,C, E, B grupės vitaminais, taip jose gausu PP, karotino, jodo, kalio, fosforo bei vario. Šios daržovės gerina odos, nagų, dantų ir plaukų būklę, žinoma, ir regėjimą. Morkos padeda kovoti su apatija bei nuovargiu, valo organizmą, padeda pašalinti šlakus ir toksinus. Šios, kaip ir moliūgas, puikiai tinka tiek desertų, tiek sriubų, salotų ar kitų patiekalų, gaminimui.

REKLAMA

Kaip paruošti neprarandant vertės?

Nors rudens gėrybės, kaip matome, pasižymi savo išskirtine verte ir nauda sveikatai, labai svarbu mokėti jas tinkamai paruošti, kadangi kitu atveju jų vertė gali ir sumažėti.

„Pirmiausia, ką įmanoma, rekomenduočiau rauginti, nes tokiu atveju produktai turi labai daug probiotikų, kurie ypač naudingi norint geros žarnyno veiklos, stipraus imuniteto bei reguliaraus tuštinimosi. Rauginti galima kopūstus, cukinijas, agurkus ir burokėlius, tačiau taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą receptą, be didelio kiekio cukraus, druskos ir acto.

REKLAMA

Būtent dėl šios priežasties nepatarčiau marinuoti, kadangi marinato sudėtyje yra ypač daug acto, kuris „užmuša“ gerąsias savybes. Taip pat pati labai mėgstu gerybes žiemai šaldyti. Susipjausčius daržoves mažais kubeliais ir porcijomis susidėjus į šaldymo kamerą, bet kada ruošiant patiekalą ir panorėjus jį pagardinti daržovėmis, jas turėsite po ranka.

Obuolius ir grybus siūlau džiovinti. Džiovinti obuoliai taps vertingu ir skaniu užkandžiu, o džiovinti grybai ypač naudingi dideliu baltymų kiekiu“, – skaitytojoms pataria Indrė Trusovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitybos specialistės Indrės Trusovės rekomenduojamas rudens gėrybių receptas - trinta moliūgų tyrsriubė pietums.

 

Reikės: 2 didesnių bulvių; 500 gr moliūgo; 1 didelio svogūno; 300 gr kopūsto; 1 v.š. lukštentų moliūgų sėklų; 1 a.š. ,,Ghee” sviesto kepimui; 2 a.š. natūralaus jogurto; druskos, pipirų, žolelių mišinio.

Ruošimas: pirmiausia nuskutame bulves, supjaustome kubeliais ir dedame virti į vandenį. Po kelių minučių sudedame susmulkintą moliūgą ir kopūstą. Svogūną apkepiname ant sviesto, kol taps švelniai rausvos spalvos. Suberiame i jau verdančias daržoves. Pagal skonį gardiname prieskoniais. Išvirus paliekame kelioms minutėms atvėsti ir tuomet sutriname iki vientisos masės virtuviniu kombainu. Patiekiame su šaukšteliu natūralaus jogurto ir apiberiame moliūgų sėklomis. Patiks net patiems mažiausiems.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų