REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugniagesiams atsisakius valyti likusių gyvsidabrio garus iš buvusio Ukmergės teismo pastato, šie darbai tikriausiai atiteks būsimam pastato pirkėjui.

Ugniagesiams atsisakius valyti likusių gyvsidabrio garus iš buvusio Ukmergės teismo pastato, šie darbai tikriausiai atiteks būsimam pastato pirkėjui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu pastatą valdančio Turto banko Rinkodaros ir pardavimų skyriaus vyresnioji specialistė Lina Aleknienė BNS sakė, kad buvęs teismo pastatas įtrauktas į parduodamo turto sąrašą.

REKLAMA

„Geriausiai gyvsidabrį panaikintų patalpų vėdinimas ir vidaus remonto darbai. Kadangi mes lėšų vidaus patalpų remonto darbams neturim, tikėtina, kad tuo užsiims naujasis savininkas. Mes šiuo metu vėdinam patalpas, o kai pardavinėsim patalpas, potencialūs pirkėjai bus informuoti apie susiklosčiusią situaciją“, – BNS sakė L.Aleknienė.

Naujausi gyvsidabrio garų taršos matavimai atlikti 2015 metų liepą. Taršos matavimus galima atlikti, kai temperatūra pastato viduje būna daugiau nei 20 laipsnių Celsijaus. Vilniaus visuomenės sveikatos centro laboratorinių tyrimų duomenimis, didžiausio leidžiamo taršos dydžio koncentraciją – 0,0003 miligramo kubiniame metre viršijo penkių patalpų mėginiai. Kitose patalpose gyvsidabrio garų koncentracija neviršijo leidžiamos ribos arba buvo mažesnė už tyrimo metodo nustatymo ribą (0,0001 miligramo kubiniame metre).

REKLAMA
REKLAMA

Turto banko atstovų vertinimu, tokia gyvsidabrio koncentracija Vakarų valstybėse netaptų kliūtimi pastato naudojimui. Lietuvoje galioja nustatytos tam tikros normos, nurodančios užterštumo gyvsidabrio garais pavojingumą.

Dėl cheminės demerkurizacijos procedūros Turto bankas birželį buvo kreipęsis į Vilniaus apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė BNS sakė, jog Turto bankui buvo pranešta, kad Ukmergės ugniagesiai buvusio pastato patalpose atliko visus neatidėliotinus gyvsidabrio židinio lokalizavimo darbus. Remdamiesi Sveikatos apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijų patvirtina instrukcija, ugniagesiai Turto bankui paaiškino, kad lokalizuoto gyvsidabrio židinio likvidavimas yra objekto savininko pareiga. Turto bankui patarta kreiptis į privačias įmones, kurios atlieka demerkurizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusį Ukmergės teismo pastatą Turto bankas perėmė 2014 metų kovo mėnesį.

Praėjus beveik ketveriems metams, kai tuometiniame Ukmergės teismo pastate buvo rastas didelis kiekis gyvsidabrio ir iš jo į laikinas patalpas priversti išsikelti darbuotojai, pastatas iki šiol stovi tuščias.

40 Ukmergėje dirbančių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu. Dabar Ukmergės rajono apylinkės veikia Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose, Vytauto gatvėje.

Buvęs Ukmergės teismo pastatas yra daugiau kaip 690 kvadratinių metrų ploto, jis pastatytas 1786 metais. Čia nuo XIX amžiaus pradžios buvo įsikūręs teismas.

REKLAMA

Ukmergės teismas turėjo įsikurti najame pastate, jau šiemet turėjo būti pradėtos statybos, tačiau jos nevyksta.

Nacionalinė teismų administracija neseniai pranešė, jog skelbia viešuosius pirkimus Ukmergės rajono apylinkės teismo pastato statybos darbų projektavimui ir pačioms statyboms.

Planuojama, kad daugiau nei 4 tūkst. kvadratinių metrų sklype Deltuvos gatvėje iškilsiantis naujasis teismo pastatas būtų 1-2 auštų, 1283 kvadratinių metrų ploto.

Kaip nurodoma konkurso reikalavimuose, pastate turėtų būti kabinetai ir kitos patalpos, skirtos 28 teismo darbuotojams, taip pat trys posėdžių salės, kuriose iš viso tilptų 70 asmenų.

REKLAMA

Pagrindinis įėjimas į pastatą planuojamas iš Deltuvos ir A.Smetonos gatvių sankryžos pusės.

Pastate ketinama įrengti įėjimo kontrolės sistemos, vidinis kiemas aptvertas 2 metrų aukščio tvora Nuo įsilaužimų į statinį projektuojama apsaugos signalizacija, taip pat pastato perimetras bus stebimas vaizdo kameromis.

Nacionalinė teismų administracija BNS informavo, kad anksčiau planuota, jog pastato projektavimas ir statybos galėtų atsieiti iki 2,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų