REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Talibanas šeštadienį užėmė vieną rajoną Afganistano šiaurės rytinėje Kundūzo provincijoje, kur kovotojai pernai vasarį iškovojo didžiausią pergalę per 14 metų.

Talibanas šeštadienį užėmė vieną rajoną Afganistano šiaurės rytinėje Kundūzo provincijoje, kur kovotojai pernai vasarį iškovojo didžiausią pergalę per 14 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovotojai, siekiantys nuversti Vakarų palaikomą Kabulo vyriausybę, pastarosiomis savaitėmis suintensyvino atakas visoje šalyje ir puolimą prieš Helmando provincijos, esančios į pietvakarius nuo Kundūzo, sostinę.

REKLAMA

Chan Abado rajonas, esantis už maždaug 30 km į rytus nuo Kundūzo miesto, pateko į Talibano rankas, kai kovotojai šeštadienį paryčiais pradėjo ataką prieš jo administracinį centrą, nurodė vietos pareigūnai.

„Po kelias valandas trukusių kautynių kovotojai užėmė rajoną“, – sakė naujienų agentūrai AFP jo gubernatorius Hayatullah Amiri. Jis pridūrė, kad provincijos gubernatorius ignoravo rajono valddžios prašymus atsiųsti pastiprinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Provincijos atstovas Sayedas Mahmoodas Danishas patvirtino, kad naktį vyko mūšis ir sakė, kad saugumo pajėgos „stengiasi susigrąžinti iš Talibano kontrolę šiame rajone“.

Chan Abado gyventojas Abdul Sataras sakė AFP, kad per kautynes šimtai žmonių pabėgo iš savo namų.

„Miesto gyventojai nerimauja dėl savo gyvybių ir saugumo. Žmonės bėga iš savo namų; jie paliko savo krautuves“, – skundėsi vyras. Pasak jo, keliai į kaimynines provincijas buvo uždaryti.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas savo pranešime patvirtino, kad grupuotės kovotojai kontroliuoja rajoną ir jo policijos būstinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kaimyninėje Tacharo provincijoje šalia civilių automobilių sprogusi pakelės bomba užmušė keturis žmonės, o dar du sužeidė, AFP sakė provincijos vyriausybės atstovas Sunatullah Temoras.

Civiliams tenka itin sunki Afganistano konflikto našta, o per šių metų pirmąją pusę žuvusių taikių gyventojų skaičius buvo rekordinis, sakoma neseniai paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje.

Nuo sausio iki birželio šalyje žuvo mažiausiai 1 601 civilis, o dar 3 565 buvo sužeisti. Aukų buvo 4 proc. daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį. Be to, šis žuvusių civilių skaičius buvo didžiausias nuo 2009 metų, kai JT pradėjo skelbti šias ataskaitas.

REKLAMA

Pernai rugsėjį Talibanas buvo trumpam užėmęs šiaurinį Kundūzo miestą. Praėjus beveik dviem savaitėms kovotojai buvo išstumti afganų pajėgų, palaikomų JAV aviacijos ir NATO karių, bet ta operacija buvo pirmoji, kai Talibanui pavyko perimti kontrolę dideliame mieste per karą, vykstantį nuo 2001 metų.

Po incidento Kundūze JAV ir afganų pareigūnai tvirtino nebeleisiantys talibams užimti kurio nors kito urbanizuoto centro.

Anksčiau šį mėnesį Talibanas pradėjo didelį puolimą neramioje pietinėje Helmando provincijoje ir apsupo jos sostinę Laškargą, turinčią apie 200 tūkst. gyventojų. Vis dėlto kovotojų puolimą sustabdė afganų pajėgos ir amerikiečių aviacijos smūgiai.

Afganistano saugumo pajėgos priverstos stengti duoti atkirtį kovotojams daugelyje frontų visoje šalyje, įskaitant rytinę Nangarharo provinciją, kur Talibanas sustiprino savo pozicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų