REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Karių pratybos Kinijoje (nuotr. SCANPIX)

Galingiausių pasaulio kariuomenių sąraše Lietuvos vardas atrodytų taip neįtikėtinai, kad apie tai greičiausiai net nebūtų įmanoma pasvajoti. Situacijos nekeičia net pagrindinė ir metų metus nekintanti grėsmė iš Rusijos, kurią taip dažnai primena net ir pasaulio žiniasklaida.

10

Galingiausių pasaulio kariuomenių sąraše Lietuvos vardas atrodytų taip neįtikėtinai, kad apie tai greičiausiai net nebūtų įmanoma pasvajoti. Situacijos nekeičia net pagrindinė ir metų metus nekintanti grėsmė iš Rusijos, kurią taip dažnai primena net ir pasaulio žiniasklaida.

REKLAMA

Nepaisant kelių svarbių priežasčių, Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenė išlieka pati galingiausia visame pasaulyje, rašo „Business Insider“ atsižvelgdamas į „Credit Suisse“ atliktą analizę. JAV kariuomenei kol kas nepakenkė nei biudžeto apkarpymai, nei karių skaičiaus sumažinimas. Turbūt net neverta minėti, kad Lietuva, jeigu tik būtų atsidūrusi šiame sąraše, atrodytų išties kukliai, bet vargu, ar tai reiškia, kad nesistengiame.

Nors JAV gana užtikrintai neapleidžia pirmosios pozicijos, būtų tiesiog nepadoru, jeigu nepaminėtume dar dviejų galiūnių, kurios sparčiu tempu bando minti JAV ant kulnų. Šios šalys: Kinija ir Japonija.

REKLAMA
REKLAMA

„Credit Suisse“ atkreipė dėmesį į tai, kad sureitinguoti stipriausias pasaulio kariuomenes padėjo šeši pagrindiniai kriterijai: karių rezervas (5 proc.), cisternos (10 proc.), sraigtasparniai (15 proc.), lėktuvai (20 proc.), lėktuvnešiai (25 proc.) ir povandeniniai laivai (25 proc.).

REKLAMA

Taigi štai, kaip atrodo stipriausias kariuomenes turinčių šalių dvidešimtukas (nuo paskutinės iki pirmosios vietos): Kanada, Indonezija, Vokietija, Lenkija, Tailandas, Australija, Izraelis, Taivanas, Egiptas, Pakistanas, Turkija, Jungtinė Karalystė, Italija, Pietų Korėja, Prancūzija, Indija, Japonija, Kinija, Rusija, JAV.

Žvelgdamį į šį sąrašą galime pastebėti, kad užfiksuotas pokytis nuo praėjusių metų. Žinoma, pirmoje vietoje, kaip ir dabar 2015 metais buvo JAV, tačiau skyrėsi antroji ir trečioji vietos. Antroje 2015 metais buvo įvertinta kaip stipriausia Kinija, o trečioje vietoje – Indijos kariuomenė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos tikslai neprilygsta

Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgos sulaukia nemažos paramos iš NATO, tačiau, nepaisant, to, net maža dalimi neprilysta didžiausioms pasaulio kariuomenėms. Šiuo metu Lietuvos ginkluotasias pajėgas sudaro beveik 15000 karių bei tarnautojų (iš jų ~7910– profesinės karo tarnybos karių, ~120– šauktinių, ~4500– karių-savanorių, ~2200 – civilių tarnautojų).

Atsižvelgiant į Lietuvos įsipareigojimus ir NATO specialistų rekomendacijas, vis didesnę krašto apsaugos sistemos išlaidų dalį planuojama skirti ginklams ir karinei įrangai įsigyti ir modernizuoti bei koviniam efektyvumui didinti.

Lietuvos tikslas – apie ketvirtadalį krašto gynybos finansavimo išlaidų skirti įsigijimams (įskaitant ginklų ir karinės įrangos įsigijimą ir modernizavimą). Iki šiol dauguma ginkluotės modernizavimo ir įsigijimo projektų buvo skirta Sausumos pajėgų, ypač „Geležinio Vilko“ brigadai aprūpinti: įsigyta vidutinio nuotolio prieštankiniųsistemų „Javelin“, kovinių ir kitų transporto priemonių, įvairių lengvųjų pėstininkų ginklų, minų paieškos ir išminavimo priemonių, kolektyvinės ir individualios apsaugos nuobranduolinio, biologinio ir cheminio ginklo priemonių, kitos būtiniausios ginkluotės ir technikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo įsigytos trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos „Stinger“.

Ateityje planuojama atnaujinti sraigtasparnių eskadrilę, modernizuoti ilgojo nuotolio radarus, įgyvendinti kitus projektus.

Sparčiai ginkluojasi?

Lietuvos gynybos biudžeto didinimas yra sparčiausias iš visų NATO šalių ir siekia 29,8 proc. Kitąmet šis skaičius turėtų vėl augti, o 2 proc. siekiama pasiekti iki 2018-ųjų.

Be priešlėktuvinės gynybos kompleksų Lietuva skubos tvarka įsigijo dešimtis savaeigių haubicų „PzH2000“, kurios modernizuojamos Vokietijoje. Pėstininkams nupirkta papildoma partija automatinių šautuvų G-36, taktinių liemenių, naujų šalmų bei modernių ryšio sistemų „Harris“.

REKLAMA

Be to, Lietuva siekia įsigyti vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemas NASAMS bei įrengti naujus radarus. Didžioji dalis šių priemonių Lietuvą pasieks 2017 metais.

Jungtinės Amerikos Valstijos

Biudžetas: 601 milijardai dolerių

Aktyvus rezervas: 1400000

Tankai: 8848

Povandeniniai laivai: 72

Remiantis „Credit Suisse“ indeksu, nepaisant tam tikro izoliavimo ir išlaidų mažinimo, JAV išleidžia gynybai daugiau pinigų – 301 milijardų dolerių – daugiau nei kitos devynios šalys kartu sudėjus. Didžiausia Amerikos stiprybė konvenciniame kare – jos laivynas ir 10 lėktuvnešių. JAV orlaiviai taip pat pasižymi naujosiomis technologijomis, milžiniškos išlaidos yra investuojamos ir į žmonių apmokymus.

REKLAMA

JAV turi vienintelę pasaulyje sausumos kariuomenę, galinčią kariauti už savo pusrutulio ribų. JAV sausumos kariuomenės pagrindą sudaro dešimt kovinių divizijų, palaikomų nedideliu kovinių brigadų kiekiu.

Rusija

Biudžetas: 84,5 milijardai

Aktyvus rezervas: 766055

Tankai: 15398

Orlaiviai: 3429

Povandeniniai laivai: 55

Rusijos ginkluotosios pajėgos yra neabejotinai antros pagal stiprumą pasaulyje. Nuo 2008 metų Kremliaus karinės išlaidos augo beveik trečdaliu, o per ateinančius trejus metus turėtų dar paaugti 44 procentais. Rusija taip pat parodė savo jėgą projektuodama jėgas užsienyje, dislokuodama karius Sirijoje.

Kinija

Biudžetas: 216 milijardai

Aktyvus rezervas: 2333000

Tankai: 9150

Orlaiviai: 2,860

Povandeniniai laivai: 67

Per pastaruosius kelis dešimtmečius Kinijos kariuomenė taip pat augo itin sparčiai. Tai didžiausia kariuomenė Azijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų