REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Jurgenas Kloppas, Pepas Guardiola ir Jose Mourinho (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Tokio sezono dar nebuvo. Taip dažnai kalbama prieš kiekvieną naują Anglijos čempionatą. Tačiau šį kartą tokie susižavėjimo šūksniai tikrai pagrįsti. Anglijos klubai susipirko bene geriausius Europos trenerius ir sumušė Ispanijos grandų rekordą – sumokėjo už vieną žaidėją daugiau nei 100 mln. eurų.

43

Tokio sezono dar nebuvo. Taip dažnai kalbama prieš kiekvieną naują Anglijos čempionatą. Tačiau šį kartą tokie susižavėjimo šūksniai tikrai pagrįsti. Anglijos klubai susipirko bene geriausius Europos trenerius ir sumušė Ispanijos grandų rekordą – sumokėjo už vieną žaidėją daugiau nei 100 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia suma paklota už Turino „Juventus“ saugą Paulį Pogbą. Tačiau nors jis ir sulaukė pagrindinio dėmesio, šį sezoną viskas tikrai bus kitaip, nes šį kartą didžiausios sezono žvaigždės bus ne žaidėjai. Taip, jie susilauks didžiulio dėmesio, ypač Mančesterio “United” žvaigždynas, tačiau labiausiai akys kryps į vyriausiuosius komandų trenerius.

REKLAMA

Futbolininkus užgoš treneriai

Šis sezonas ypatingas tuo, kad praktiškai visi stipriausi Anglijos klubai įsigijo savo svajonių trenerius. Kai kurie juos išsiugdė, o kai kurie, kaip „Manchester City“, laukė net ketverius metus. Bene didžiausia kova užvirs tarp dviejų Mančesterio klubų. Kovos tarp jų netrūko ir iki šiol, tačiau viename mieste susitikus Jose Mourinho ir Pepui Guardiolai, aistros ir žiežirbos tikš į visas šalis. Ne ką mažiau dėmesio sulaukia ir naujasis Londono „Chelsea“ treneris Antonio Conte. Tituluotas ir sėkmės paženklintas treneris bandys Londono klubą sugrąžinti į šlovės kelią.

REKLAMA
REKLAMA

Jurgenas Kloppas „Liverpool“ treniruos antrus metus, tačiau šį kartą tai jau bus jo paties surinkta komanda, su kuria jis žada pasvilinti padus ne vienam lyderiui.

Anglijoje niekas jau neabejoja, kad „Leicester City” titulo jau nebeturi, tik ne italas Claudio Rainieri. Pasistiprinęs keliais geromis, bet ne pirmo ryškumo žvaigždėmis, jis lengvai atiduoti titulo neketina. Pora grandų liko be Europos aukščiausio lygio – Čempionų lygos, futbolo, tad kova dėl pirmųjų keturių vietų tik paaštrės ir laimės tie, kurie sugebės jėgas tinkamai paskirstyti viso sezono metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nuo to mums, žiūrovams, tik dar įdomiau, mat tiek žvaigždžių praturtėję Anglijos klubai jau seniai nematė.

O dabar jūsų dėmesiui remdamiesi autoritetingu Anglijos dienraščiu “The Guardian” pateikiame pagrindinių pretendentų į titulą, apžvalgą.

LEICESTER CITY

Šį sezoną beveik visų jau nurašyta Caludio Rainieri komanda vis dar yra stipri ir turi didelio potencialo komandą, joje rasime pajėgaus jaunimo, naujų žaidėjų ir jei pavyks gerai pradėti čempionatą, vėl visko gali būti.

Prognozuojama vieta: 9

Praėjusio sezono vieta: 1

Jamie Vardy buvo per daug naivus atmesdamas Londono „Arsenal“ pasiūlymą, Riyadui Mahrezui reikia jo aukštesnę klasę atitinkančio klubo, C. Rainieri reikėjo eiti į pensiją, o „Leicester City“ savininkas multimilijonierius Vichai Srivaddhanaprabha atrodo esantis sentimentalus vyrukas nei tikras verslininkas, nes atsisakė išparduoti visą pasaulį nustebinusius futbolininkus. Mat dabar daugiau šansų, kad „Leicester City“ futbolininkai iškris iš Premier lygos, nei apgins titulą.

REKLAMA

Niūrios prognozės

Viena iš niūrios pranašystės priežasčių yra ta, kad didieji klubai jau pasimokė iš praėjusio sezono. Man City, Man Utd ir Chelsea šią vasarą pirkosi eltinius žaidėjus, pagaliau sulaukė savo svajonių trenerių ir tikisi atstatyti senąją tvarką. Visi trys šie klubai praėjusį sezoną iššvaistė taškus žaisdami su „Leicester City“ ir nė vienas nesugebėjo iškovoti pergalės prieš naujuosius čempionus.

Šiemet tikimasi, kad padėtis pasikeis, ypač „Chelsea“ komandai, kuri nusipirko praėjusio sezono „Leicester City“ herojų ir pagrindinį komandos gynybos ramstį N‘Golo Kante.

REKLAMA

N. Kante perėjimas – didžiulė „Leicester City“ netektis, mat gynėjas puikiai susitvarkydavo su spaudimu gynyboje. Naujasis sezonas bus dar intensyvesnis, mat „Leicester City“ futbolininkams teks patirti dar didesnį spaudimą Čempionų lygoje, tad gynybos ramsčių reikės vis dažniau.

Naujas išbandymas – Čempionų lyga

Be to, dar vienas skaičius C. Rainieri komandos nenaudai – „Leicester City“ pagal kamuolio kontrolę buvo trečia nuo galo, vadinasi ji dažniau gynėsi ir kontratakavo, nei bandė pati spausti varžovus. Šis skaičius itin bauginantis, mat susidūrus su stipresniais varžovais, gynyboje reikės dirbti dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad C. Rainieri reikės pasukti galvą, kaip išnaudoti kuo daugiau savo žaidėjų, mat praėjusį sezoną jis labiausiai pasikliaudavo savo startine sudėtimi ir žaidėjų nuo suoliuko naudojo mažiausiai Premier lygoje.

O gerų naujokų tikrai yra. „Leicester City“ nusipirko Maskvos CSKA puolėją Ahmedą Musa, saugus Nampalys Mendy ir Bartosz Kapustka ir dar kelis mažiau žinomus futbolininkus.

Tačiau net ir tai „Leicester City“ greičiausiai nepadės apginti čempionų titulo. Dabartiniams čempionams gali padėti nebent tik ypač nesėkmingi stipriausių komandų pasirodymai su naujaisiais treneriais, o C. Rainieri turi pranašumą – jis savo komandą pažįsta puikiai, jam tik reikia į komandą tinkamai įtraukti naujokus.

REKLAMA

LIVERPOOL

Šį sezoną sirgalius kankina jausmas, kad Anfield stadionas tiesiog ūš nuo pergalių džiaugsmo, mat visi tikisi, kad senas naujas treneris Jurgenas Kloppas pagaliau leis „Liverpooliui“ grįžti į šlovės kelią.

Prognozuojama vieta: 6

Praėjusio sezono vieta: 8

Atrodo, kad laikas dar nespėjo užgydyti J. Kloppo žaizdų po pralaimėto Europos lygos finalo. „Tai buvo gana seniai, tačiau vis dar jaučiuosi blogai“, - neseniai prisipažino J. Kloppas. Antrasis finalo kėlinys prieš Sevilijos futbolininkus apkartino puikų vokiečio startą sezono viduryje perėmus „Liverpoolio“ vairą, tačiau vilčių tikrai nesužlugdė.

REKLAMA

Tačiau klubo savininkai tikriausiai tikėjosi daugiau, mat ir atėjus J. Kloppui, „Liverpool“ staigiai neužkopė į Premier lygos aukštumas. Tiesa, su J. Kloppu „LIverpool“ pateko į Europos lygos finalą.

Bet ten suveikė J. Kloppp prakeiksmas ir anglų klubas turėjo pripažinti Sevilijos komandos pranašumą. Panašiai nutiko ir su Anglijos lygos taurės finalu, tad vokiečiui prilipo finalo nevykėlio pravardė, kuriam vos vos trūksta iki čempionų titulo. Tačiau J Kloppas neliūdi. „Tai pirmas iš daugelio mūsų finalo“, - pareiškė vokietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šios nesėkmės nenuvylė klubo savininkų. J Kloppas vertinamas už tai, kad jis į komandą atnešė pasitikėjimą savimi ir vienybę. Be to, vokietis asmeniniu pavyzdžiu užkrėtė savo komandą ir įgijo niekada nepasiduodančio trenerio reputaciją, kuris kovoja iki paskutinės minutė. Vien ko vertas jo pergalės šventimas Europos taurėje prieš jo buvusią Dortmundo „Borussia“ komandą. J. Kloppas išsiverčia be žvaigždžių

Formuodamas naująją šio sezono komandą, vokietis norėjo prisivilioti Mario Gotze ir Granitą Xhaka, tačiau kai „Liverpool“ liko be Europos futbolo, didžiosios futbolo žvaigždės nepanoro prisijungti prie anlgų klubo.

REKLAMA

Tačiau J. Kloppas dėl to per daug neliūdi, nes jis garsėja iš paprastų žaidėjų sutelkti komandą, kuri kaip pavyzdžiui Dortmundo „Borussia“ sugeba kovoti ir nugalėti ir futbolo banginius. Jis savo komandoje pabrėžia vienybę ir bendrą komandinę dvasią ir kas su tuo nesusitaiko turi palikti komandą. Toks likimas ištiko Mamadou Sakho.

„Jei tu į komandą prisivilioji vieną žaidėją už 100 mln. eurų ir jis patiria traumą, tai viskas nueina perniek. Jei tai yra futbolas, tai aš jau nebegaliu dirbti šioje rinkoje, nes futbolo esmė – žaisti kartu. Kiti klubai leidžia sunkiai protu suvokiamas sumas pinigų žaidėjams, tačiau aš stengiuosi daryti kaip tik atvirkščiai, net jei ir galiu išleisti dešimtis milijonų, nes aš noriu suburti tikrą komandą“, - rinką sudrebinusiais pirkiniais piktinosi J. Kloppas.

REKLAMA

Griežtasis kaizeris

Apie šio sezono komandą J. Kloppas pagaliau gali pasakyti, kad tai jo surinkta komanda. Tačiau tarpsezonyje „Liverpool“ aktyviai neveikė. Bene didžiausias pirkinys – už 40 mln. eurų iš „Southampton“ įsigytas saugas Sadio Mane ir 30 mln. kainavęs saugas Georginio Wijnaldumas.

Šie du fiziškai stiprūs saugai tikrai suteiks daugiau greičio „Liverpool“ ir galimybių rinktis puolimo schemą. Puolėjų grandį J. Kloppas sustiprino turbūt bene pirmuoju Premier lygoje žaisiančiu estu Ragnaru Klavanu. Jis atsiėjo tik 5 mln. eurų. Gynybą padės sucementuoti Joelis Matipas ir už 10 mln. nupirktas Mainzo vartų sargas Lorisas Karius. Pastarasis susilaužė ranką, tad Premier lygą pradėti turėtų Simonas Mignolet.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietis iš savo žaidėjų šį sezoną reikalauja daugiau ištvermės ir jėgos. Dėl to prieš sezoną darė net po tris treniruotes per dieną. „Tai turbūt daugiausiai darbo reikalaujantis treneris, tokių treniruočių dar nesu turėjęs“, - tikino Danielis Sturridge‘as.

To „Liverpool“ reikia dėl to, kad jau sezono pradžioje jo komandos laukia rimtas išbandymas. Per pirmas penkerias rungtynes reikės žaisti su „Arsenal“, „Hotspurs“, „Leicester City“ ir „Chelsea“ komandomis.

„ Tai mano pasirinkta sudėtis, šį kartą tai mano komanda. Dabar nebėra žaidėjų, kurių aš nenoriu“, - džiaugėsi J. Kloppas, vildamasis, kad šį sezoną jo komanda bus viena Premier lygos lyderių.

LONDONO ARSENAL

Pernai užimta vieta: 2

Prognozuojama vieta: 5

Londono „Arsenal“ futbolininkai patys paleido iš rankų čempionų titulą ir per pastarąjį dešimtmetį buvo bene arčiausiai taip ilgai laukto, bet niekaip taip ir nepasiekto titulo.

Dar prieš tris metus žodžiais nesišvaistantis Londono klubo vadovas Ivanas Gazidis pasikvietęs žurnalistus jiems aiškino, kad „Arsenal“ pagaliau išgyveno sunkiuosius laikus, kai turėjo kasmet mokėti milijonines sumas už pastatytą naująjį klubo stadioną. „Mes pereiname į kitą periodą ir jei priimsime reikiamus, gerus sprendimus, galėsime varžyti su bet kuriuo pasaulio klubu. Šiemet mes pradedame tai, ko taip ilgai laukėme – didinti savo finansinius pajėgumus“, - tvirtino I. Gazidis.

REKLAMA

Pinigų ir žvaigždžių sausra

Tačiau praėjo trys metai, o Londono klubas didžiuliais milijoniniais pirkiniais pasaulio nenustebino. Po Turino „Juventus“ ir Mančesterio „United“ pirkinių „Arsenal“ vadovas kalba kur kas kukliau. „Mes galime sau leisti vis daugiau šiame konkurencingame futbolo pasaulyje, tačiau konkurentai gali išleisti žymiai daugiau pinigų, nei mes“, - skundėsi I. Gazidis.

Apie pinigus kalbame todėl, kad neįmanoma aprašyti Londono klubo pasirengimo naujam sezonui nepalietus finansų temos. O pinigai reiškia vieną paprastą ir aiškų dalyką – naujus ir gerus žaidėjus. O jų šiais metais „Arsenal“ praktiškai neturėjo. Ilgamečiam „kanonierių“ strategui leista atseikėti 45 mln eurų už šveicarų saugą Granitą Xhaka, kuris žibėjo su šveicarų rinktine per EURO 2016 čempionatą.

Silpnosios “Arsenal” vietos

Tačiau norint laimėti Premier lygą vieno pirkinio negana, o silpnų vietų „Arsenal“ netrūksta. Bene labiausiai akis bado centro puolėjo pozicija. Prancūzas Olivier Giroud yra geras žaidėjas, bet ne tiek, kad galėtų nuvesti „kanonierius“ iki pirmos pozicijos. Prancūzijos rinktinės puolėjas tik vienintelėse varžybose su Birmingemo „Aston Villa“ įmušė daugiau nei vieną įvartį.

REKLAMA

Dar 2013 m. A. Wengeras bandė prisivilioti tuometinę „Liverpool“ žvaigždę Luisą Suarezą, šiemet tikėjosi sudominti sensacija tapusį „Leicester City“ puolėją Jamesą Vardy ir jaunąją Lyono žvaigždę Alexandre‘ą Lacazette, tačiau visi bandymai baigėsi nesėkme.

A. Wengeras nėra aklas ir puikiai žino, kad jo komandai trūksta aukščiausios klasės puolėjo, bet bėda ta, kad gerų centro puolėjų mažai, todėl jie brangiai kainuoja. Tad „Arsenal“ turi susitaikyti su savo pinginės storiu ir gyventi pagal galimybes.

„Kanonierius“ vėl kankina traumos

Negana to, kad Londono klubas negali pasigirti itin stora pinigine, jam teks Premier lygą pradėti ne stipriausios sudėties. Per rungtynes su „Liverpool“ nebus pagrindinių komandos lyderių. Po EURO 2016 poilsio savaičių gavo finale apmaudžiai portugalams pralaimėję prancūzai Laurentas Koscielny ir O. Giroud, bei pusfinaliuose žaidę Aaronas Ramsey ir Mesutas Ozilas. Poilsio gavo ir Copa America triumfavęs Čilės rinktinės ir „Arsenal“ puolėjas Alexis Sanchezas.

Be to, yra dar keli žaidėjai, kurie nėra išsigydę ar iki gali išsigydę savo traumų. Formą atgauną praėjusį sezoną traumas besigydę Santi Cazorla, Alexas Oxlade-Chamberlainas ir Jackas Wilshere’as. O Danny Welbeckas į rikiuotę negrįš iki 2017-ųjų.

REKLAMA

Sąmyšis gali kilti ir dėl žaidėjų kontraktų. M. Ozilo ir A. Sanchezo kontraktai eina į pabaigą, tad galime tikėtis dar kelių futbolininkų pirkimo sagų sezono pabaigoje. Verta paminėti, kad baigiasi ir paties A. Wengero kontraktas, tad vėl kils klausimas, ar ilgametis komandos vairininkas ir toliau liks Londono klube.

Tačiau, kad ir kiek problemų užgultų “Arsenal” ir komandos strategą A. Wengerą, Londono futbolininkai sugeba dažniausiai iš sunkumų išlipti sausi ir patekti į pirmąjį ketvertuką. Todėl pasitelkę kertines klubo vertybes – stabilumą, nuolatinį tobulėjimą, treniruočių darbo kokybę, „kanonieriai“ ir vėl bandys nustumti išankstinius favoritus į užribį ir dar kartą kovos dėl Premier lygos čempionų titulo. Tam gali padėti ir vis augantys klubo finansai, belieka juos tinkamai išnaudoti.

LONDONO CHELSEA

Naujas treneris – naujos viltys. Taip būtų galima apibūdinti Londono „Chelsea“ lūkesčius ir vėl grįžti į BIG 6 (stipriausiųjų Premier lygos šešetuką). To tikimasi iš buvusio Turino „Juventus“ stebukladario, vieno geriausių Italijos trenerių Antonio Conte.

Prognozuojama vieta: 4

Praėjusį sezoną užimta vieta: 10

Naujasis komandos vairininkas turi maniakišką norą laimėti, puikias futbolo taktikos žinias ir vieną geriausių pergalių pralaimėjimų istoriją. Tačiau vis dar neaišku, ar jis turės pakankamai žaidėjų, kurie padėtų paversti Londono komandą „maža karo mašina“.

REKLAMA

Naujo trenerio adaptacija

Praėjusį sezoną kai kurių futbolininkų mintys ir širdys buvo kažkur kitur, tad A. Conte privalės rasti būdą, kaip juos pažadinti, kitu atveju teks su kai kuriais atsisveikinti dar iki Naujųjų metų perėjimo lango. Be to, naujasis treneris visada turi galimybę išbandyti komandos jaunimą, kuris nepadarytų gėdos ir kitoms Premier lygos komandoms. Greičiausiai italas išbandys abu būdus ir žinoma, stengsis pastiprinti komandą futbolo rinkoje.

Žinoma, naujajam treneriui gali ir nepavykti savo žaidėjų užvesti kovai ir tada jam tektų susikrauti savo mantą ir grįžti namo. Tačiau „Chelsea“ turi bent dvi optimizmo priežastis – į komandą atvyko du stiprūs naujokai – 22-ejų belgų puolėjas Michy Batshuayi ir 25-erių prancūzų saugas N’Golo Kanté. Už abu dar neapdirbtus deimantus „Chelsea“ paklojo 77 mln. eurų, o tai tik dar kartą parodo, kokia didžiulė infliacija futbolo rinkoje.

Tačiau atrodo, kad abu naujokai puikiai įsilies į A. Conte komandą ir pristaikys prie naujojo trenerio stiliaus. Per kelias draugiškas rungtynes ypač gerai atrodo jaunasis belgų puolėjas, kuris atrodo nėra linkęs nusileisti veteranui Diegui Costai.

REKLAMA

Naujas puolėjų trio

Italų treneris atskleidė, kad šiemet pakeis komandos stilių ir žais dviem puolėjais. Be to, jis užsiminė, kad puolėjas D. Costa gali palikti komandą ir prie jos prisijungti stiprus naujokas. Anglų spauda spėlioja, kad greičiausiai bus sudarytas belgų duetas ir prie M. Batshuayi prisijungs iš Liverpulio „Everton“ grįžęs Romelu Lukaku. Jei A. Conte pavyktų suvaldyti du jaunus belgų talentus, Londono komanda pasitelkusi Bertrandą Traore turėtų pavojingiausią jauniausių, itin greitų ir talentingų puolėjų trejetą Premier lygoje.

Naujasis pirkinys N. Kante yra tikra karo mašina ir tikrai sustiprins „Chelsea“ centro saugų liniją. Nors prancūzas nėra kamuolio virtuozas ir labiau mėgsta gintis, tačiau bene geriausiai sugeba gintis ir ardyti priešininkų atakas. Šių savybių Londono futbolininkams ypač trūko praėjusį sezoną, tad lieka tik klausimas, kas stos šalia šio pajėgaus saugo.

A. Conte turi galimybę rinktis iš techniškojo Cesco Fabregaso, o gal bus suteiktas šansas pernai nesuprantamai savo šešėlyje pranykusiam Nemanja Matičiui? Tačiau bene didžiausias italų trenerio iššūkis – kuo daugiau išgauti naudos iš komandos žvaigždės Edeno Hazardo. Nors jo charakteris atrodo, kad netinka „karo mašinai“, tačiau prieš sezoną belgas atrodo vėl yra pasirengęs palikti savo žymę šiame sezone. Bent jau palikti įspūdį naujajam treneriui ar galimiems kitiems klubams-pirkėjams.

REKLAMA

Vadovaudamas Turino „Juventus“ A. Conte galėjo pasikliauti trimis pajėgiais pasaulinės klasės gynėjais, Londone tokios galimybės jis neturi, tad rinkoje reikia ieškoti pastiprinimo. Skelbiama, kad naujų pirkinių A. Conte dairosi Italijoje, tad suspėti ką nors įsigyti laiko dar užtenka. Nepaisant praėjusio sezono bene didžiausios sensacijos, kai Jose Mourinho paliko komandą visiškai demoralizuotą ir sugniuždytą, italas turi jėgų ir išminties sutelkti komandą ir vėl būti vienais pagrindinių pretendentų kelti čempionų taurę.

TOTTENHAM HOTSPURS

Mauricio Pochettino jaunoji komanda po praėjusio sezono kovos dėl čempionų titulo dabar turi tik vieną kelią – eiti aukštyn. Tik šį kartą tai jiems padaryti bus žymiai sunkiau.

Prognozuojama vieta: 3

Praėjusio sezono vieta: 2

M. Pochettino dar pernai norėjo iš savo buvusio „Southampton“ klubo nusipirkti saugą Victorą Wanyamą. Bet „Southampton“ aiškiai pasakė, kad vieno geriausių savo žaidėjų neparduos. Pasirodo buvo tik netinkamas laikas. M. Pochettino į atraminio saugo poziciją pastumė gynėją Ericą Dier ir neprašovė. O šiemet trokštamas saugas jau prisijungė prie „Hotspurs“.

Atkaklusis portugalas buria tikrą komandą

Kenijos rinktinės žaidėją M. Pochettino nusipirko norėdamas daugiau jėgos, greičio ir konkurencijos savo komandoje, mat Mousa Dembele pirmosiose rungtynėse diskvalifikuotas. Be to, reikia atsiminti, kad „Hotspurs“ pagaliau žaidžia Čempionų lygoje, tad reikės daugiau pajėgių žaidėjų, kurie galėtų keisti vienas kitą visą sezoną.

Wanyama nupirkimas parodė, kaip M. Pochettino buria savo komandą ir kaip atkakliai siekia savo tikslo. M. Pochettino yra tiesiog apsėstas naujųjų futbolo technologijų, kuriomis remdamasis jis sprendžia, kuris žaidėjas tinka jo komandai.

Beveik visi jo žaidėjai yra aukšti ir įspūdingos ištvermės. Be tio jie turi būti lankstūs ir sugebėti žaisti bent dvejose pozicijose. Andros Townstedas vien tik dėl to ir buvo priverstas palikti komandą. Be to, jo komandoje nėra išskirtinių žvaigždžių, kurioms viskas leidžiama. Portugalas treneris siekia komandai įskiepyti vienybės dvasią.

Dabar vienintelis dalykas, ko baiminasi M. Pochettino – kitų komandų mega pirkiniai ir dėl to pakilęs kitų komandų pajėgumas. Tottenhamo klubas negali su kitais klubais varžytis dideliais resursais. Sėkmės formulė – atkaklus darbas

Tačiau M. Pochettino atrodo idealus Tottenhamo treneris, mat jis sugeba sulipdyti atskirus žaidėjus į komandą, kuri gali kovoti dėl titulo. M. Pochettino į darbą atvykstą 7 ryte ir išvyksta tik 7 vakare. Kiekvienas klube pasakys, kad jis savo ir kitų komandas išanalizuoja iki paskutinio siūlelio. O tam pasitelkia naujausias kompiuterines technologijas. Savo ir komandos išvadas kitą rytą pateikia komandai, kuriomis vėliau remiasi per varžybas.

Todėl šiemet be Wanyamos dar vienas didesnis pirkinys buvo olandų puolėjas Vincentas Janssenas, kuris nupirktas už 17 mln. eurų. Jis bus gera pamaina Hary Kane, kai šiam reikės kautis ir Premier ir Čempionų lygoje.

Tačiau jis išsiuntė keletą pajėgių žaidėjų iš komandos. Ją paliko Federico Fazio ir už 8 mln. eurų parduotas Alexas Pritchardas. Nabilas Bentalebas taip pat paliko komanda, mat M. Pochettino nepasitikėjo saugu.

Portugalas didesnį pasitikėjimą rodo jaunimo komandos žaidėjais ir jau šiemet keletui suteiks šansą įsitvirtinti startiniame vienuoliktuke.

M. Pochettino labiau mėgsta „gaminti“, o ne pirkti žvaigždes, o tai ypač tinka Tottenhamo klubui, mat šis stato naują stadioną. Dėl to, Čempionų lygos varžybos bus žaidžiamos Wembley stadione.

M. Pochettino tikisi, kad žaidėjai pasimokė iš praėjusio sezono ir iš karto spurtuos nuo naujo sezono pradžios. O istorija rodo, kad Tottenhamo fanai neturi dėl ko nerimauti, mat per paskutinius septynerius sezonus jie nuolat buvo stipriausiųjų šešetuke.

MANCHESTER CITY

Pagaliau „miestiečiai“ sulaukė savo išsvajotojo trenerio, bet Pepas Guardiola šį sezoną turės ypač daug darbo, mat nuožmi kova laukia ne tik UEFA Čempionų lygoje, bet ir dar labiau sustiprėjusioje Premier lygoje.

Prognozuojama vieta: 2

Praėjusio sezono vieta: 4

Pagaliau ilgai lauktas sezonas atėjo, kai Mančesterio „City“ klubas dar 2012 m. importavo „Barcelonos“ klubo vadovus ir laukė kol prie komandos prisijungs P. Guardiola ir pratęs katalonų futbolo fenomeną Šiaurės Vakarų Anglijoje.

Svajonių treneris

Tiesa, šią Mančesterio svajonę sugadino keli šaukštai deguto. Visų pirmą, jos reikėjo laukti net ketverius metus, mat P. Guardiola pasirinko ne Angliją, o Vokietijos čempionus Miuncheno „Bayern“. Antra, po Jupp‘o Heynckeso trijų laimėtų titulų per vieną sezoną, ispanui nepasisekė pasiekti to paties. Vadinasi, visiškai perkelti „Barcelonos“ sėkmės formulės į Angliją gali ir nepavykti.

Trys iš eilės Čempionų lygos pusfinaliai ir Vokietijos čempionų titulai kitiems gali būti sėkmės viršūnė, tačiau tik ne Miuncheno „Bayernui“, kuriam visada keliami maksimalūs tikslai tiek vietinėje lygoje, tiek Europoje. Tad Vokietijoje tai laikoma ne pasiekimais, o praleistomis progomis laimėti čempionų titulą.

Tad P. Guardiola „Bayerno“ tikrai nestumtelėjo pirmyn, o Miuncheno klubas taip ir neprilygo „Barcelonai“ ar Madrido „Realui“. J. Heynckeso komanda sutraiškė „Barceloną“ net 7:0, o P. Guardiolos po metų pusfinalyje 5:0 pralaimėjo Madrido „Realui“ ir sekančiame sezone 5:3 nusileido „Barcelonai“.

Taigi atvykęs į Mančesterį P. Guardiola turės įrodyti savo vertę iš naujo, o šalia jo bus ne ką prastesnis konkurentas, taip pat tris kart laimėjęs Čempionų lygą ir galintis pasigirti ne ką mažesne charizma. Konkurentų, kurie nori čempionų titulo yra ir kituose miestuose. Tottenhamo ir

„Liverpool“ klubai jaučiasi kaip niekada stiprūs turėdami gerus trenerius ir pajėgią sudėtį. Be to, P. Guardiola turi vieną minusą prieš savo konkurentus – jis nepažįsta taip gerai Premier lygos, kaip jo varžovai, tad ispanui dar prireiks laiko adaptacijai.

Žaidėjai gali pakišti koją

Tačiau P. Guardiola sustiprino savo komandos sudėtį. „City“ vis dar turi Keviną De Bruyne, apie kurį gali lipdyti visą komandos žaidimą. Gynėjams siaubą vis dar kelia sveikas Sergio Aguero. Be to, naujieji pirkiniai Ilkay Gundoganas, Leroy Sane ir Nolito tik padidins „City“ pajėgumą aikštės viduryje. Be to, paskutinėmis dienomis prie komandos prisijungė ir vienu kertiniu gynybos akmenų gali tapti Johnas Stones.

Tiesa, nerimą kelia kiti du gynybos ramsčiai. Vincento Kompany sveikata nuolat kelia abejonių ir ilgi kapitono traumų periodai neigiamai atsiliepia visai komandai. Ne ką geriau atrodo ir neužtikrintai EURO 2016 žaidęs Joe Hartas, o Manueliui Pelegrini taip ir nepavyko išgauti maksimumo iš vieno perspektyviausių Anglijos saugų laikyto Raheemo Sterlingo. Abejonių kelia ir kiti du gynėjai Eliaquimas Mangala bei Nicolás Otamendi. Abejojam ar savo planuose P. Guardiola iš viso mato jiems vietą.

Galvos skausmą kelia ir žaidimas puolimas. Tai yra ką reikės daryti su Wilfriedu Bony, ar suteikti šansą praėjusį sezoną gerai pasirodžiusiam jaunajam Kelechi Iheanacho ir klausimas kiek kantrybės P. Guardiola dar turės savo tautiečiui Jesus Navasui, kuris labai greitas, bet dažnai nuviliantis.

Galvos skausmas dėl saugų

Turbūt ispanui labiausiai rūpi kaip komandos padės sutelkti du ištikimi komandos kariai 33-ejų Yaya Toure ir trejais metais jaunesnis Davidas Silva. Y. Toure jau nebėra toks dominuojantis futbolininkas kaip prieš penkerius metus, tačiau dar nuo „Barcelonos“ laikų Dramblio kaulo kranto rinktinės lyderį pažįstantis P. Guardiola juo pasitiki ir tiki, kad jis gali sutelkti komandą kovai dėl čempionų titulo.

D. Silva tikrai figūruoja P. Guardiolos planuose, mat taip gerai žaidimą suprantančio ir jį organizuoti sugebančio žaidėjo dar reikia paieškoti. Tiesa, ir D. Silvai dar reikės rasti tinkamą rolę, mat pernai net ir su juo „City“ kartais atsidurdavo aklavietėje.

Nors Mančesterio „City“ pernai liko ketvirti, per pastaruosius kelerius metus laimėjo pirmąją vietą ir praėjusį sezoną pasiekė Čempionų lygos pusfinalį, pagrindinė šio sezono užduotis – pagaliau triumfuoti Čempionų lygoje. P. Guardiola turės pakeisti žaidėjų mąstymą ir įteigti jiems, kad futbolininkai priklauso Europos elitui, todėl turi užimti deramą vietą. Tačiau kad ir kaip P. Guardiola stengtųsi, greičiausiai pasiekti sėkmę Anglijoje ir būti tarp geriausių Europoje jam prireiks dar ne vienerių metų.

MANCHESTER UNITED

Prognozuojama vieta: 1

Praėjusio sezono vieta: 4

Praėjęs sezonas parodė, kad Jose Mourinho nėra jau toks ypatingas. Jis padarė klaidą užsipuolęs savo komandos medikus ir pralaimėjo devynias varžybas prieš netekdamas darbo Londono „Chelsea“ klube. Bet pabandykite tą dabar pasakyti Mančesterio „United“ fanams.

Patekęs į ypatingą klubą „Ypatingasis“ sukėlė ypač didelį „United“ fanų entuziazmą ir dabar tikimasi, kad jis nutrauks Davido Moyes ir Louiso Van Gaalo pergalių dietą.

Ar „Ypatingasis“ bus pirmas?

Daugelis mano, kad Mourinho už Mančesterio klubo vairo turėjo stoti kai tik į pensiją išėjo seras Alexas Fergusonas. Dėl daugelio priežasčių taip neatsitiko. Pastaruosius tris sezonus galima vertinti kaip tarpinius, pereinamuosius. Kai kurie juos vadina prarastaisiais metais, mat vien per tris sezonus pasikeitė keturi vyriausieji treneriai, bet nesėkmių ruožas bus greitai pamirštas, jei J. Mourinho tikrai toks geras, kaip visi tikisi.

Portugalas iš karto ėmėsi klube permainų. Jis pasirašė visų nuostabą sukėlusią sutartį su vienu geriausių pasaulio centro puolėju Zlatanu Ibrahimovičiumi, už 38 mln. eurų sudarė ne pirmos būtinybės kontraktą su jaunu Dramblio Kaulo Kranto gynėju Ericu Bailly ir jaudinančią 42 mln. eurų vertės sutartį su buvusiu Dortmundo „Borussia“ puolėju Henrikhu Mkhitaryanu.

O perėjimų langą vainikavo visą pasaulį sudrebinusi Paulio Pogbos „saga“. Visą vasarą netilę gandai pagaliau pasitvirtino ir Turino „Juventus“ savo žvaigždę anglams pardavė už rekordinę 105 mln. eurų sumą.

Tokios prabangos negalėjo sau leisti nė vienos J. Mourinho įpėdinis. D. Moyes vertėsi su keliolika milijonų eurų, L. Van Galas turėjo kiek pilnesnes kišenes, tačiau nė vienam nebuvo leista ištaškyti 100 mln. eurų vienam žaidėjui, kad ir koks geras jis būtų.

Mančesterio veidą pakeis naujokai

Jei portugalas susimaus, tai labai giliai kris į duobę, tačiau stebint P. Pogba žaidimą, atrodo, prancūzas pakels savo komandas į aukštumas, o „United“ pagaliau visiems parodė, kur tikroji legendinio klubo vieta. Klubo savininkai pagaliau suprato, kad bandydami pigiai „prasisukti“ tik sugadino gerą produktą, o pilki treneriai buvo tik klaida. Todėl su „Ypatinguoju“ Mančesterio klubas bando parodyti, kad jis yra ypatingas.

Dažniausiai atėjęs į naują klaubą J. Mourinho visada pradeda stiprinti komandos gynybą. Tą jis daro ir Mančesteryje, man jau nepagailėjo milijonų jaunam gynėjui. Tačiau čia portugalui nereikės persistengti, mat praėjęs sezonas parodė, kad „United“ viena stipriųjų vietų buvo būtent gynyba, o štai mušti įvarčių nebuvo kam. Per praėjusį sezoną visa komanda įmušė tik 49 įvarčius, tai vienas prasčiausių rezultatų per visą Mančesterio klubo istoriją.

Kažin kiek įvarčių įmuš klubas šį sezoną, mat J. Mourinho nėra atakuojančio stiliaus treneris. Tad kyla klausimas kuom portugalas šį sezoną pasikliaus puolime. L. Van Gaalo komandoje sužibo dvi perspektyvios žvaigždės, puolėjai Anthony Martialis ir Marcusas Rashfordas. Tačiau jei portugalas nuspres daugiau laiko skirti karjerą bebaigiančiam Z. Ibrahimovičiui, tada bent vienas iš jaunųjų talentų ilgam sės ant suolo.

Kur pastatyti Rooney?

Nereikia pamiršti ilgamečio komandos vedlio Wayne‘o Rooney, kuriam buvo žadama, kad šį sezoną jis vėl bus puolėjas. Tačiau tą patį jam žadėjo ir L. Van Gaalas, tačiau sezonas parodė, kad ne visi pažadai išsipildo. Tad jei W. Rooney bus 9 ar 10 numeris, abu jaunieji puolėjai turės nuo suolelio stebėti komandos draugų žaidimą, mat žaidimo laiko reikės ir naujajam pirkiniui – H. Mkhitaryanui.

Dar vienas didelis portugalo galvos skausmas – Europos lyga. Treneriui, kuris Čempionų lygą laimėjo su dviem skirtingų šalių klubais ir gali padaryti su trečiu, neatrodo, kad gali būti įdomi antro pajėgumo lyga. Ji gali būti nebent treniruočių placdarmas jauniesiems Mančesterio futbolininkams.

Tačiau bene daugiausiai dėmesio sulauks J. Mourinho akistata su senu varžovu Pepu Guardiola, kuris treniruoja Mančesterio City futbolininkus. Jie bus pagrindiniai konkurentai kovoje dėl Anglijos čempionų titulo. Nereikia pamiršti ir Jurgeno Kloppo „Liverpool“, kurie neturės jokių turnyrų Europoje.

Tad tikėtina, kad jei J. Mourinho vėl visus norės nustebinti pirmą sezoną laimėdas Premier lygą, jis gali spjauti į Europos lygą ir visą dėmesį sutelkti kovoms Anglijoje, nes patirtis rodo, kad pakankamai dažnai čempionais tampa tie, kurie didesnį dėmesį skiria kovoms namuose.

Kitiems futbolo klubams prognozuojamos vietos:

Watford – 18;

Swansea City – 15;

Sunderland – 16;

Stoke City – 10;

Southampton – 11;

Middlesbrough – 17;

Hull City – 20;

Everton – 8;

Crystal Palace – 12;

Burnley – 19;

Bournemouth – 13;

West Bromwich Albion – 14;

West Ham United – 7.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų