REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiosios koalicijos politinė taryba ketvirtadienį svarstys situaciją dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos ir jos vadovo Jono Miliaus, kuriam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Valdančiosios koalicijos politinė taryba ketvirtadienį svarstys situaciją dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos ir jos vadovo Jono Miliaus, kuriam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Miliaus klausimas į politinės tarybos posėdį įtrauktas „Tvarkos ir teisingumo“ iniciatyva. Šios partijos atstovas Seime Petras Gražulis tame pačiame teisėsaugos tyrime apklaustas specialiuoju liudytoju. Teisėsaugos tyrime figūruojančios bendrovės „Judex“ komercijos direktorė Patricija Pachomovaitė yra P.Gražulio padėjėja Seime, įmonėje dirba keli parlamentaro artimieji.

REKLAMA

„Aptars situaciją veterinarijos tarnyboje. Čia „tvarkiečių“ buvo prašymas pateikti informaciją, kokia yra situacija,“ - BNS sakė premjero patarėja Auksė Kontrimienė.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas BNS teigė, kad valdantiesiems svarbu išklausyti žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę. Pastaroji ne kartą yra teigusi, jog nemato pagrindo atleisti J.Milių iš pareigų.

„Bent jau V.Baltraitienę reikėtų išklausyti, kodėl bankrotinamos atskiros įmonės, žlugdomas eksportas. Šituo aspektu kelsime klausimą“, - BNS paklaustas, ar J.Milius bus kviečiamas aiškintis į politinę tarybą, sakė R.Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad J.Milius pateikti informaciją ir paaiškinti situaciją bus kviečiamas į „tvarkiečių“ frakciją.

„Mes jį kviesime pas save - ir frakcija, ir partijos vadovybė. Ir Milių, ir vartotojų tarnybą, ir kitas institucijas, kurios saugo vartotojų teises. Jau šiandien kalbėjome apie tai ir ne vėliau kaip kitą savaitę mes šnekėsimės“, - teigė R.Paksas.

Be to, anot jo, „tvarkiečiai“ sieks J.Milių kviestis aiškintis į Seimą.

„Paskui tas klausimas turi išeiti į Seimą. Seime turėtų būti pakviesti ir Saugumo departamento vadovai, kodėl yra taip žeminamas Lietuvos verslas ir žemės ūkio ministrė...“ - teigė R.Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sutinka, kad Europos Komisija turėtų analizuoti Lietuvos maisto produktų saugą užtikrinančios institucijos veiklą.

„Kaip Europos parlamento narys artimiausiu metu suformuluosiu klausimus Europos Komisijai - jeigu jau mes nebegalime pasitikėti savom institucijom kontroliuojančios dėl kokybės priežiūros, tai užduosime klausimus Junkeriui (Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), kad būtų sprendžiama iš išorės tie klausimai“, - žada R.Paksas.

„Trečiadienį turi pasirodyti mūsų partijos pareiškimas dėl šio klausimo. Ketvirtadienį politinėje taryboje kelsime klausimą, kas darosi valstybėje ir Miliaus vadovaujamoje tarnyboje. Pažiūrėsime, kokia bus reakcija politinės tarybos... “ - kalbėjo „tvarkiečių“ lyderis.

REKLAMA

Praėjusią savaitę P.Gražulis „Žinių radijui“ pareiškė, jog „tvarkiečiai“ gali trauktis iš koalicijos, jei J.Milius bus klibinamas iš posto. Tačiau „Tvarkos ir teisingumo“ vadovai teigė, jog šie pareiškimai tėra asmeninė P.Gražulio nuomonė.

Teisėsauga įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą P.Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Tarnybos vadovui J.Miliui pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Teisėsauga taip pat įtaria, kad tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš Rusijos apie „ Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.

REKLAMA

Įtariama, kad tarnybai pavaldus Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas galėjo klastoti laboratorinių tyrimų rezultatus, jame pradėtas vidinis auditas.

Teisėsaugos nurodymu atlikus išsamius laboratorinius „Judex“ gaminių patikrinimus buvo nustatyta kelių tipų bakteriniai užkratai - salmonelės, žarninių lazdelių, listerijos. Tyrimų besiėmusi Maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat patvirtino nustačiusi bakterinio užkrato kai kuriuose gaminiuose ir higienos pažeidimų.

„Judex“ veikla buvo sustabdyta ir galės bus atnaujinta tik pašalinus visus pažeidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų