REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas dar liepą uždegė žalią šviesą neskiepytiems vaikams eiti į darželius, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija neskubėjo išaiškinti visuomenei, ar neskiepytų vaikų tėveliai jau gali būti ramūs. Viešojoje erdvėje pasipylė diskusijos, ar neskiepytus vaikus tikrai priims į darželius.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas dar liepą uždegė žalią šviesą neskiepytiems vaikams eiti į darželius, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija neskubėjo išaiškinti visuomenei, ar neskiepytų vaikų tėveliai jau gali būti ramūs. Viešojoje erdvėje pasipylė diskusijos, ar neskiepytus vaikus tikrai priims į darželius.

REKLAMA

Vaikų darželio „Aukštyn kojom“ pavaduotoja Gustė Trotienė tv3.lt sakė kol kas nežinanti, ką reikės daryti su neskiepytais vaikučiais – darželis laukia nurodymų iš ministerijos, kurių kol kas negavo.

„Laukiam patikslinimų iš ministerijos ir iš Visuomenės sveikatos centro, nes dabar nelabai žinom, kaip elgtis. Šiuo teismo paskelbimu (kad skiepai neprivalomi – red.) tėveliai labai džiaugėsi, nes net gydytojai neturėjo jokių specialių formų, kurias reikėtų užpildyti apie skiepus. Mūsų darželių tėvelių prašydavome, kad pasakytų šeimos gydytojui, jog, jeigu vaikas turi visus skiepus pagal programą atliktus, kad bent ranka tai įrašytų pažymoje. Tad paaiškinimo, kaip elgtis dabar, laukiame ir šiuo metu“, – kalbėjo G. Trotienė.

Pašnekovė taip pat sakė, kad jų darželyje dauguma tėvų jau yra pristatę pažymas apie vaikų skiepus. G. Trotienė taip pat patarė kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą, kuris, jeigu vaikus skiepyti būtų privaloma, tai turėtų patikrinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pati džiaugiuosi, kad tai nebėra privaloma, nes yra daugybė kontraindikacijų, dėl ko vaiko gali neskiepyti. Tad bus mažiau netikrų pažymų“,– kalbėjo ji.

REKLAMA

Centras netikrins

Vilniaus Visuomenės sveikatos centro atstovė Lina Jauniškienė tv3.lt nurodė, kad Visuomenės sveikatos centras netikrins, ar vaikai yra paskiepyti.

„Kadangi atšauktas yra ministro įsakymas, kuriuo buvo įtvirtinta nuostata, kad vaikai turi būti paskiepyti nuo tam tikrų ligų, tad Visuomenės sveikatos centro veiksmai lieka nepakitę – tikrindami darželius ir žiūrėdami, ar yra pateikti sveikatos pažymėjimai, centras nevertins tos eilutės (apie skiepus – red.), nes jos ten tiesiog nebus“, – nurodė ji.

L. Jauniškienė nurodė, kad kol kas jokios informacijos darželiams jie nesiuntė.

„Mes papildomai galime informuoti. Kai keitėsi teisės aktai, informavome, kad bus tokie pasikeitimai. (..) O dabar papildomai dar, tikriausiai, informuosime“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

SAM išsiuntė raštus

Sveikatos apsaugos ministerijos Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Nerijos Kuprevičienės teigimu, ministerija apie pasikeitusią tvarką informavo savivaldybes, kurios turėjo informuoti joms pavaldžias įstaigas, įskaitant ir darželius. „Sveikatos apsaugos ministerija 2016 m. liepos 20 d. išsiuntė raštą Savivaldybių administracijoms, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijai, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui, kuriuo prašė rašte išdėstytą informaciją išplatinti suinteresuotoms pavaldžioms įstaigoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo raštu buvo informuota, kad pagal Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą Lietuvos higienos normos HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-313 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“ 79 punkte numatytos nuostatos, nustatančios, kad „jeigu vaiko sveikatos pažymėjime nurodyta, kad vaikas nepaskiepytas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintą Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo tymų, raudonukės ir poliomielito nesant skiepų kontraindikacijų, ugdyti pagal ikimokyklinio ugdymo programą toks vaikas nepriimamas“, yra negaliojančios“, – raštu pateiktame atsakyme nurodė N. Kuprevičienė.

REKLAMA

Ji taip pat pažymėjo, kad negalioja ir Vaiko sveikatos pažymėjimo taisyklių nuostata, kad „pildant ikimokyklines ir (ar) priešmokyklines įstaigas lankančių vaikų Pažymėjimus, laukelyje „Diagnozė“ įrašoma, ar vaikas yra paskiepytas visais skiepais, kurie yra reikalingi, norint lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas.“

Savivaldybė: iki rugsėjo laiko dar yra

Portalo tv3.lt kalbintas Vilniaus savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas sakė, kad iki rugsėjo laiko dar yra, tad per keletą savaičių savivaldybė tikrai informuos darželius apie tai, kad vaikų skiepų tikrinti nereikia.

„Mokslo metai prasideda rugsėjo pirmą dieną, o mes teismo sprendimą irgi dar skaitome. Tikrai informuosime visas įstaigas apie pasikeitusį teisinį reguliavimą ir tai, kas nėra privaloma, iš tėvų nebus reikalaujama. Dar turėčiau patikslinti su administracija, bet per kelias dienas (informuosime – red.). Be to, dar ne visos darželių administracijos grįžusios iš atostogų“,– ramiai kalbėjo vicemeras.

REKLAMA

Atkreipus dėmesį, kad, neskiepytų vaikų tėveliai kol kas nežino, ar jų vaikus priims į darželius, vicemeras nurodė, kad tokių tėvelių yra vos keli procentai.

„Kalbame apie labai individualius atvejus. Tikrai nebus tokios dalyko, kad dėl skiepų vaikas bus išbrauktas iš lankančiųjų sąrašo“, – sakė ji.

Gydytojai elgiasi savo nuožiūra

Baltupių šeimos medicinos centro gydytojas Dainius Jakučionis tv3.lt sakė, kad iš vadovybės gydytojai negavo jokių nurodymų, kad pažymų apie vaikų skiepus nebereikia. 

„Mes ir toliau išrašinėjame pažymas apie skiepus. Čia kiekvienas gydytojas daro, kaip jam reikia. Tie, kurie girdėjo, kad teismas šitą dalyką panaikino, tai jie tiesiog neberašo tų pažymų, nes jokio skirtumo nebėra, o aš parašau, kad mažiau problem būtų. Jeigu vaikas skiepytas, man negaila parašyti, o jei neskiepytas, tėvai patys žino, ką daryti. Aš, aišku, su tėvais pakalbu, kad neskiepytiems vaikams ir kitiems vaikams aplinkui yra rizika“, – nurodė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt pasikalbėjo ir su Šeškinės poliklinikos direktoriumi Jonu Kairiu, kuris patvirtino, kad iš ministerijos jokių nurodymų apie tai, kad pažymų apie skiepus vaikams išrašinėti nebereikia, jie negavę.

Vyriausiasis administracinis teismas praėjusį mėnesį nusprendė, kad buvusio Sveikatos apsaugos ministro V. Andriukaičio įsakymas, uždraudžiantis priimti į ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo įstaigas nuo poliomielito, tymų ir raudonukės nepaskiepytus vaikus, prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų