REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diplomatinis spaudimas aukščiausiu lygiu, siekiant sustabdyti kruvinas skerdynes Sirijoje – tikrasis praėjusią savaitę vykusio derybų maratono Ženevoje tarp Johno Kerry ir Sergejaus Lavrovo tikslas. Derybos dar nėra baigtos, tačiau galima numatyti, kad susitarimas bus pasiektas jau kitą savaitę, rašoma švedų leidinyje „Svenska Dagbladet“.

Diplomatinis spaudimas aukščiausiu lygiu, siekiant sustabdyti kruvinas skerdynes Sirijoje – tikrasis praėjusią savaitę vykusio derybų maratono Ženevoje tarp Johno Kerry ir Sergejaus Lavrovo tikslas. Derybos dar nėra baigtos, tačiau galima numatyti, kad susitarimas bus pasiektas jau kitą savaitę, rašoma švedų leidinyje „Svenska Dagbladet“.

REKLAMA

Didžiulį kontrastą sunku įsivaizduoti. Sirijoje – kruvina kasdienybė su naujais bombardavimais, beviltiškas slapstymasis, nesibaigiančios dykynės. Tuo pat metu Šveicarijoje Johnas Kerry susitinka su savo kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu prabangiame viešbutyje su vaizdu į Ženevos ežere plaukiojančiomis jachtomis. Du pasauliai, kuriuos skiria šviesmečiai. Tačiau penktadieninis susitikimas šiuos du pasaulius apjungė.

Situacija Sirijoje jau pradeda priminti globalų karą

Būtent ten, Ženevoje, turėjo būti pasiektas proveržis, turintis sustabdyti mūšius Sirijoje, kur situacija, panašu, jau beveik visiškai nebekontroliuojama. Nuo birželio situacija ten stipriai pablogėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Vis labiau dažnėja valdžios organizuojamas ir Rusijos palaikomas sukilėlių puolimas. Penktadienį režimas užėmė Darajos miestą, kuris buvo apgultas nuo 2012-ųjų. Taikūs gyventojai pasimetę, nes nežino, kas dabar jų laukia. Tuo pat metu opozicinės pajėgos su JAV palaikymu, o taip pat ir savo ruožtu teroristinės organizacijos „Jabhat al Nusra“ smogikai, puola Alepą. „Islamo valstybės“ teroristai ir toliau naikina šalį, ir jokia humanitarinė pagalba negali padėti apsiaustų miestų gyventojams – organizacijos paprasčiausiai ten nesugeba patekti.

REKLAMA

Į smurto spiralę įsisuko ir Turkija, kuri įžengė į Sirijos šiaurę bei ten įsivėlė į mūšius, – iš esmės su kurdais. Tuo pat metu Rusija pradėjo naudotis, tiesa labai trumpai, Irano karine baze savo oro atakoms organizuoti, o tai neramina JAV ir Saudo Arabiją.

Tikimasi bent jau laikinų paliaubų

Šioje katastrofiškoje situacijoje Johnas Kerry ir Sergejus Lavrovas jau kelias savaites šlifuoja derybų susitarimus, kurie, remiantis gandais, padėtų žengti kelis žingsnius pirmyn. Visų pirma, kalbama apie 48-ių valandų ugnies nutraukimą visoje Sirijoje, kad humanitarinė pagalba, pagaliau, galėtų pasiekti mirštančiuosius.

REKLAMA
REKLAMA

O jeigu pavyktų įtikinti priešininkus sudėti laikinai ginklus, atsirastų galimybė atnaujinti derybas vadovaujant JT specialiajam pasiuntiniui Staffanui de Misturai. Tai būtų tikras proveržis, nes visuotinės derybos begėdiškai žlugo dar pavasario pradžioje, po to, kai vasarį buvo pažeistos trapios paliaubos.

Antrasis žingsnis – tai Rusijos ir JAV susitarimas dėl bendradarbiavimo kovoje prieš ISIS ir kitas teroristines grupuotes Sirijoje. Šią idėją liepos mėnesį iškėlė Johnas Kerry ir, panašu, ji greitu metu turės būti įgyvendinta.

Buvo vilčių, kad derybos dėl taikos ir karinio bendradarbiavimo išvys šviesą jau penktadienį Ženevoje. Tačiau po dešimt valandų trukusių derybų maratono pabalę nuo įtampos ir nuovargio Johnas Kerry su Sergejumi Lavrovu paliko posėdžių salę ir pareiškė, kad sutarimo kol kas pasiekti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neišspręsti lieka keli esminiai klausimai. Visų pirma, tai, kaip atskirti sukilėlius nuo džihadistų. Antra, JAV reikalavimas nutraukti tiek rusų, tiek Sirijos valdžios vykdomus taikių gyventojų teritorijų bombardavimus. Šio klausimo Rusija kol kas nenori aptarinėti.

Laikinos paliaubos – būdas susekti džihadistus

Iš pauzės idėjos tikimasi tokios naudos: kai tiek sukilėliai, tiek režimo pajėgos nutrauks kovą, į dienos šviesą iškils „al Nusra“ ir ISIS džihadistai, ir Rusijos bei JAV pajėgoms bus lengviau juos sunaikinti. Tokiu atveju tikimasi „nušauti du zuikius“ – paliaubų metą išnaudoti humanitarinės pagalbos gabenimui ir džihadistų medžioklei. Vėliau jau tikimasi tolimesnių taikos derybų ir konflikto sprendimo.

REKLAMA

Šiuo metu yra būtinas bet kokios rūšies proveržis derybose. Juk praeis mėnuo, ir amerikiečiai bus visiškai įsitraukę į prezidento rinkimus, o Sirija atsidurs politiniame šešėlyje. Maža to, pasitraukiančiam J. Kerry sutartis dėl Sirijos, kuri gebėtų nutraukti skerdynes, būtų skambus atsisveikino trenksmas durimis.

JT pasiuntinys Sirijai pasiūlys naują „iniciatyvą“

Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys Sirijai sakė rengiantis „gan aiškią politinę iniciatyvą“, kuria siekiama padėti atgaivinti įstrigusias Sirijos taikos derybas dėl šeštus metus vykstančio pilietinio karo užbaigimo.

Staffanas de Mistura sakė, kad ši „svarbi“ iniciatyva bus pateikta prieš rugsėjo 21 dieną planuojamą JT Generalinės Asamblėjos ministrų susitikimą Niujorke Sirijos klausimu. S.de Mistura ketvirtadienį taip pat sakė, kad detales pateiks savaitę prieš susitikimą, „kad padėtų Generalinei Asamblėjai tiesiai į akis pažvelgti Sirijos problemai“.

JT pasiuntinys tikėjosi dar rugpjūčio mėnesį atgaivinti Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybės ir pagrindinės opozicinės grupės derybas, net buvo numatęs dvi siektinas datas. Derybas jis sustabdė balandžio mėnesį, atsinaujinus kovoms.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų