REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkų prokurorai ketvirtadienį paskelbė pradėję tyrimą dėl Konstitucinio Tribunolo pirmininko, kuris jau ne vieną mėnesį yra įsitraukęs į konfliktą su valdančiaisiais konservatoriais.

Lenkų prokurorai ketvirtadienį paskelbė pradėję tyrimą dėl Konstitucinio Tribunolo pirmininko, kuris jau ne vieną mėnesį yra įsitraukęs į konfliktą su valdančiaisiais konservatoriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas vykdomas dėl teisėjo Andrzejaus Rzeplinskio (Andžejaus Žeplinskio) įtariamo „aplaidumo arba piktnaudžiavimo įgaliojimais“, sakė prokuratūros atstovas Ireneuszas Kunertas (Irenejušas Kunertas).

REKLAMA

Dėl tokių kaltinimų yra skiriamos kalėjimo iki trejų metų bausmės.

Lenkijos aukščiausios instancijos teismas krizę išgyvena nuo praėjusių metų pabaigos, kai dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) atėjo į valdžią ir iškart prastūmė įstatymą, kuriuo, kritikų teigimu, buvo paralyžiuotas konstitucinis teismas.

Tos prieštaringai vertinamos priemonės išprovokavo masinius gatvių protestus ir paskatino Europos Komisiją duoti Varšuvai laiko iki spalio pabaigos atšaukti tai, ką pavadino „sistemine grėsme“ teisinei valstybei, ir priešingu atveju pagrasino sankcijomis.

REKLAMA
REKLAMA

I.Kunertas sakė, kad prokurorai tyrimą pradėjo gavę skundą dėl A.Rzeplinskio piktnaudžiavimo įgaliojimais, bet to asmens neidentifikavo.

„ Tai bandymas ... kištis į teismų valdžios nepriklausomybę ir specifinį pobūdį“, – komentuodamas tyrimą sakė A.Rzeplinskis, kurį citavo lenkų naujienų agentūra PAP.

Praėjusią savaitę Konstitucinis Tribunolas anuliavo daugumą PiS vyriausybės priimto įstatymo dėl Tribunolo darbo skyrių.

Antradienį vyriausybė publikavo 21 Konstitucinio Tribunolo sprendimą, taip suteikdama jiems įstatymo galią, tačiau atsisakė publikuoti du sprendimus dėl paties Tribunolo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos atstovė sakė: „Mes atsižvelgiame į virtinės nutarčių ... publikavimą, (bet) ... mūsų susirūpinimas išlieka.“

Briuselis liepos pabaigoje davė Lenkijos vyriausybei tris mėnesius laiko atšaukti aukščiausios instancijos teismo pakeitimus ir nurodė, kad priešingu atveju bus taikomos sankcijos už Europos Sąjungos (ES) normų dėl teisinės valstybės ir demokratijos pažeidimą.

Be patenkinamo atsako per tris mėnesius Europos Komisija, Europos Parlamentas ar 10 valstybių narių grupė galės pasiūlyti atimti iš Lenkijos balsavimo teisę ES institucijose, jei ji bus kalta dėl rimtų ir nuolatinių teisinės valstybės principo pažeidimų.

Įtakingas PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) sureagavo komentaru, kad Europos Komisija veikia neteisėtai: „Šis procesas yra anapus ES sutarčių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų