REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija jau netrukus žada patvirtinti 19-kos Lietuvos pieno perdirbimo įmonių, galinčių eksportuoti į ją produktus, sąrašą, sako Lietuvos ambasadorė Kinijoje. Pieno perdirbėjai teigia laukiantys paskutinių leidimų, o pasak premjero, pirmasis krovinys turėtų pajudėti jau šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje.

Kinija jau netrukus žada patvirtinti 19-kos Lietuvos pieno perdirbimo įmonių, galinčių eksportuoti į ją produktus, sąrašą, sako Lietuvos ambasadorė Kinijoje. Pieno perdirbėjai teigia laukiantys paskutinių leidimų, o pasak premjero, pirmasis krovinys turėtų pajudėti jau šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kinija turi paskelbti sąrašą įmonių, kurios registruotos Kinijoje ir gali vežti produktus į Kiniją. Mes penktadienį pasiklausėme kinų - jie atskirai negali patvirtinti bendrovių, o turi būti bendras sąrašas. Jie anksčiau sakė, kad viskas bus rugpjūtį, bet mes jų perklausėme penktadienį ir jie sakė, kad jų Veterinarijos departamentas dar nėra pabaigęs peržiūrėti, nes atsirado dar trys įmonės. Dabar iš viso yra 19 įmonių sąraše“, - BNS sakė Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

REKLAMA

Vis dėlto ji teigė mananti, kad įmonių sąrašas gali būti patvirtintas vėliau.

„Turi būti paskelbtas tas sąrašas ir tada jau viskas - galima vežti. Kinija turi daug patikrinti, nes yra daug šalių, kurios šalia mūsų tą patį daro, o kadangi yra vasara, tai viskas sulėtėja“, - kalbėjo I.Marčiulionytė.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę teigė, jog pirmieji kroviniai į Kiniją turėtų būti eksportuoti jau šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs puikiai žinote, kad Kinijos rinka yra tik atidaroma pieno produktų eksportui. Dar kol kas nepajudėjo tie pirmieji konteineriai, kurie tikimės, kad apie rugpjūčio 20 dieną pagal susitarimus turėtų pajudėti“, - žurnalistams kalbėjo ministras pirmininkas.

Vienos didžiausių šalyje pieno perdirbimo bendrovių Vilkyškių pieninės, kuri anksčiau ketino iki rugsėjo išvežti pirmąją produkciją į Kiniją, vadovas Gintaras Bertašius BNS teigė, kad bendrovė šiuo metu laukia paskutinių patvirtinimų.

„Laukiame Kinijos agentūros patvirtinimo, tai žinių turime, kad procesai patikrinimo vyksta, bet kada tas bus, nežinome. Mes tikimės, kad greitai. Tiesiog laukiame žinių savaitę po savaitės, statusas yra tas pats, kuris buvo ir prieš mėnesį. Leidimai yra ne kroviniams - mums dabar atidaro eksportą į Kiniją, o leidimai skiriami kiekvienai įmonei, jos produkcijos eksportui. Mes prašome visą paletę produktų atidaryti į Kiniją“, - kalbėjo G.Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis nenorėjo atskleisti, kokie produktai dabar bus eksportuojami į Kiniją, bet žadėjo tai padaryti, kai bendrovė gaus leidimus.

Kitos pieno perdirbimo įmonės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS sakė, kad bendrovė taip pat šiuo metu laukia paskutinių leidimų, kad galėtų eksportuoti produktus į Kiniją.

G.Bertašius pridūrė, kad teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Maisto ir veterinarijos tarnybos ir Kauno įmonės „Judex“ koldūnų skandalas kol kas neturi jokios įtakos būsimam eksportui į Kiniją.

Užsienio reikalų ministras Lina Linkevičius antradienį taip pat teigė, kad skandalas neturės įtakos Lietuvos maisto produktų eksportui.

REKLAMA

Balandžio viduryje Lietuva iš Kinijos gavo visus reikiamus dokumentus, kad perdirbėjai galėtų eksportuoti produkciją į Kiniją. Ši milžiniška rinka yra labai svarbi Lietuvai, kuri po 2014 metų rugpjūtį Rusijos paskelbto maisto produktų embargo prarado labai pelningą Rusijos rinką, kur šalies pienininkai eksportavo apie 20-40 proc. produkcijos.

Lietuvoje pieną perdirba per 20 įmonių, o 5 didžiausios pieno perdirbimo įmonės - „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“, „Žemaitijos pienas“, Vilkyškių pieninė ir „Marijampolės pieno konservai“ - perdirba apie 94 proc. viso šalyje perdirbamo pieno. Visos šios įmonės, išskyrus „Žemaitijos pieną“, yra viešai patvirtinusios savo norą eksportuoti į Kiniją.

Pasak Veterinarijos tarnybos, potencialių eksportuotojų sąraše yra didžiausios pieno įmonės ir jų filialai bei kelios mažesnės įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų