REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas trečiadienį po susitikimo su meksikiečių prezidentu tvirtino, kad Meksika sumokės už pasienio tvorą, kurią jis planuoja pastatyti, jei bus išrinktas.

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas trečiadienį po susitikimo su meksikiečių prezidentu tvirtino, kad Meksika sumokės už pasienio tvorą, kurią jis planuoja pastatyti, jei bus išrinktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Meksika sumokės už sieną, patikėkit manim“, – Finikse sakė D.Trumpas, dėstydamas savo planą dėl imigracijos. Milijardierius nekilnojamojo turto magnatas numato deportuoti įstatymus pažeidusius imigrantus, taip pat – panaikinti prezidento Baracko Obamos įsakus, apsaugančius milijonus dokumentų nesusitvarkiusių imigrantų.

REKLAMA

Keliomis valandomis anksčiau D.Trumpas susitiko su Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto ir sakė, kad jiedu neaptarė, kas mokės už tvorą.

Tačiau E.Pena Nieto paprieštaravo: „Twitter“ žinutėje jis parašė pasakęs JAV respublikonų kandidatui per jų susitikimą, kad Meksika tos tvoros statybų nefinansuos.

„Pokalbio su Donaldu Trumpu pradžioje aiškiai pareiškiau, kad Meksika nemokės už tvorą“, – „Twitter“ parašė E.Pena Nieto, kai M.Trumpas išvyko iš Meksiko į Finiksą.

REKLAMA
REKLAMA

Po to „pokalbis apėmė kitus klausimus ir tęsėsi pagarbia maniera“, rašė pridūrė prezidentas.

Viešėdamas Meksikoje D.Trumpas demonstravo nugludintą toną, gyrė Meksikos „nuostabius žmones“ ir nelegalios imigracijos, narkotikų bei ginklų kontrabandos klausimus vaizdavo kaip bendrus kaimynių sąjungininkių iššūkius.

Provokuojančio būdo milijardierius prieš metus žėrė įžeidimus JAV pietinei kaimynei, bet per JAV prezidento rinkimų kampanijos įkarštį netikėtai apsilankė Meksikoje: siekdamas perimti į savo rankas naratyvą ir pavaizduoti save kaip valstybės veikėją tarptautinėje scenoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pripažįstame ir gerbiame bet kurios šalies teisę statyti fizinį barjerą ar sieną prie bet kurios iš savo sienų“, – sakė D.Trumpas prezidento rezidencijoje Meksike, po susitikimo su E.Pena Nieto už uždarų durų.

Ši diena buvo labai dramatiška abiem veikėjams, pirmąkart susitikusiems akis į akį po pastaruosius metus vienas kitam per atstumą reikštos kritikos.

D.Trumpo kampanijos pareiškime sakoma, kad šis vizitas buvo „pirma diskusijos ir santykių kūrimo tarp pono Trumpo ir prezidento Penos Nieto dalis“.

„Tai nebuvo derybos – tai būtų buvę nederama. Nestebina, kad jie laikosi dviejų skirtingų nuomonių šiuo klausimu, o mes laukiame pokalbio tęsinio“, – sakė D.Trumpo patarėjas komunikacijai Jasonas Milleris.

REKLAMA

Demokratų kandidatė į JAV prezidentus Hillary Clinton, iškart užsipuolė savo varžovo D.Trumpo naujausius pareiškimus. Jos štabas pareiškė, kad D.Trumpas „melavo“ tvirtindamas, jog gynė svarbiausią savo kampanijos klausimą, kai tai buvo svarbu.

„Trumpas tiesiog neišlaikė savo pirmo užsienio politikos egzamino, – „Twitter“ parašė H.Clinton. – Diplomatija nėra tokia lengva kaip atrodo.“

Planas prieš neteisėtą imigraciją

Vėliau savo kalboje Finikse D.Trumpas išdėstė rūstų didelio masto nacionalistinį planą, taip pat turintį smarkiai sumažinti neteisėtą imigraciją, pabrėždamas savo prezidentinės kampanijos pagrindinę poziciją.

REKLAMA

Jis perspėjo, kad žmonės, ketinantys neteisėtai atvykti į Jungtines Valstijas, atmintų, jog jie niekada negalės įgyti teisėto statuso.

"Mūsų žinia pasauliui bus tokia: negalite įgyti teisėto statuso arba tapti Jungtinių Valstijų piliečiu, jeigu neteisėtai atvykote į mūsų šalį", - D.Trumpas pareiškė dėstydamas 10 punktų kovos su neteisėta migracija planą.

„Mes, suvereni valstybė, turime teisę atsirinkti imigrantus, mūsų nuomone, turinčius daugiausiai galimybių gyvuoti ir klestėti bei mus mylėti“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų teisėsaugos prioritetai, be kita ko, bus šalinti nusikaltėlius, gaujų narius, saugumo grėsmes, pasiliekančius ilgiau negu leidžia vizos, užsitraukiančius viešus kaltinimus, – tai yra, visus, kas išnaudoja visuomenės gerovę arba sukelia įtampą saugumo tinkle, taip pat milijonus neseniai neteisėtai atvykusių ir pasilikusių ilgiau negu leidžia vizos žmonių, atkeliavusių dirbant dabartinei korumpuotai administracijai“, – pabrėžė D.Trumpas.

Kandidatas reikalavo atsisakyti, anot jo, palei šalies pietinę sieną vykdomos politikos „pagauti ir paleisti“ neteisėtus atvykėlius, taip pat ragino griežtai vykdyti jau galiojančius imigracijos įstatymus ir taikyti „nulinį pakantumą nusikaltusiems svetimšaliams“.

REKLAMA

„Būsime visiems sąžiningi, teisingi ir užjaučiantys, – pažymėjo jis. – Bet mūsų didžiausia užuojauta turėtų būti skiriama mūsų Amerikos piliečiams.“

Per šią kampaniją D.Trumpas svyravo tarp siekio užmegzti ryšį su mažumomis ir grįžimo prie antiimigracinės retorikos, palaikomos jo aistringiausių šalininkų, daugiausia baltaodžių darbininkų klasės vyrų.

Jis stengėsi atsargiai laviruoti. Neseniai D.Trumpas aptarinėjo prioriteto suteikimą nusikaltusių nelegalių imigrantų deportavimui.

Dabar kritikai ir šalininkai atidžiai stebės, ar D.Trumpas per savo kampaniją išdėstys kokias nors sąlygas, leidžiančias bent daliai dokumentų neturinčių imigrantų teisėtai pasilikti šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų