REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
„Lietuvos rytas“ – „Juventus“ (nuotr. Fotodiena.lt/Pauliaus Peleckio)

Paskutinį vasaros savaitgalį geriausi Lietuvos teisėjai žinias tobulino Druskininkuose. Čia vyko Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos surengtas seminaras, kuriame dalyvavo ir Lietuvos krepšinio lygoje teisėjaujantis arbitrai. O jau trečiadienį teisėjų atstovai dalyvavo diskusijoje su LKL klubų treneriais, kurioje buvo diskutuojama apie taisyklių traktavimo aspektus, leidžiamo kontakto lygį ir būsimo sezono gaires.

15

Paskutinį vasaros savaitgalį geriausi Lietuvos teisėjai žinias tobulino Druskininkuose. Čia vyko Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos surengtas seminaras, kuriame dalyvavo ir Lietuvos krepšinio lygoje teisėjaujantis arbitrai. O jau trečiadienį teisėjų atstovai dalyvavo diskusijoje su LKL klubų treneriais, kurioje buvo diskutuojama apie taisyklių traktavimo aspektus, leidžiamo kontakto lygį ir būsimo sezono gaires.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seminaro Druskininkuose metu buvo įvertintas teisėjų bei inspektorių ir sekretoriato darbuotojų pasirengimas artėjančiam LKL sezonui, laikomi fizinio pasirengimo bei teorijos testai.

REKLAMA

LKL teisėjų reitingo lyderis Tomas Jasevičius džiaugėsi, kad fizinius ir teorinius testus išlaikė visi lygos teisėjai.

„Šis seminaras Druskininkuose yra vienas iš pagrindinių teisėjų pasiruošimo renginių. Tai yra labai geras žinių pakartojimas ir patikrinimas. Kalbant apie fizinį pasiruošimą, jis niekada nenutrūksta. Teisėjai visą vasarą sportuoja pagal įvairias programas, yra net sukurta specialių programų būtent teisėjams. Kitas pasiruošimo etapas yra, kai komandos pradeda žaisti kontrolines rungtynes ir teisėjai pradeda jose dirbti. Taip jie pamato naujai sukomplektuotas komandas ir įeina į naujo sezono ritmą. Po šio savaitgalio galiu teigti, kad LKL teisėjai naujam sezonui yra pasiruošę puikiai“, – teigė Tomas Jasevičius.

REKLAMA
REKLAMA

 

Lietuvos krepšinio lygos čempionate teisėjaujantis arbitrai yra suskirstomi pagal reitingą. Artėjančiame sezone sudarant geriausių teisėjų sąrašą bus atsižvelgiama į ne tik į klubų atstovų, bet ir į inspektorių bei LKL vadovų nuomonę.

„LKL Valdyba posėdžio metu pritarė naujai reitingo sudarymo sistemai, kai trečdalį balsų sudarys rungtynių inspektorių vertinimas, kitą trečdalį – LKL klubų trenerių nuomonę, o kitą trečdalį – LKL vadovų pozicija. Reitingas bus sudaromas du kartus per metus, o geriausiems atiteks ne tik šlovė ir garbė, bet ir paskatinamosios premijos. Septyni geriausi arbitrai gaus nustatyto dydžio priemokas, antram septintukui (8-14 vietos) atiteks 50% procentų dydžio premija. Tikimės, kad klubų treneriai rimtai atsižvelgs į šį reitingą ir išsakys argumentuotą nuomonę. Užsienyje pasitaiko atveju, kai strategai kerštauja konkrečiam teisėjui, nustumdami jį į reitingo galą, kiti tiesiog surašo teisėjus abėcėlės tvarka. Tikimės, kad strategai į tai pažiūrės labai rimtai“, – teigė LKL varžybų direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame sezone teisėjų brigadą papildys nauji ir jau matyti veidai. Geriausiu Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) teisėju pripažintas Andžej Urbanovič teisėjaus ir stipriausių Lietuvos klubų dvikovose. Kontrolinių rungtynių metu savo vertę dar galės įrodyti ir Mantas Butvilas bei Žydrūnas Paliušis. Jų galimybes vertins LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis, LKF Teisėjų asociacijos ir LKL vadovai.

„LKL teisėjų forma tikrai gera, jie pasiruošę tiek fiziškai tiek ir teoriškai. Džiugina ir Andžej Urbanovič pažanga, o du jauni teisėjai Mantas Butvilas ir Žydrūnas Paliušis dar turės įrodyti savo sugebėjimus per draugiškus turnyrus, kuriuos mes atidžiai stebėsime. Neatmetu galimybės, kad ir jie galės prisijungti prie geriausių šalies teisėjų.

REKLAMA

Pasinaudodamas proga noriu pabrėžti, kad Lietuvos teisėjams ypač svarbi tarptautinių rungtynių patirtis. Svarbu mokytis bendravimo su treneriais, būti matomiems Europoje ir taip dar labiau kelti savo kvalifikaciją. Mes savo ruožtu taip pat neužsidarysime, kviesime į seminarus svečius iš užsienio, kad jie pasidalintų savo patirtimi bei įvertintų mūsų arbitrų darbą“, – LKL.lt sakė Algimantas Pavilonis.

Šį sezoną LKL teisėjai pirmą kartą turėjo laikyti ir kūno masės indekso testus.

„Žvelgiant plačiau, šiuo metu fiziniam teisėjų pasiruošimui skiriamas papildomas dėmesys. Tiek NBA , tiek FIBA akcentuoja ne tik ištvermę, bet ir vizualinę teisėjo formą. Taigi šiemet pirmą kartą buvo laikomas ne tik bėgimo testas , bet ir matuojamas ūgio ir kūno masės santykis, bei riebalų procentas kūne. KMI skaičiavimas skatina papildomai atkreipti dėmesį į savo mitybą ir sekti savo rezultatus. Taip norima, kad teisėjo fizinė kondicija būtų mažiausias jo rūpestis rungtynėse“, – LKL.lt teigė Gytis Vilius.

REKLAMA

Fizinio pasiruošimo svarbą išskyrė ir Jurgis Laurinavičius, kuris teigė, kad gerai paruošus kūną sezonui, palengvėja pats teisėjavimo procesas.

„Pagrindinė reikšmė yra ta, kad fizinis pasiruošimas turi būti tas įrankis, kuris suteikia tai, kad nubėgimas nuo taško A iki taško B neturi būti joks galvos skausmas. Kokiu greičiu ar tempu bėgti, kaip tai teisingai daryti. Jei mes tai atliekame teisingai, tada mes galime geriau sutelkti dėmesį į situaciją aikštelėje ir pačiam žaidimui. Kai jis neatima iš tavęs tos dalies, kad reikia galvoti apie bėgimą, kaip tu pavargsi rungtynių pabaigoje, tada koncentracija pilnai išlieka žaidimui, pažeidimams, pražangoms ir vietų užsiėmimui“, – pasakojo Jurgis Laurinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų ir LKL trenerių susitikime didelis dėmesys buvo skiriamas praėjusio sezono diskutuotinų momentų peržiūrai. Treneriai išsakė savo nuomonę konkrečiais atvejais, priimė sprendimus ir teikė pasiūlymus artėjančio sezono varžyboms. Po susitikimo su strategais LKL teisėjų direktorius teigė, kad tokia šviečiamoji veikla ir disukusija reikalinga ne tik su treneriais.

„Šiuos susitikimus rengiame du kartus per metus – prieš sezono pradžią ir prieš LKL atkrintamąsias varžybas. Jie tikrai labai naudingi. Svarbu, kad treneriai puikiai suprastų taisykles ir ypač jų traktavimą vienu ar kitu momentu. Tokia apibusė diskusija labai naudinga. Šį sezoną ketiname nemažai dėmesio skirti ir sirgalių švietimui, nes stebinti rungtynes arenose, būnant šalia sirgalių, dažnai matosi, kad jiems tiesiog trūksta supratimo, ne visi teisingai supranta taisykles ir jas vertina. Pristatysime visuomenei konkrečius atvejus ir paaiškinsime, kodėl buvo priimtas toks sprendimas. Ar rungtynių teisėjas buvo teisus ar suklydo“, – teigė Algimantas Pavilonis.

„Tete-a-Tete Casino-LKL“ sezonas šiemet startuos savaite anksčiau nei įprasta, rugsėjo 21 dieną, 19 valandą Klaipėdoje įvyks atidarymo rungtynės, kuriuose susitiks „Neptūno“ ir „Vytauto“ ekipos. Rungtynes tiesiogiai transliuos TV6 televizija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų