REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Kauno „Žalgirio“ sirgaliai (nuotr. Fotodiena.lt)

Kauno „Žalgirio“ komandos sirgaliai – labai platus apibrėžimas. Pagal atliekamų rinkos tyrimų duomenis, daugiau nei 1 mln. Lietuvos gyventojų palaiko „Žalgirį“. Tad kas yra tas „Žalgirio“ sirgalius? Ar žaliai baltas kraujas teka ir darbininko, ir valdininko gyslomis?

20

Kauno „Žalgirio“ komandos sirgaliai – labai platus apibrėžimas. Pagal atliekamų rinkos tyrimų duomenis, daugiau nei 1 mln. Lietuvos gyventojų palaiko „Žalgirį“. Tad kas yra tas „Žalgirio“ sirgalius? Ar žaliai baltas kraujas teka ir darbininko, ir valdininko gyslomis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sirgaliai mums visi – tie, kurie aistringai palaiko „Žalgirį“ prie TV ekranų, ateina į areną, ir tie, kurie remia komandą būdami įmonių vadovais. Kalbant apie grupes, jų galima išskirti dvi. Tai - „Žalgirio“ Garbės Klubas, kurio nariai moka nario mokestį ir taip remia komandą. Kiti – aistringi sirgaliai, kurie palaiko komandą fanų tribūnoje, išvykose, kuria organizuotą palaikymą“, - teigė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

REKLAMA

„Žalgirio“ sirgaliumi gali būti visi – nuo moksleivio iki senelio, nuo studento iki verslininko. Fanų tribūnose dažniausiai savo favoritus palaiko jauni, veržlūs, daug idėjų ir ambicijų turintys jauni žmonės. Jie dar nesukūrę šeimų, todėl gali visą savo laisvalaikį ir energiją skirti „Žalgiriui“. Tai daugiausiai studentai, „Žalgirį“ pradėję palaikyti dar mokykloje. Tuo tarpu „Žalgirio“ Garbės Klubo nariai dažnai yra vyresni žmonės, jau sukūrę šeimas, dirbantys, negalintys tiek laiko ir energijos atiduoti aktyviam palaikymui, bet tikrai ne mažiau atiduodantys „Žalgiriui“ kitokiais būdais.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kiek tiksliai sirgalių turi Kauno „Žalgiris“? Į šį klausimą atsakyti sudėtinga, nes komandos fanų pilna nuo Šilainių iki Šančių, nuo Skuodo iki Lazdijų, nuo Londono iki Los Andželo. Todėl šiemet prieš sezono pradžią „Žalgiris“ pradėjo Pasaulinį „Žalgirio“ fanų surašymą, kurį palaiko „Utenos alus“.

Tikrą atmosferą pajusti tik fanų tribūnoje

Aktyviai sirgti už „Žalgirį“ prieš septynerius metus pradėjęs „Green White Boys“ fanų klubo senbuvis Ignas šiuo metu neįsivaizduoja savo laisvalaikio be „Žalgirio“. „Pats „Žalgirį“ palaikau, nes mano senelis palaikė, tėtis palaiko ir aš palaikau. Savo vaikams taip pat norime tą meilę parodyti ir skiepyti. Iš kartos į kartą“, - pasakojo šiuo metu marketingo vadybininku dirbantis vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, fanų klubo narių skaičius nuolat kinta – kas išsikrausto, emigruoja, kas ateina nauji. Šiuo metu „Green White Boys“ vienija iki 100 sirgalių. Čia nėra jokio stojimo mokesčio, o norint pajusti tikrą atmosferą, reikia tik ateiti į fanų tribūną – 116 ir 117 sektorius „Žalgirio“ arenoje.

„Kviečiame skanduoti, nusipirkti atributikos. Tiesa, taikome slenkstį naujausiems nariams. Duodame nusipirkti atributikos su „Green White Boys“ ir laikome tikruoju nariu, kai būna nuvykęs į dešimt Europos ar LKL išvykų“, - pasakojo Ignas.

REKLAMA

Fanų „krikštas“ – dešimt išvykų

Organizuoto palaikymo fanų klubai visada palaiko komandą namų rungtynėse ir nepraleidžia nė vienų LKL išvykos rungtynių – keliauja visur paskui komandą. Kiekvieną sezoną surengiama bent viena masinė išvyka į Eurolygos rungtynes, o į kitas taip pat vyksta bent keletas narių.

„Panašu, kad ateinantis sezonas bus didelis iššūkis. Bus ką veikti ir „Žalgiriui“, ir mums. Gerai, kad tvarkaraštis aiškus, galime jau dabar planuotis keliones. Paprastai išvykos – per ilguosius savaitgalius, tai vienai dienai – penktadieniui – išsiprašyti nieko sunkaus. Tiesa, LKL varžyboms reikia anksčiau baigti darbus, bet supratingi vadovai visada išleidžia į Kauno „Žalgirio“ rungtynes“, - juokėsi Ignas.

REKLAMA

Įspūdingas choreografijos – spontaniškos

Pasak ilgamečio sirgaliaus, „Žalgirio“ fanai neapsiriboja trumpomis skanduotėmis, kurios įprastos Lietuvoje, bet kuria dainas ir choreografijas: „Choreografijos, kurias iškeliame, kad pagerbtume žaidėjus ar parodytume meilę komandai, kyla spontaniškai, padarome jas per pora dienų. Kažkas parašo į socialinius tikslus, jei idėja patinka, įgyvendiname. Yra toks būrelis, kuris dažniausiai piešia“.

Kalbant apie originalias idėjas, verta paminėti įspūdingą choreografiją – tą dieną, kai „Žalgiriui“ sukako 70 metų, fanai sulipo į „Respublikos“ viešbutį ir naudodami žalią pirotechniką languose įžiebė skaičių „70“. O praėjusių metų čempionų nuotraukoje žalgiriečiai įamžinti kartu su aktyviausiais fanais, įbėgusiais į aikštę po paskutinių pergalingų LKL finalo serijos rungtynių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palaikyti komandą, o ne konfliktuoti

O kaip sprendžia konfliktus su priešiškomis kitų komandų grupuotėmis? „Tikslas – palaikyti komandą, nesvarbu, sekasi jai ar ne. Su kitų komandų sirgaliais stengiamės nekonfliktuoti. Aišku, yra tam tikros išimtys, kur tie konfliktai tęsiasi metai iš metų, niekas neprisimena jau ir dėl ko jie kilo. Lenkijoje pernai kilo konfliktas su apsauga ir vietiniai fanai padėjo viską išspręsti, netgi pakabinti savo vėliavą“, - teigė „Green White Boys“ fanas.

„Muštynių būna visur, nesutapus interesams, taip pat ir fanų tarpe, bet mūsų sirgaliai nuoširdžiai palaiko ir stengiasi dėl „Žalgirio“, gali prisiimti atsakomybę, strateguoti organizacijos veiklą, spręsti problemas ar net diskutuoti įvairiomis politinėmis bei ekonominėmis temomis. O vykstant krepšinio kovoms „Žalgiris“ keičia žmones – visi pamiršta, kas esantys, ir virsta žalia vieningai pulsuojančia minia“, - pridūrė „Žalgirio“ komunikacijos direktorė.

REKLAMA

Kaip pasakojo P. Motiejūnas, klubo ir sirgalių ryšys tvirtas: „Tenka pakalbėti ir apie taisykles, gresiančius konfliktus, elgesį, aptariame kilusias problemas, rengiame susitikimus su žaidėjais. Jaučiame pagarbą jiems, o jie – mums.“

Profesija nesvarbi - visi serga ta pačia liga

Šeštus metus „Žalgirio“ Garbės Klubo narystę skaičiuojanti Viktorija tvirtino, kad sirgalius vienija meilė krepšiniui ir „Žalgiriui“. „Čia yra įvairiausių profesijų žmonių – nuo paprastų darbininkų iki valdininkų. Kiek žinau ir politikai neaplenkia arenos – domisi krepšiniu ir „Žalgiriu“. Amžiaus cenzas – nuo mažiausio iki didžiausio“, - pasakojo ji.

REKLAMA

Buvusi sekretorė, o dabar įmonės apskaitininkė atskleidė, kad su „Žalgiriu“ užaugo, vyrą iš Lietuvos čempionų komandos sirgalių tarpo surado ir šeimą sukūrė: „Mano pačios vaikai jau yra Klubo nariai. Dar įsčiose palaikė „Žalgirį“ – eidavau į rungtynes besilaukdama. Sūnus netgi gimė per vienas pergalingas „Žalgirio“ rungtynes.“

Anot moters, niekam nesvarbu, ar esi darbininkas, kasi griovius, ar aukšto rango valdininkas – visi lygūs, vienodi, draugiški, nes serga ta pačia liga. „Palaikome komandą, kai sekasi ir nesiseka. Aišku, kartais būna pikta, keiki tuos žaidėjus, bet apsisuki ir vėl myli. Mus vienija žaliai baltas kraujas, komanda, jos dvasia. Tas šeštas žaidėjas labai svarbu ir gerai, kad kryptingai palaikytų savo ekipą“, - kalbėjo ji.

„Žalgirio“ sirgaliai vieni kitus atpažįsta ir už arenos ribų. „Darome bendrus sezono atidarymus ir uždarymus, kviečiame visus ir iš kitų miestų, pasipasakojame, dalinamės mintimis, įspūdžiais, įžvalgomis. – pasakojo Viktorija. – Gatvėje vieni kitus sveikinamės. Būna taip, kad bendrauji su žmogumi ir išsikalbi, kad jis domisi krepšiniu, patinka „Žalgiris“. Susivienijome, nežiūrėjome į nesėkmes, duobes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų