REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Vilniaus energijai“ ir „Litesko“ pateikus gyventojams didesnes sąskaitas už gyvatuką, Kainų komisija pareiškė, kad sąskaitos – neteisėtos. Ilgai aiškinusis, šiandien Komisija priėmė nuosprendį – sąskaitos už gyvatuką pateiktos neteisėtai ir turi būti anuliuotos.

„Vilniaus energijai“ ir „Litesko“ pateikus gyventojams didesnes sąskaitas už gyvatuką, Kainų komisija pareiškė, kad sąskaitos – neteisėtos. Ilgai aiškinusis, šiandien Komisija priėmė nuosprendį – sąskaitos už gyvatuką pateiktos neteisėtai ir turi būti anuliuotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 3 valandas trukusio posėdžio, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vienbalsiu nutarimu nusprendė, kad „Litesko“ ir „Vilniaus energija“ iki spalio 10 dienos turi perskaičiuoti gyventojams sąskaitas.

REKLAMA

„Tiek „Vilniaus energija“, tiek „Litesko“ pripažintos neteisėtai išsiuntusios didesnes sąskaitas. Skirtinguose miestuose suma svyravo nuo 8 iki 180 eurų, tai tikrai labai didelė suma. Bendrovės turės arba grąžinti sumokėtas sumas gyventojams, arba numatyti mokėjimus ateičiai, kad gyventojai nepatirtų išlaidų. Kainų komisija siekdama įsitikinti, kad sprendimas tikrai vykdomas, ragina gyventojus pastebėti, ar po spalio 10 dienos yra anuliuota šita suma, jei ne, reikia kreiptis į mus“, - po sprendimo kalbėjo Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad šios dvi bendrovės turi vykdyti nutarimą, nebent teismai nuspręstų kitaip, jeigu įmonės nuspręstų kreiptis į teismus. Mat sąskaitas įmonės gali išrašyti už pastaruosius du mėnesius, o ne už 2010 2015 metus.

Šilumos paskirstymo skyriaus vedėja Kristina Engelgardt–Tkačuk pranešė, kad komisija, laikosi pozicijos, jog UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Litesko“ sąskaitose nurodytos nepriemokos už normatyvus viršijusį šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai) 2010 m. gegužės–2015 m. gegužės mėn. laikotarpiu yra neteisėtos. Tai reiškia, kad šilumos tiekėjams teisės aktai nenumato pačiam spręsti kada ir už kokį laikotarpį užmokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepriemokos susidarė dėl šilumos tiekėjų kaltės, todėl pagal šilumos pirkimo–pardavimo sutarčių aprašą, nepriemoka gali būti skaičiuojama tik už paskutinius du mėnesius, neskaičiuojant delspinigių. Dėl to vartotojai nėra skolingi UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Litesko“ ir neturi mokėti. Jeigu vartotojai jau yra susimokėję, šia suma jiems turės būti sumažintos ateinančių laikotarpių sąskaitos“, – pozicijos laikosi Komisija.

Už neištaisytą pažeidimą gresia nuo 289 eurų iki 1 proc. metinės apyvartos bauda.

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovai: su sprendimu nesutinkame

Bendrovių „Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ atstovai kaltę dėl didesnių sąskaitų verčia Komisijai. Pasak jų, Komisijoje sukurtas užburtų nuorodų ratas, nesuformuluotos teismų praktikos, Komisija nepateikė jokių viešų išaiškinimų. Dėl to Komisijos numatytus normatyvus viršijantis mokestis perskirstytas ne dėl bendrovės kaltės. Be to, Lietuvos teismai, kurių sprendimus Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2015 metų vasarį atsisakė peržiūrėti, įpareigojo bendroves tokias sąskaitas vartotojams pateikti, teigiama „Litesko“ pozicijoje. Tačiau Komisija teigia, kad šis sprendimas neturi teisinės reikšmės.

REKLAMA

„Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ Teisės direktorius Danielius Žepnickas stebisi visa situacija ir tuo, kad įmonei grasinama didelėmis baudomis nuo apyvartos už tai, kad bendrovė viską vykdė pagal Kainų komisijos nustatytus metodus.

„Komisija ignoruoja dešimtis pačios savo raštų ir teiginių ir dabar tarsi sako, kad balta yra juoda, o juoda yra balta. Paskirstymas yra kaip visas šilumos kiekis patekęs į daugiabutį, o ne dalis, ir atliekamas pagal Kainų komisijos metodus. Jis ir buvo taip atliktas. Tie metodai net nebuvo pakeisti ir ten nekalbama nei žodžiu apie tuos išvedžiojimus, apie kuriuos dabar kalbama“, – sako „Litesko“ atstovas.

REKLAMA

Be visa to, „Litesko“ kaltina Kainų komisiją teisiniu nihilizmu, nes siūloma vadovautis ne teisės aktais, o Kainų komisijos pažyma.

„Kainų komisija viešai 2016 metų rugpjūčio 25 dieną pasisakė apie savo kaip kolegialaus instituto nuomonę ir dar neįvykus posėdžiui ir balsavimui teigiama, kad neva „Litesko“ išrašyta sąskaitų dalis yra neteisėta, kad gyventojai neturi sumokėti. Apie kokį objektyvų nagrinėjimą galima kalbėti, kai Kainų komisija jau pateikė savo nuomonę“, – piktinosi „Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ Teisės direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis reikalavo, kad posėdis būtų atidėtas. Nes joks sprendimas negali būti priimamas, kol nėra objektyviai žiūrima ir įsigilinus į klausimą, o ne taip paviršutiniškai.

„Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ advokatas Rimantas Simaitis reikalavo, kad pranešimą apie neteisėtas sąskaitas parengęs asmuo būtų nušalintas nuo balsavimo. Tuo tarpu Komisijos pirmininkė Inga Žilienė atsako, kad visi nariai buvo paskirti Seimo, jog balsuotų nešališkai ir priimtų sprendimus, o pati žinutė yra informacinio pobūdžio dėl to niekas nebus šalinimas.

REKLAMA

„Nė vienas iš komisijos narių nėra susijęs su jūsų privačia įmone“, - interesų konflikto nebuvimą aiškino I. Žilienė.

R. Simaitis taip pat pabrėžė, kad maža to, jog informaciją gavo tik vakar ir nespėjo pasiruošti, bet dar ir nematė tarnybinio susirašinėjimo tarp VKEKK ir Energetikos ministerijos.

Kainų komisijos sprendimą bendrovės gali apskųsti. Bendrovių atstovai teigia, kad pirmiausia susipažins su nutarimu, o tada priims sprendimą, ar skųsti Kainų komisijos verdiktą. 

Rugpjūčio pradžioje „Vilniaus energija“ pranešė, kad sostinėje vartotojai už karštam vandeniui ruošti sunaudotą energiją , viršijusią normas, turės sumokėti 505 tūkst. eurų, o „Litesko“ vartotojai – dar 416 tūkst. eurų.

Vilniuje vidutiniškai 7,5 euro didesnės sąskaitas turėjo gauti apie trečdalis „Vilniaus energijos“ klientų, o „Litesko“ – nuo 6,1 iki 30,26 euro didesnes sąskaitas – apie 50 procento.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų