REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Italijoje per stiprų žemės drebėjimą nukenėjo šimtai žmonių (nuotr. SCANPIX)

Vidurio Italijos regione gelbėtojai anksti ketvirtadienį tebeieškojo gyvų likusių žmonių po stipraus žemės drebėjimo, nusinešusio mažiausiai 247 žmonių gyvybes ir nuniokojusio kelis kalnų miestelius.

29

Vidurio Italijos regione gelbėtojai anksti ketvirtadienį tebeieškojo gyvų likusių žmonių po stipraus žemės drebėjimo, nusinešusio mažiausiai 247 žmonių gyvybes ir nuniokojusio kelis kalnų miestelius.

REKLAMA

Per trečiadienį paryčiais įvykusį žemės drebėjimą dar 368 žmonės buvo sužeisti, kai kurie kritiškai. Nežinia kiek gyventojų tebėra po griuvėsiais, todėl šios stichinės nelaimės aukų skaičius dar gali padidėti, perspėjo pareigūnai.

Dešimtys gelbėtojų ir savanorių nenuleido rankų ir buvo pasiryžę ištraukti iš griuvėsių kuo daugiau išgyvenusiųjų.

Civilinės saugos agentūra patikslintą aukų paskelbė anksti ketvirtadienį, praėjus maždaug 27 valandoms po drebėjimo. Trečiadienio vėlaus vakaro duomenimis, žuvusiųjų skaičius buvo 159.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtai žmonių turėjo praleisti vėsią naktį paskubomis pastatytose palapinėse, nes dėl pakartotinių požeminių smūgių tikimybės jiems buvo per daug pavojinga grįžti namo.

REKLAMA

Miesteliuose netoli 6-6,2 balo drebėjimo epicentro dešimtys pastatų virto griuvėsių krūvomis. Drebėjimas supurtė atokų rajoną, apimantį Umbrijos, Markės ir Lacijaus dalis, kur šiuo metų laiku vasarnamių savininkai ir kiti lankytojai smarkiai padidina ten esančių žmonių skaičių . Daug aukų yra iš Romos.

Nuniokotas rajonas yra iškart į šiaurę nuo L'Akvilos, kur per žemės drebėjimą 2009 metais žuvo maždaug 300 žmonių.

Daugiausiai žmonių žuvo Amatričės, Akumolio ir Arkvata del Tronto miesteliuose ir aplink juos.

Sielvartas

69 metų Guido Bordo neteko sesers ir jos vyro, kurie buvo palaidoti po griuvėsiais savo vasarnamyje Ilikos kaimelyje netoli Akumolio.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų negirdėti, mes girdėjome tik jų kates“, – sakė jis AFP prieš tai, kai buvo patvirtinta jo sesers ir svainio žūtis.

„Manęs čia nebuvo, kai tik drebėjimas įvyko, atskubėjau. Jiems pavyko ištraukti mano sesers vaikus, jie dabar ligoninėje“, – kalbėjo jis, grąžydamas rankas.

Tarp aukų yra devynių mėnesių mergaitė, kurios tėvai liko gyvi, pusantrų metų vaikas ir dar du maži vaikai, kurie žuvo drauge su tėvais Akumolyje.

Kitus du vaikus, ketverių ir septynerių metų, išgelbėjo nuovoki jų senelė, kuri pakišo juos po lova, kai tik prasidėjo purtymas, sakoma pranešimuose. Ji taip pat liko gyva, bet žuvo jos vyras.

Premjeras Matteo Renzi sakė, jog dar per anksti svarstyti apie tai, ką galbūt buvo galima padaryti siekiant užkirsti kelią tragedijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien laikas ašaroms ir emocijoms“, – sakė jis ir pažadėjo, kad jo vyriausybė ketvirtadienį pirmiausiai pradės atstatymo darbus.

Tai buvo stipriausias žemės drebėjimas Italijoje nuo 2009-ųjų nelaimės L'Akviloje.

„Pusė miestelio išnyko“, – sakė Amatričės meras Sergio Pirozzi, apžiūrinėdamas miestelio centrą, kuris atrodė taip, tarsi būtų subombarduotas.

Požeminiai smūgiai buvo tokie stiprūs, kad buvo juntami maždaug už 150 km nuo epicentro esančioje Romoje, kur pareigūnai nurodė atlikti Koliziejaus struktūrinį patikrinimą.

Tarp labiausiai nukentėjusių vietovių yra netoli Arkvatos Markės regione esantis Peskara del Trontas, kur lavonai buvo suguldyti vaikų parke.

Gyventojams buvo patarta negrįžti į namus, tad Akumolyje ir Amatričėje buvo įrengtos laikinos stovyklos, pareigūnams ieškant, kur skubiai apgyvendinti daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų