REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos piliečiai pastaruoju metu vis dažniau susiduria su Vakarų sankcijų dėl Krymo okupacijos ir karo eskalavimo Donbase gniaužtuose. Tiesa, sprendžiant iš to, kokios pavardės linksniuojamos žiniasklaidoje – tai artimiausi Kremliaus aplinkos žmonės ar priešiškos Vakarų pasauliui ideologijos skleidėjai.

Rusijos piliečiai pastaruoju metu vis dažniau susiduria su Vakarų sankcijų dėl Krymo okupacijos ir karo eskalavimo Donbase gniaužtuose. Tiesa, sprendžiant iš to, kokios pavardės linksniuojamos žiniasklaidoje – tai artimiausi Kremliaus aplinkos žmonės ar priešiškos Vakarų pasauliui ideologijos skleidėjai.

REKLAMA

„Pasaulio pilietis“ liko oro uoste

Pastarųjų dienų „herojus“ – Olegas Gazmanovas į nepageidaujamų Lietuvoje sąrašą pateko ne tik dėl savo atliekamų dainų, tačiau ir aktyvaus dalyvavimo Kremliaus organizuojamuose renginiuose, bei oficialaus Rusijos valdžios politikos palaikymo.

Buvęs gimnastas Lietuvą buvo neįleistas rugpjūčio 18-ąją, jam buvo leista pernakvoti oro uosto viešbutyje, iš kur jis jau kitą dieną turės grįžti į Rusiją.

Atlikėjo repertuaras pasižymi ne tik skandalingai pagarsėjusia „Pagamintas SSRS“ (kurioje, be viso kito, dainuojama ir apie tai, kad „Leninas ir Stalinas – tai mano šalis“), tačiau naujos kūrybos Rusijos patriotinėmis dainomis, pavyzdžiui, „Vpered, Rossija!“ (Pirmyn, Rusija!). Daina išleista jau 2015 metais, pačiame konflikto Ukrainoje įkarštyje, o jos tekste giriama „Rusijos jėga – ugnis ir liepsna“.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvajame rusų atlikėjo repertuare dainavęs ir apie drugelius, sukūręs neoficialų Maskvos himną, o 1991-aisiais buvęs vienu iš „demokratijos šauklių“, pastaruoju metu O. Gazmanovas, prisitaikęs prie politinių realijų, pasinėrė į militaristine tematika persmelktas dainas. 2014-aisiais, kartu su kai kuriais kitais Rusijos atlikėjais pasirašė „Vladimiro Putino palaikymo deklaraciją“ dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

REKLAMA

Sužinojusi apie Lietuvos sprendimą neįsileisti aktyviai Kremliaus politiką palaikantį atlikėją, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova jį pavadino „pasaulio piliečiu“ ir jau tradiciškai Kremliui pažadėjo „šio klausimo taip nepalikti“.

Liūdnas veidas

Vizos į vieną iš ES šalių šių metų balandį negavo ir kita rusų atlikėja Vera Brežneva. Nedaugžodžiaudama ji į savo paskyrą „Instagram“ įdėjo liūdno veido nuotrauką ir parašė „Kai tau neišduoda vizos...“. Gerbėjai spėliojo, kad tai galėjo būti Didžioji Britanija, kurioje po kelių dienų buvo suplanuoti jos koncertai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti šaltiniai teigė, kad tai galėjo būti Latvija, kuri jau nuo seno labai atsargiai „atsirenka“ iš kaimyninės šalies atvykstančius asmenis.

„Važiuoju gyventi į Londoną“ – nebevažiuoja jau

Kita Rusijos pop scenos žvaigždė ir vienas iš brangiausiai apmokamų šios šalies muzikantų, Grigorijus Lepsas taip pat neturi galimybės pakeliauti kur panorėjęs. Šių metų birželį buvo paskelbta, kad jam nebuvo išduotas leidimas atvykti į Didžiąją Britaniją.

„Mano dokumentus svarstė šimtą dvidešimt dienų ir galų gale atsisakė išduoti be kažkokių pasiaiškinimų,“ – pasakojo atlikėjas pasirodymo Baku metu. Anot jo atstovės Majos Serikovos, britų ambasada G. Lepsui vizą atsisakė išduoti dar pernai. Ironiška, tačiau vienas iš šio atlikėjo hitų vadinasi „Aš išvyksiu gyventi į Londoną“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 metais atlikėjui buvo uždraustas įvažiavimas į JAV. Tuomet šios šalies finansų ministerija tokį sprendimą motyvavo tuo, kad atlikėjas priklauso nusikaltėlių klanui „Bratskij krug“.

Vienintelė išimtis – sveikatos problemos

Rusijos dainininkas, su šalies mafijos struktūromis siejamas ir dėl to į JAV jau antrą dešimtmetį neįleidžiamas, Josifas Kobzonas į ES juoduosius sąrašus kartu su kitais rusų politikais pateko 2015-aisiais.

Onkologine liga sergantis 78-ių Rusijos Dūmos narys buvo įleistas į Italiją įsikišus asmeniškai Rusijos vadovui Vladimirui Putinui. Anot paties dainininko, kuris savo šalyje sulaukė kritikos dėl to, kad pasirinko gydytis „supuvusiuose Vakaruose“, jį taip pasielgti „privertė medikai“.

REKLAMA

„Buvo gydytojų konsorciumas. Tai jie nusprendė, kad reikia gydytis Italijoje, aš pats esu prieš važiavimą gydytis į užsienį,“ – tikino vienas turtingiausių šou pasaulio atstovų šalyje, kuriam anksčiau operacija buvo atlikta vienoje iš Vokietijos klinikų.

Aleksandras Duginas išmestas iš Graikijos

Tačiau muzikantai sudaro mažąją dalį neįleidžiamų į Europą asmenų. Dauguma jų – artimoji V. Putino aplinka, patekusi į sankcijinius sąrašus po Krymo okupacijos ir ideologiniai Kremliaus vėliavnešiai.

Vienas plačiausiai žinomų – Aleksandras Duginas, šiais metais patyręs fiasko, kai bandė patekti į Graikiją. Ten propagandinis Kremliaus atstovas ir šovinistinio „rusų pasaulio“ skleidėjas (beje, savo idėjoms skleisti turintis ir atskirą žiniasklaidos priemonę), tikėjosi sudalyvauti renginyje, skirtame V. Putino vėliau turėjusiam įvykti vizitui į Atėnus.

REKLAMA

„Sulaikymo priežastis – Vengrijos sankcijos. Tai yra gana keista, nes aš pastaruosius mėnesius laisvai važinėjau po Europos Sąjungą,“ – cituojamas jis savo paties leidinyje.

Į Lietuvą 2014-ųjų liepą nebuvo įleistas kitas Kremliaus ideologas, fondo „Istorinė atmintis“ direktorius Aleksandras Diukovas.

„Rosiskaja Gazeta“ tuomet rašė, kad A.Diukovas į Vilnių atvyko pristatyti į lietuvių kalbą išverstos savo knygos „Holokausto išvakarės“, kurioje pateikia savo Antrojo pasaulinio karo įvykių versiją dėl esą „lietuvių elito įsitraukimo rengiantis naikinti Lietuvos žydus“.

A.Diukovui 2012-ųjų kovą buvo uždrausta atvykti į Latviją, vėliau įtrauktas ir į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama vykti ir į kitas Šengeno erdvės šalis. Savo veikaluose jis ypatingą dėmesį skiria Baltijos valstybėms, iškreipdamas sovietų valdžios vykdytų trėmimų bei kitus istorinius faktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas veikėjas – Stanislavas Byšokas, vienos iš šimtų Kremliaus finansuojamų asociacijų atstovas, anksčiau nebuvo įleistas į Prancūziją. Gavo atsakymą, kad į ES jis neįleidžiamas Lietuvos, kurioje net nėra apsilankęs, prašymu.

„Tankams vizų nereikia“

Dmitrijus Rogozinas, Rusijos Dūmos pirmininko pavaduotojas, itin aktyviai socialinėje erdvėje besireiškiantis veikėjas įvairiose Europos šalyse nėra laukiamas jau senokai. Latvija dar 2004 metais uždraudė šiam politikui atvykti į šalį. Likusios Vakarų valstybės tokį draudimą įvedė 2014 metais, kartu su sąrašu kitų Krymo okupaciją nulėmusių aukščiausias pareigas užimančių politikų. Ukraina į nepageidaujamų asmenų sąrašą D. Rogoziną įtraukė metais vėliau.

REKLAMA

Odioziniais pareiškimais pagarsėjęs politikas į tokius sprendimus atsakydavo savo stiliumi: vieną sykį pareiškė, kad „tankams vizų nereikia“, kitą – priminė 1814-uosius ir Aleksandro II-ojo „žygį iki Paryžiaus, kuomet, anot rusų politiko, „irgi niekas nekreipė dėmesio į sankcijas ir vizų draudimus“.

„Dariau tai, kol dar nebuvo populiaru“, galėtų sakyti ir kitas rusų rėksnys – Vladimiras Žirinovskis, Latvijoje persona non grata jis laikomas jau nuo 1993-ųjų.

Sąrašuose, be jau minėto D. Rogozino, atsidūrė dešimtys aukščiausių Rusijos valdžios ir jų artimiausių gretų veikėjų: dabar jau atstatydintas prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, propagandinio žiniasklaidos konsorciumo vadovas Dmitrijus Kiseliovas, pilkuoju Kremliaus kardinolu vadinamas Vladislavas Surkovas ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų